Vinkit

Yrtit viimeistelevät ruoan

Teksti: Johanna Nikama Kuvat: Ari Heinonen

Yrtit ovat ruoan joukossa kauniin näköisiä, tuoksuvat ihanalle ja ennen kaikkea tuovat ruokaan makua. Miltä maistuisikaan kala ilman tilliä tai Välimeren herkut ilman basilikaa? Korianteri vie makumatkalle Aasiaan ja herneenverso maistuu kesäiselle keskellä talvea.

Yrtit sisältävät runsaasti kivennäis- ja hivenaineita, vitamiineja, sekä hyödyllisiä flavonoideja.  Myös suolan käyttöä voi vähentää merkittävästi käyttämällä ruoan maustamiseen myös yrttejä.

yrtit

Suomessa viljellään paljon yrttejä

Ruukkuyrttejä viljellään Suomessa ympäri vuoden. Suomi on Euroopan seitsemän suurimman yrtinviljelymaan joukossa Ranskan, Unkarin, Puolan, Espanjan, Saksan ja Iso-Britannian kanssa, ja kotimaisia yrttejä viljellään vuosittain noin 18 miljoonaa ruukkua. Tästä määrästä tilliä on reilut viisi sekä persiljaa ja basilikaa kumpaakin noin 2,7 miljoonaa ruukkua. Ne muodostava selvän kärkikolmikon.

Muista yrteistä tärkeimpiä ovat ruohosipuli, timjami, korianteri, minttu ja herneenverso. Suomessa viljellään myös luonnonyrttejä, joista tärkeimpiä ovat nokkonen, ruusujuuri ja siankärsämö.

Uusia yrttejä markkinoille

Kuluttajat saavat jatkuvasti ilokseen uusia yrttejä. Kasvihuoneyrittäjät etsivät uusia tuotteita koko ajan. Ideoita löytyy muun muassa kuluttajilta, ulkomaanmatkoilta, messuilta, ruoka-alan ammattilaisilta ja trendeistä. Uusi yrttituote päätyy kuluttajan lautaselle testien, viljelynopettelun ja koemarkkinoinnin jälkeen. Yrttien valikoima on laajentunut useiden kymmenien sukujen, lajien, lajikkeiden ja muunnosten kirjoksi, kerrotaan Kauppapuutarhaliitosta.

Tutustu yrtteihin aluksi yksi kerrallaan. Yrttioppaastamme löydät vinkkejä yrttien käyttöön.

Top 10 yrtit:

1) tilli
2) basilika
3) persilja
4) ruohosipuli
5) herneenverso
6) korianteri
7) timjami
8) sitruunamelissa
9) minttu
10) oregano/salvia/meirami/rakuuna

Lähde: Puutarha&kauppa -lehti 11/2012

Lähteet: Suomen yrttialan kehitysohjelma 2008–2013, Kauppapuutarhaliitto ry, Puutarha&kauppa -lehti 11/2012

X