Ruoka

Leivo kuohkeat sämpylät – nappaa parhaat sämpyläreseptit

Itseleivotut, lämpimät, kuohkeat ja voilla sivellyt sämpylät maistuvat taivaallisilta. Pääset herkulliseen lopputulokseen, kun maltat vaivata taikinaa riittävästi ja annat sen kohota verkkaisesti.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Leipominen on terapeuttista ja palkitsevaa puuhaa. On autuasta upottaa kädet lämpimään, pehmeään taikinaan. Sämpylöiden leipominen kannattaakin ajoittaa kiireettömään hetkeen.

Haluatko leipoa kuohkeat sämpylät eli parhaat sämpylät ikinä. Poimi sämpylöiden leivontavinkit ja parhaat sämpyläohjeet. Nappaa myös superhelppojen ja nopeiden sämpylöiden ohjeet. On aika sanoa hyvästi tennispallomaisille sämpylöille.

Kuohkeat sämpylät saavat täydellisen koostumuksen juuresraasteista ja siemenistä

Erilaiset jauhot, hiutaleet, rouheet ja leseet tuovat vaihtelua sämpylöihin. Hyvärakenteinen sämpylätaikina syntyy, kun käytät siihen sekä täysjyvävalmisteita että vehnäjauhoja.

Kuohkeat sämpylät
Kuohkeat sämpylät saavat täydellisen maun, kun lisäät taikinaan siemeniä ja juuresraastetta.

Siemenet ja kuivatut hedelmät antavat sämpylöihin makua, vaihtelua ja mukavaa purutuntumaa. Lisää taikinaan vaikkapa pellavan, kurpitsan, auringonkukan siemeniä, kuivattuja karpaloita tai taateleita.

Helppo tapa saada aikaan kuohkeat sämpylät on lisätä taikinan joukkoon juuresraasteita. Ne tekevät sämpylöistä erityisen kuohkeita ja värikkäitä. Raasta taikinan joukkoon aluksi vaikkapa yksi porkkana, punajuuri tai puolikas pieni bataatti. Täydelliset kekrijuhlan sämpylät syntyvät, kun lisäät taikinaan kurpitsasosetta ja ripottelet sämpylöiden päälle kurpitsan siemeniä.

Rahkasämpylöiden taikina rikastetaan makua tuovilla spelttijauhoilla ja mehevyyttä antavalla rahkalla.

Tuorehiiva liotetaan kädenlämpöiseen nesteeseen, kuivahiiva sekoitetaan ensin jauhoihin

Sämpylät voi leipoa veteen, maitoon tai esimerkiksi omenamehuun. Tärkeintä on liottaa hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Sämpylät voi leipoa tuorehiivasta tai kuivahiivasta. Vesi tai muu neste kuumennetaan kädenlämpöiseksi ja tuorehiiva sekoitetaan nesteeseen. Ole tarkkana lämmittäessäsi nestettä. Haalea, kädenlämpöinen neste on tuorehiivalle paras.

Kuivahiiva sen sijaan vaatii hieman lämpimämpää nestettä. Kuivahiiva sekoitetaan jauhojen joukkoon ja sitten vasta nesteeseen.  Lämmitä vesi kuivahiivalle 42-asteiseksi. Kylmässä nesteessä kuivahiiva toimii huomattavasti hitaammin.

Sämpylätaikina kannattaa jättää pehmeäksi

Alusta taikinaa ensin puuhaarukalla muutama minuutti. Lisää vehnäjauhoja hieman ja vaivaa sitten taikinaa 5–10 minuuttia käsin. Saat kuohkeat sämpylät, kun lisäät jauhoja vähitellen ja jätät sämpylätaikinan pehmeäksi.

Peitä kulho puhtaalla keittiöpyyhkeellä tai leivinliinalla ja anna taikinan kohota verkkaisesti vedottomassa ja kohtuullisen lämpimässä – ei kuitenkaan kuumassa – paikassa ainakin tunnin ajan. Kun kohotettua sämpylätaikinaa painaa kevyesti sormella, ja sormen jättämä kuoppa häviää nopeasti, on kohotus ollut riittävä.

Kohotuksen jälkeen taikinasta taputellaan jauhoisin käsin sämpylöitä. Taikinaa ei kannata enää vaivata, etteivät hiivakuplat hajoa. Anna sämpylöiden kohota lämpimässä leivinpaperilla päällystetyllä uuninpellillä ja saat lopputuloksena kuohkeat sämpylät.

Kuohkeat sämpylät pehmeällä vai rapealla kuorella?

Sämpylät voi voidella kananmunalla, vedellä tai maito-munaseoksella.

Jos haluat sämpylöistä rapeita, voitele ne ennen paistoa vedellä. Voideltujen sämpylöiden päälle voi ripotella siemeniä. Jos peität sämpylät paiston jälkeen leivinliinalla, saat pehmeäkuorisia sämpylöitä.

Kaurasämpylät leivotaan yön yli tekeytyneestä taikinasta. Taikina vain sekoitetaan, ilman vaivaamista ja yön jälkeen kuohkeat sämpylät voi paistaa aamupalalle.

Helpot sämpylät – laiskan leipurin unelmaohjeet

Helpot sämpylät syntyvät näin: Sämpyläainekset vain sekoitetaan kulhossa, taikina kohotetaan jääkaapissa ja lusikoidaan sitten suoraan uunipellille. Ei siis vaivaamista tai ylimääräistä odottelua. Liuota hiiva kylmään veteen. Kun kohotusaika on pitkä, jaksaa taikina kohota senkin avulla.  

Kun leipominen ei huvita, mutta suu halajaa vastaleivottuja sämpylöitä, kipaise kaupan pakastealtaalle. Helpot solmusämpylät leivotaan valmiista pizzataikinasta. Nämä kuohkeat sämpylät voi maustaa ripottelemalla päälle fenkolinsiemeniä tai vaikka mustapippuria ennen paistamista.

Artikkelia on muokattu 25.5.2024

Kotiliesi.fi: Leivo kaurasta leipää, patonkia, sämpylää: 7 herkullista ohjetta

X