Reseptit

Superhelpot aamiaissämpylät

Tämän helpommaksi ei leivonta enää tule. Sämpyläainekset vain sekoitetaan kulhossa, taikina kohotetaan jääkaapissa ja lusikoidaan suoraan uunipellille.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Pekka Nieminen/Otavamedia

Superhelppojen aamiaissämpylöiden taikina kohoaa yön yli jääkaapissa.

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

12

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Superhelpot aamiaissämpylät:

  • 5 dl vettä
  • 2 tl suolaa
  • 1/3 pala hiivaa tai
  • 1/2 pussia kuivahiivaa
  • 1 dl juuresraastetta (esim. porkkanaa, palsternakkaa, lanttua)
  • 3 rkl pellavansiemeniä
  • 4 dl sämpyläjauhoja
  • noin 5 dl vehnäjauhoja

Valmistusohje

1. Liuota hiiva kylmään veteen. Lisää suola, raaste, pellavansiemenet ja sen verran jauhoja, että syntyy paksun puuron kaltainen taikina.

2. Sekoita taikinaa puuharukalla vain sen verran, että taikinaan alkaa muodostua sitkoa. Peitä taikina kelmulla ja anna kohota jääkaapissa noin 12 tuntia.

3. Lusikoi taikinasta suoraan leivinpaperilla peitetylle pellille sämpylöitä. Sämpylöitä ei tarvitse enää kohottaa. Paista sämpylöitä 220-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia.

X