Ruoka

Rosmariini on tyylikäs ruokien ja hittidrinkkien maustaja

Rosmariini on maultaan aromaattinen ja voimakas. Liha- ja kasvisruoat saavat upean maun hautuessaan yhdessä rosmariinin kanssa. Rosmariininoksalla höystät myös kauden trendidrinkin.

Teksti:
Sirpa Hammarberg
Kuvat:
iStockphoto ja Otavamedia

Rosmariini on yrttien moniottelija. Se sopii liha-, kala-ja kasvisruokiin, höystää leivonnaiset ja drinkit.

Rosmariini on maultaan aromaattinen ja voimakas. Liha- ja kasvisruoat saavat upean maun hautuessaan yhdessä rosmariinin kanssa. Rosmariininoksalla höystät myös kauden trendidrinkin.

Rosmariini on kuin pieni kaunis havupuu. Sen neulasmaiset lehdet antavat viitteen voimakkaaseen metsäiseen aromiin. Tämä yrtti onkin vahvan riistan, liharuokien ja juuresten oivallinen seuralainen. Sitä kannattaa kokeilla myös leivonnassa ja drinkkien viimeistelyyn.

Rosmariini mausteena

Ruoanlaitossa rosmariini on välimerellisten ruokien vakiomauste. Sitä käytetään sekä tuoreena että kuivattuna. Sen maku muistuttaa timjamin ja salvian yhdistelmää. Rosmariini on herkullisinta tuoreena. Tuore on maultaan voimakkaampi kuin kuivattu, joten tuoretta kannattaa käyttää maltillisesti. Tuoreet rosmariinin lehdet hienonnetaan ja kuivatut murskataan ruoanvalmistuksessa.

Pakastaminen ei tee maulle hyvää, vaan rosmariini kannattaa säilöä kuivattamalla. Sen aromit voi myös säilöä oliiviöljyyn.

Rosmariini aateloi liharuoat

Rosmariinin klassisin käyttötapa meillä Suomessa on liharuokien elävöittäjänä. Se sopiikin erityisen hyvin villinmakuisiin lintu– ja riistaruokiin sekä lampaan ja muiden liharuokien, esimerkiksi lihapatojen kanssa. Rosmariinin jykevä varsi on mainio varrastikku.

Uunissa muhinut kokonainen broileri tai broilerinkoivet, rosmariini ja sitruuna on makuyhdistelmä vailla vertaa.

Rosmariini on kasvisruokien supermaustaja

Kaikkiin kasvisruokiin voi laittaa hyppysellisen rosmariinia, ja erityisesti sipuliruoat sopivat rosmariinin maun kanssa yhteen.

Kun haluat viedä uunissa paahdetut lohkoperunat uudelle tasolle, hienonanna joukkoon tuoretta rosmariinia ja tarjoa aiolin kanssa. Parempia lohkoperunoita saa hakea.

Leipä maustuu rosmariinilla välimerelliseksi

Kun haluat leipoa leipää, joka sopii hyvin välimerellisten ruokien kylkeen, mausta leipätaikina rosmariinilla tai viimeistele se rosmariinin oksilla ja oliiviöljyllä. Italialainen focaccia on rosmariinileipien kunniakas klassikko.

focaccia
Focaccian herkullisuuden salaisuus piilee oliiviöljyssä.

Rosmariinitikut sopivat pasta-aterialle ja rosmariinillä maustetut juustoleipäset nautitaan punaviinilasillisen kanssa.

Korista juomat rosmariininoksalla

marjatonic

Viimeistele trendidrinkki rosmariininoksalla. Kokeile perinteiseen gin toniciin tai juoman marjaisaan versioon, marjatoniciin.

Onnea tuottava yrtti

Rosmariinin mystinen tuoksu leviää Välimeren alueen rinteillä villinä kasvavista pensaista. Rosmariinin on uskottu tuovan onnea aviopareille ja jopa nuorentavan. Sillä on lääkitty kipeitä lihaksia ja heikkoa sydäntä, parannettu muistia ja aineenvaihduntaa.

Tuoksu johtuu aromaattisesta rosmariiniöljystä, jota käytetään monissa erilaisissa tuoksutuotteissa. Aromi muistuttaa kuusenkerkkää, mäntyä tai katajaa. Rosmariinia poltetaan joskus suitsukkeena. Siitä voi tehdä flunssanoireita parantavaa teetä.

Rosmariinin viljely

Suomessa rosmariinin viljely avomaalla ei onnistu, vaan se pitää kasvattaa ruukussa ja siirtää sisälle talvehtimaan. Rosmariini tarvitsee aurinkoa ja kohtuullisesti vettä. Sato korjataan juuri ennen kukintaa, jolloin maku on parhaimmillaan.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin tehdään suolaiset, rosmariinilla maustetut pekaanipähkinät

Artikkelia on muokattu 18.4.2023 klo 12.50 ja siihen on lisätty linkkejä.

X