Ruoka

Sämpylät ilman hiivaa, pannurieskat ja muut nopeat leipäohjeet

Sämpylät ilman hiivaa valmistuvat nopeasti, koska aikaa vievää vaivaamista ja kohottamista ei tarvita. Leivinjauheella tai ruokasoodalla kohotettavat leivät valmistuvat parhaimmillaan puolessa tunnissa.

Teksti:
Hanna Kuusisalo, Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Tuore leipä on suussa sulava leivonnainen. Ilma hiivaa kohotettavat sämpylät ja leivät valmistuvat nopeimmillaan puolessa tunnissa.

Sämpylät ilman hiivaa valmistuvat nopeasti, koska aikaa vievää vaivaamista ja kohottamista ei tarvita. Leivinjauheella tai ruokasoodalla kohotettavat leivät valmistuvat parhaimmillaan puolessa tunnissa.

Sämpylät ilman hiivaa sekä muut leivinjauheella tai ruokasoodalla kohotettavat leivät ja rieskat ovat maailman helpoiten valmistuvia leipiä. Ne pelastavat tilanteen, kun leipälaatikko ammottaa tyhjyttään ja suu halajaa uunituoretta leipää.

Lue myös: Leivo itse kuohkeat ja superhelpot sämpylät – listasimme 4 ohjetta, joilla onnistut varmasti

Kun taikinan valmistamiseen ei käytetä hiivaa, sitä ei tarvitse vaivata tai kohottaa pitkiä aikoja ja leivät ovat valmiita alta aikayksikön. Näihin leipäohjeisiin ihastuvat nekin, jotka eivät leipomispuuhista välitä.

Maukkaat sämpylät ilman hiivaa

Porkkanalla maustetut sämpylät ilman hiivaa kohotetaan leivinjauheella, joten taikina on vaivaamatta valmis. Maustamaton jogurtti antaa sämpylöihin pehmeän koostumuksen ja lempeän happaman makuvivahteen. Halutessasi voit lisätä sämpylätaikinaan kourallisen auringonkukansiemeniä tuomaan herkullista purutuntumaa.

Alle puolessa tunnissa, ilman hiivaa leivotut bulgarialaiset juustoleipäset tuovat vaihtelua ruokapöytään ja maistuvat suussa sulavilta.

Ihanat juustosarvet leivotaan ilman hiivaa ja niillä voi korvata aamiaissämpylän, mutta ne sopivat tarjottaviksi myös brunsseilla. Sarvien täytteenä maistuu sinihomejuusto ja sarvet viimeistellään unikonsiemenillä.

Leipääkin voi leipoa ilman hiivaa

Sämpylät ilman hiivaa -resepti ei ole ainoa helppo ohje leipoa leipää vikkelästi. Myös leipä kohoaa leivinjauheen ja ruokasoodan avulla kuohkeaksi. Taikinan ainekset sekoitetaan kulhossa nopeasti sekaisin ja kaadetaan leipävuokaan paistumaan.

Helppo speltti-siemenleipä on parasta yön yli levättyään, mutta maistuu myös uunituoreena.

Siemen-pähkinäleipä on todellinen ravinnepommi! Siemenistä ja pähkinöistä sekä kananmunista ja öljystä leivottu leipä sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon. Vain sekoitus ja taikina on valmis paistettavaksi.

Gluteeniton karppaajan leipä leivotaan siemenistä, pähkinöistä ja manteleista alle tunnissa.

Leivo suussa sulavia rieskoja ilman hiivaa ja hyödynnä samalla ruoantähteet

Vastustamattomat rieskat valmistuvat hetkessä iltapalaksi, brunsseille tai yllätysvieraiden tarjottaviksi.

Nopeat pannurieskat valmistuvat muutamasta desilitrasta vehnäjauhoja, jogurtista, leivinjauheesta ja ripauksesta suolaa. Sekoita ainekset ilman pitkiä vaivauksia, ja taikina on saman tien leivontavalmis. Ohueksi kaulitut leivät paistetaan kuumalla paistinpannulla herkullisen ruskeapilkullisiksi. Valitse paistamiseen valurauta- tai parilapannu. Nämä leipäset maistuvat ihanilta mausteisten currykastikkeiden tai erilaisten tahnojen ja dippien kanssa.

Jos aamupuuroa jäi yli, leipaise puuron jämistä lounaskeiton kaveriksi puurorieskat Taikinaan käytetty jogurtti tai piimä tekee näistä rieskoista uskomattoman mehevät.

Perunarieskoihin uppoaa taas edellispäivän tähteeksi jäänyt perunamuusi. Timjamilla maustettu voisula takaa suussa sulavan makuelämyksen. Paista perunarieskat voissa paistinpannulla ja saat niihin ihanan rapean pinnan.

Ihanat teeleivät leivotaan ilman hiivaa

Mureat teeleivät maistuvat sekä aamupalalla hillon kanssa, kello viiden teellä englantilaisittain että aterialla esimerkiksi keiton lisukkeena.

Juustoteeleipiin voi käyttää jääkaapista löytyvät juuston­kannikat ja jauhopussien sekä hiutalepakkausten pohjalla olevat jämät. Näiden teeleipien herkullisuuden salaisuus juuston lisäksi on tuoreus ja nopeasti, vaivaamatta sekoitettu taikina.

Gluteenittomat teeleivät leivotaan helposti gluteenittomasta leipäjauhoseoksesta ja gluteenittomista kaurahiutaleista. Näiden teeleipien kanssa maistuu pakastimesta löydetyistä marjoista tehty, chian siemenillä ja hunajalla höystetty kotitekoinen hillo.

Artikkelia on muokattu 25.4.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: NamiNamasten rapeakuoriset sämpylät ovat täydelliset – katso Sikke Sumarin helppo sämpyläohje

X