Ruokajutut

Leivo itse kuohkeat ja superhelpot sämpylät – listasimme 4 ohjetta, joilla onnistut varmasti

Etsitkö parasta sämpyläohjetta? Näillä ohjeilla leivot kuohkeimmat sämpylät. Poimi sämpylöiden perusresepti ja vinkit taikinan tuunaamiseen. Katso myös gluteenittomien ja superhelppojen aamiaissämpylöiden ohje.
4.2.2019 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Niclas Mäkelä/Otavamedia, OM-arkisto

Sämpylätaikinan tekoon tarvitaan yksinkertaisimmillaan jauhoja, nestettä, hiivaa sekä tilkka öljyä ja ripaus suolaa. Taikinaa voi kuitenkin tuunata lähes loputtomasti oman maun mukaiseksi tai kuiva-ainekaapin sisällön mukaan.

4 x kuohkeat sämpylät

Sämpylätaikinan salaisuus on oikeanlainen neste – näin saat vaihtelua taikinaan

Sämpylätaikinan nesteeksi sopii vesi, maito, kasvijuoma tai vaikkapa omenamehu. Tärkeintä on, että neste on oikean lämpöistä. Tuorehiiva liuotetaan kädenlämpöiseen veteen, kuivahiiva sekoitetaan ensin jauhojen joukkoon. Toimiakseen se vaatii hieman lämpimämpää, noin 42 asteista nestettä.

Erilaiset jauhot, siemenet, leseet ja rouheet tuovat vaihtelua, makua ja ravintoaineita sämpylöihin. Vehnäjauhoja ei kuitenkaan kannata korvata kokonaan täysjyväjauhoilla, sillä hyvä sitko vaatii riittävästi vehnän sisältämää gluteenia. Juuresraasteet ja -soseet tekevät sämpylöistä erityisen meheviä. Lisää taikinaan esimerkiksi pari raastettua porkkanaa tai hieman bataattisosetta.

Näin syntyvät kuohkeimmat sämpylät:  kohota sämpylätaikina kahteen kertaan tai yön yli

Kuohkeimmat sämpylät syntyvät, kun taikinan jättää riittävän pehmeäksi ja malttaa vaivata siihen hyvän sitkon. Sämpylätaikina kohotetaan kahteen kertaan, joten sämpylöiden leipominen kannattaa ajoittaa kiireettömään hetkeen. Jos kaipaat aamupalalle tuoreita sämpylöitä, voit antaa taikinan kohota myös jääkaapissa yön yli. 

Gluteenittomat sämpylät valmistuvat gluteenittomasta jauhoseoksesta. Niiden leipomiseen on omat niksinsä, mutta onnistuvat taatusti ohjetta tarkasti seuraten. Gluteenittomat sämpylät maistuvat parhaimmilta leivontapäivänä, ylimääräiset kannattaa pakastaa heti ja sulattaa syötäväksi tarpeen mukaan.

Resepti: Siemensämpylät 

Tässä sämpylöiden perusresepti: siemenet antavat näille meheville sämpylöille lisää makua ja suutuntumaa sekä parantavat rutkasti niiden kuitu ja -proteiinipitoisuutta. Joukkoon silputut oliivit tai aurinkokuivatut tomaatit ovat herkullinen lisä. 

siemensämpylät

Sämpylätaikinaan saa vaihtelua erilaisilla siemenillä, pähkinöillä ja leseillä.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Siemensämpylät

50 g hiivaa
5 dl haaleaa vettä tai maitoa
1 rkl hunajaa tai siirappia
2 tl suolaa
1 1/2 dl siemensekoitusta
1/2 dl oliiviöljyä
(1/2 dl silputtuja oliiveja tai aurinkokuivattuja tomaatteja)
10-12 dl sämpyläjauhoja

Voiteluun:

1 kananmuna

Pinnalle:

siemeniä

Valmistusohje:

1. Murenna hiiva haaleaan nesteeseen. Lisää hunaja, suola, siemenet ja öljy (sekä oliivi- tai tomaattisilppu). Alusta sen verran jauhoja, että syntyy pehmeä taikina. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhosta. Anna kohota peitettynä noin 45 minuuttia.

2. Kumoa taikina pöydälle ja vaivaa hyvin. Leikkaa taikina paloiksi ja pyörittele sämpylöiksi. Kohota liinan alla noin 30 minuuttia. Voitele sämpylät munalla ja ripottele pinnalle siemeniä.

3. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 12–15 minuuttia.

Vinkki: Voit käyttää sämpylöihin valmista siemensekoitusta tai tehdä sekoituksen itse erilaisista siemenistä. Kuvan sämpylöihin on käytetty seesamin-, pinjan-, auringonkukan- ja pellavansiemeniä.

