Ruoka

Paras focaccia on pinnalta rapea ja sisältä pehmeä – italialaisherkun leipominen on yksinkertaista, kun tietää pari niksiä

Focaccia eli italialainen pannuleipä on kaikessa yksinkertaisuudessaan herkullista! Pelkistetyimmässä versiossa maistuu oliiviöljy ja suola, mutta höysteeksi voi upottaa herkkuja mielen mukaan.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Jukka Pakarinen ja Otavamedia

Focaccian herkullisuuden salaisuus piilee oliiviöljyssä.

Focaccia eli italialainen pannuleipä on kaikessa yksinkertaisuudessaan herkullista! Pelkistetyimmässä versiossa maistuu oliiviöljy ja suola, mutta höysteeksi voi upottaa herkkuja mielen mukaan.

Focaccia on pinnalta rapea, sisältä vastustamattoman pehmeä – siis sanalla sanoen täydellinen! Kokosimme ohjeet, joilla leivot täydellisen focaccian!

Lue myös: Sämpylät ilman hiivaa, nopeat pannurieskat ja 4 muuta nopeaa leipäohjetta

Focaccia muistuttaa pizzataikinaa, ja samaa taikinaohjetta voikin soveltaa sekä focaccian että pizzan valmistukseen.

Raaka-aineet ovat yksinkertaiset. Tarvitset jauhoja, oliiviöljyä, vettä ja suolaa sekä hiivaa. Jauhoiksi sopivat tavalliset vehnä- tai hiivaleipäjauhot, mutta myös pizzajauhoja tai durumvehnäjauhoja voi käyttää. Gluteeniton focaccia onnistuu gluteenittomasta jauhoseoksesta. 

Paras focaccia syntyy pehmeästä taikinasta. Lisää jauhoja vain sen verran, että saat taikinaa juuri ja juuri käsiteltyä. Levitä taikina varovasti vuokaan sormenpäillä painellen. Sen kummempaa muotoilua leipä ei kaipaa osakseen. Metallivuoka on paistamiseen paras. Se johtaa hyvin lämpöä ja tekee focaccian pohjasta ihanan rapean.

Focaccian herkullisuuden salaisuus piilee oliiviöljyssä. Sitä lisätään sekä vuoan pohjalle, taikinaan että leivän päälle – eikä määrässä säästellä! Öljy vaikuttaa paitsi makuun, myös koostumukseen: kun öljyä sivelee ronskisti niin vuoan pohjalle kuin taikinan päällekin, leipä rapeutuu ja saa herkullisen paahteisen pinnan. 

focaccia resepti
Käytä focacciaan oliiviöljyä kitsastelematta. Suolaakin saa leivässä olla tuntuvasti niin taikinassa kuin leivän pinnallakin.

Tuunaa focaccia täytteillä ja mausteilla

Focaccia on parhaimmillaan uunituoreena, varastoon sitä ei kannata leipoa. Uunituore, suolalla ja rosmariinilla maustettu leipä on vastustamattoman hyvää, mutta päälle voit laittaa monenlaisia täytteitä. 

Täytteiden avulla tämä italialaisherkku muuntuu moneen makuun. Hyviä täytevalintoja ovat esimerkiksi oliivit ja pienet kirsikkatomaatit, jotka painellaan taikinaan ennen paistamista. Toiset höystävät focaccian meheväksi juustolla, sujauttavat taikinaan kasvisraastetta tai tuunaavat leivästä astetta tukevamman esimerkiksi ilmakuivatun kinkun avulla.

Supertrendikäs vaihtoehto on taiteilla focaccian pintaan näyttävä kukkapelto erilaisia yrttejä ja kasviksia apuna käyttäen. 

focaccia
Focaccian pinta voi olla yksinkertainen tai näyttävä. Kaunis kukkapelto syntyy yrteistä ja erilaisista kasviksista.

Focacciareseptit

Italiassa focaccia syödään sellaisenaan tai alku- ja pääruoan lisukkeena. Roomassa focacciaa syödään myös eri tavoin täytettynä. Lähes joka kadun kulmasta löytyykin voileipäkojuja, joista voi ostaa focacciaa välipaksi, lounaaksi ja pikkunälkään.  

Niin tai näin, focaccia on superherkullinen leipä, jonka valmistus käy yllättävän vaivattomasti. Leivontakärpäsen iskiessä voit turvautua vaikka alla oleviin ohjeisiin.

Lue myös Kotiliesi.fi: Kukkafocaccia on suloinen leipähitti – katso videolta ihanimmat koristeluvinkit!

X