8.5.2012

Focaccia punajuuresta

Teksti: Katri Schröder Kuvat: Jukka Pakarinen

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

Arvostelu

Eksoottiset mausteet tuovat aivan uusia puolia esiin tutuista juureksista. Tässä reseptissä punajuuri antaa talviselle foccacialle upean värin. Kokeile!

Ainekset

400 g punajuuria
5 dl vettä
50 g hiivaa
1 rkl hienokiteistä merisuolaa
1.5 rkl provencen mausteseosta
3 rkl oliiviöljyä
15-16 dl dl sämpyläjauhoja

Pinnalle

1 dl pinjansiemeniä
tuoretta rosmariinia
sormisuolaa
oliiviöljyä

Valmistusohje

1. Pese punajuuret ja keitä ne kuorineen täysin kypsiksi. Kuori ja soseuta tasaiseksi seokseksi.

2. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri, yrtti- mauste, punajuurisose, öljy ja 4 dl sämpyläjauhoista huolella vispaten. Lisää loput jauhoista vähän kerrallaan ja alusta taikinaa käsin noin 10 minuuttia tai yleiskoneessa noin 4 minuuttia, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

3. Kumoa pehmeä taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja alusta kevyesti jauhoissa. Nosta taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, jonka pinta on valeltu kevyesti oliiviöljyllä. Kohota 15 minuuttia.

4. Painele kohonneen leivän pintaan kuoppia sormenpäillä. Ripottele kuoppiin pinjansiemeniä ja tuoreita rosmariininoksia. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sormisuolaa. Paista leipää 200-asteisessa uunin keskitasossa noin 30 minuuttia.

Leipää ja juureksia:

punajuuripatonki

Punajuuripatonki

Punajuurihiivaleipa

Punajuuri-hiivaleipä

Porkkanaskonssit

Porkkanaskonssit

Kotiliesi.fi: Punajuurileipä