Resepti: Pähkinäiset bataattisämpylät

Porkkanaraaste on tuttu sämpylätaikinan mehevöittäjä, mutta kokeilisitko vaihteeksi bataattia. Kaupan valmis juuressose antaa näillä sämpylöille muhevuutta ja enemmän makua.

pähkinäiset batattisämpylät

Bataattisoseen sijaan sämpylätaikinaan voi sujauttaa myös porkkana- tai perunasosetta.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 25

Pähkinäiset bataattisämpylät

1 pötkö (500 g) bataatti-, porkkana- tai perunasosetta
2 dl vettä
50 g tuorehiivaa
2 tl suolaa
2 tl sokeria
4 dl karkeita spelttivehnäjauhoja
yht. 2 dl pähkinöitä, siemeniä ja kuivattuja marjoja tai hedelmiä (kaupoissa saatavilla monenlaisia valmissekoituksia)
noin 6 dl hiivaleipävehnäjauhoja
1/2 dl öljyä

Valmistusohje:

1. Sekoita juuressose ja vesi kattilassa tai kulhossa. Lämmitä seos kattilassa liedellä tai kulhossa mikrossa kädenlämpöiseksi. Liota joukkoon hiiva. Lisää suola ja sokeri.

2. Sekoita joukkoon spelttivehnäjauhot ja pähkinäseos. Lisää hiivaleipävehnäjauhot muutamassa erässä ja vaivaa taikinaa kunnolla noin 5–10 minuuttia. Lisää öljy. Jatka vaivaamista, kunnes taikina tuntuu pehmeältä, kimmoisalta ja irtoilee hyvin kulhon reunoilta. Peitä kulho leivinliinalla. Anna kohota lämpimässä vedottomassa paikassa noin tunti.

3. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle. Pyöritä taikina rennosti pitkäksi pötköksi ja jaa taikinapötkö noin 25 palaan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Anna kohota leivinliinan alla noin 30 minuuttia.

4. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Paista sämpylöitä keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes ne tuntuvat pohjasta napakoilta ja pinta on kauniin ruskea.

Resepti: Superhelpot aamiaissämpylät 

Tämän helpommaksi ei leivonta enää tule. Sämpyläainekset vain sekoitetaan kulhossa, taikina kohotetaan jääkaapissa ja lusikoidaan sitten suoraan uunipellille. Ei siis vaivaamista tai ylimääräistä odottelua. Liuota hiiva kylmään veteen. Kun kohotusaika on pitkä, jaksaa taikina kohota senkin avulla.  

Superhelpot aamiaissämpylät

Superhelppojen aamiaissämpylöiden taikina kohoaa yön yli jääkaapissa.

Valmistusaika: Vähintään vuorokausi | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 12

Superhelpot aamiaissämpylät

5 dl vettä
2 tl suolaa
1/3 palahiivaa tai
1/2 pussia kuivahiivaa
1 dl juuresraastetta (esim. porkkanaa, palsternakkaa, lanttua)
3 rkl pellavansiemeniä
4 dl sämpyläjauhoja
noin 5 dl vehnäjauhoja

Valmistusohje:

1. Liuota hiiva kylmään veteen. Lisää suola, raaste, pellavansiemenet ja sen verran jauhoja, että syntyy paksun puuron kaltainen taikina.

2. Sekoita taikinaa puuharukalla vain sen verran, että taikinaan alkaa muodostua sitkoa. Peitä taikina kelmulla ja anna kohota jääkaapissa noin 12 tuntia.

3. Lusikoi taikinasta suoraan leivinpaperilla peitetylle pellille sämpylöitä. Sämpylöitä ei tarvitse enää kohottaa. Paista sämpylöitä 220-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia.

Resepti: Gluteenittomat kaurasämpylät 

Gluteenittomat sämpylät eivät kestä kuin yhden kohotuksen. Älä anna sämpylöiden kohota liian kauan, sillä muuten ne lässähtävät paiston aikana littanoiksi. Psylliumkuitujauhe takaa taikinan sitkon. Löydät sitä kauppojen leivontaosastolta tai gluteenittomien tuotteiden hyllystä.

gluteenittomat kaurasämpylät

Gluteenittomat sämpylät onnistuvat helposti gluteenittomasta jauhoseoksesta. Varmista myös, että käytät niin sanottua puhdistettua kauraa, joka ei ole ollut kosketuksissa muiden gluteeniviljojen kanssa.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 8

Gluteenittomat kaurasämpylät

5 dl vettä
1 rkl psylliumjauhetta
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa tai siirappia
2 ps (à 11 g) kuivahiivaa
2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2 dl gluteenittomia kaurajauhoja
2 dl gluteenitonta tummaa jauhoseosta
3 rkl oliiviöljyä

Pinnalle:

kaurahiutaleita

Valmistusohje:

1. Lämmitä vesi noin 40-asteiseksi. Sekoita kulhossa vesi, psyllium, suola, hunaja ja kuivahiivat. Anna turvota noin 10 minuuttia.

2. Lisää nesteen joukkoon kaurahiutaleet, kaurajauhot, gluteeniton jauhoseos ja oliiviöljy. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

3. Levitä leivinpaperi uunipellille. Nostele taikinasta leivinpaperille noin desin kokoisia, mahdollisimman korkeita kekoja. Ripottele päälle hieman kaurahiutaleita. Anna kohota leivinliinan alla noin 30 minuuttia.

4. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Paista sämpylöitä keskitasolla noin 12 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.

Katso myös:

Superhelpot sämpylät

Leivo kuohkeita sämpylöitä – nappaa parhaat sämpyläreseptit

Kommentit

Superhelpot aamiaissämpylät ohjeesta puuttuu loppujauhojen lisäys.
Onko unohdus?

Kommentit

Superhelpot aamiaissämpylät ohjeesta puuttuu loppujauhojen lisäys.
Onko unohdus?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *