Gluteenittomat jauhot tutuiksi – vinkkejä gluteenittomaan leivontaan
Gluteenittomat jauhot ja jauhoseokset helpottavat gluteenitonta ruokavaliota noudattavan leivontaa. Tutustu eri vaihtoehtoihin.
Gluteenittomat jauhot ja jauhoseokset helpottavat gluteenitonta ruokavaliota noudattavan leivontaa. Tutustu eri vaihtoehtoihin.
Gluteenittomat jauhot ja jauhoseokset korvaavat vehnäjauhot ja muut gluteenia sisältävät jauhot gluteenitonta ruokavaliota noudattavien leivonnassa.
Gluteenittomat jauhot – tutustu vaihtoehtoihin
Paitsi gluteenittomia jauhoja, saatavilla on myös gluteenittomia jauhoseoksia, jotka voivat sisältää esimerkiksi vehnätärkkelystä, gluteenittomia jauhoja sekä erilaisia lisäaineita. Vehnätärkkelys on vehnää, josta gluteeni on poistettu teollisesti. Kokeile esimerkiksi suussa sulavaa gluteenittomasta jauhoseoksesta ja kaurahiutaleista leivottua persikka-rahkapiirakkaa.
Gluteeni antaa taikinalle sitkon. Gluteenin puuttuessa taikina on murenevampaa. Erilaisten jauhojen sekoituksilla voi vaikuttaa leivonnaisen koostumuksen lopputulokseen. Gluteenittomien hiutaleiden, leseiden ja rouheiden lisääminen taikinaan lisää kuidun määrää.
Psyllium eli plantago-kasvin siemenistä jauhettu jauhe antaa taikinaan toivottua sitkoa ja kuohkeutta. Herkulliset pannusämpylät saavat kuohkeutensa psylliumista. Hiivataikinoihin tarvitset 1–2 ruokalusikallista psylliumia nestelitraa kohti.
Gluteenittomia leivonnaisia voi valmistaa vaihtamalla reseptissä mainittu gluteenia sisältävä jauho gluteenittomaan seuraavien suuntaa antavien muuntosuhteiden mukaisesti. Parhaan tuloksen saa kuitenkin aikaiseksi seuraamalla aktiivisesti taikinan koostumusta, opettelemalla eri jauhojen sopivuutta eri resepteihin ja ennen kaikkea harjoittelemalla gluteenittomien leivonnaisten valmistamista.
Maissijauho
Maissijauho jauhetaan maissinjyvistä. 1 dl maissijauhoa vastaa n. 1 dl vehnäjauhoa.
Tattarijauho
Tattarijauho jauhetaan tattarinsiemenistä. ¾ dl tattarijauhoa vastaa n. 1 dl vehnäjauhoa.
Perunajauho
Perunajauho on perunan kuivatusta tärkkelyksestä valmistettua jauhoa. ¾ dl perunajauhoa vastaa n. 1 dl vehnäjauhoa.
Riisijauho
Riisijauho jauhetaan riisinjyvistä. 1 dl riisijauhoa vastaa n. 1 dl vehnäjauhoa.
Hirssijauho
Hirssijauho jauhetaan hirssinjyvistä. 1 dl hirssijauhoa vastaa n. 1 dl vehnäjauhoa.
Soijajauho
Soijajauho jauhetaan soijapavuista. 1 dl soijajauhoa vastaa n. 1 dl vehnäjauhoa.
Gluteenittomat jauhot käyttöön – nämä leivonnaiset maistuvat kaikille
Klassikkokääretorttu, ihana raparperi-toscapiirakka ja gluteenittomasta jauhoseoksesta leivottu kakkupohja sopivat kevään juhlien kahvipöytään. Suolaisina herkkuina maistuvat esimerkiksi gluteenittomat tomaatti-juustopiiraat.
-
Persikka-rahkapiirakka
- yli 60 min
- 10
- Helppo
-
Raparperi-toscapiirakka
- 30-60 min
- 10
- Keskitaso
-
Unelmatorttu
- 30-60 min
- 15
- Keskitaso
-
Gluteeniton kakkupohja
- 30-60 min
- 10
- Helppo
-
Gluteenittomat tomaatti-juustopiiraat
- 30-60 min
- 12
- Helppo
-
Pannusämpylät
- 30-60 min
- 4
- Helppo
Lähteet: Kotiliesi.fi, Keliakialiitto
Artikkelia on muokattu ja siihen on lisätty reseptilinkkejä 8.5.2024
Lue myös Kotiliesi.fi: Näin leivot gluteenittoman pataleivän
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous