Ruokajutut

Gluteeniton banaanileipä, pehmeät banaanipannarit + 6 muuta mehevää ideaa, joihin tummuneet banaanit voi hyödyntää

Odottaako pöydällä terttu tummiksi kypsyneitä banaaneja? Hyvä! Ylikypsät banaanit eivät kuulu biojäteastiaan, vaan ovat monen uuden herkun alku.
2.12.2019 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Älä heitä tummia pantteribanaaneita pois, vaan hyödynnä ne leivonnassa, surauta smoothieksi tai paista vaikka pannareiksi. Koska ruskeapilkullinen banaani on keltaista makeampi, saat ruokiin ja leivonnaisiin makeutta ilman ylimääräistä sokeria.

8 tapaa hyödyntää tummuneet banaanit:

Paista pino lettuja tai pellillinen pannaria

Pino pannareita piristää aina, mutta ylikypsät pantteribanaanit tekevät herkkuhetkestä entistä makoisamman. Jos lettujen paistaminen ei innosta, tee pellillinen pannaria.

Banaanipannarit ja hunajajogurttia

Banaanipannareilla ja hunajajogurtilla aamu alkaa hyvin. Pannukakut ovat myös terveellisiä, kun taikina tehdään piimään ja jauhoina käytetään täysjyvää.

Banaanipannarit ja hunajajogurttia

Astetta terveellisemmät letut tehdään banaanista ja täysjyväjauhoista.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 16

Banaanipannarit:

2 ½ dl piimää
1 kypsä banaani murskattuna
1 iso kananmuna
2 rkl kookosöljyä
2 rkl hunajaa
1/2 tl vaniljajauhetta
n. 3 dl täysjyvävehnäjauhoja
1/2 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa

Paistamiseen:

kookosöljyä

Tarjoiluun:

2 dl maustamatonta jogurttia
ripaus kanelia
1 rkl hunajaa
1 kypsä banaani

Valmistusohje

1. Sekoita kulhossa piimä ja murskattu banaani. Vispilöi joukkoon kananmuna, kookosöljy ja hunaja. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne piimäseokseen. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja anna turvota noin 15 minuuttia.

2. Paista taikinasta lettupannulla kookosöljyssä paksuja, kuohkeita pannukakkuja.

3. Sekoita jogurtin joukkoon kaneli ja hunaja. Viipaloi banaani.

4. Tarjoile pannukakut lämpiminä maustetun jogurtin ja banaaniviipaleiden kera.

Banaanipannari

Perinteinen uunipannukakku saa tässä ohjeessa uudet mausteet suklaasta ja banaanista. Hurjan hyvä banaanipannari maistuu koko perheelle.

banaanipannukakku

Suklaa ja banaani – siinäpä vasta pari. Upota nuo kaksi ihanuutta pannaritaikinaan. Banaanipannukakusta tykkää koko perhe.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 6

Banaanipannukakku:

4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl inkivääriä
8 dl maitoa
2 kananmunaa
100 g voita tai margariinia sulatettuna
2 isoa banaania
muutama pala suklaata
tomusokeria

Valmistusohje

1. Mitaa kulhoon vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe, suola, vaniljasokeri ja inkivääri. Sekoita ainekset hyvin sekaisin.

2. Vispilöi joukkoon maito ja viimeisenä kananmunat sekä sulatettu, jäähtynyt rasva. Anna taikinan turvota hetki.

3. Kaada taikina leivinpaperilla peitettyyn uunipannuun. Viipaloi banaanit ja levitä viipaleet taikinalle. Paista pannukakkua 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

4. Leikkaa vielä lämmin pannari paloiksi ja nosta lautasille. Laita jokaiselle palalle pari palaa suklaata, se sulaa mukavasti lämpimän banaanipannukakun päällä kastikkeeksi. Koristele tomusokerilla.

Tee puuro tai kerrosvälipala

Kypsä banaani on terveellinen ja maukas lisä puuroon, sillä se korvaa muut puuron seassa yleisesti käytetyt makeuttajat, kuten sokerin ja hillon.

Kaura-banaani-kaakaovälipala

Kaura-banaani-kaakaovälipala valmistuu kerrostamalla purkkiin vuorotellen suklaista banaanituorepuuroa, banaaniviipaleita, pähkinärouhetta sekä kuivattuja karpaloita. Herkun voi valmistaa jo edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan aamu- tai välipalahetkeä.

Kaurainen banaani kaakaovalipala

Banaanilla makeutettu kerrosherkku on terveellinen välipala, joka tyydyttää myös makeannälän.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 1

Kaurainen banaani-kaakaovälipala:

1 banaani
2 tl tummaa (tai vaaleaa) kaakaojauhetta
1 dl kaurahiutaleita
1 dl maustamatonta jogurttia
1 dl maitoa
2 rkl hunajaa
1/2 dl paahdettua pähkinärouhetta
1/2 dl kuivattuja karpaloita

Valmistusohje

1. Kuori banaani ja ota siitä puolet talteen.

2. Paloittele toinen puolikas sauvasekoittimen kulhoon ja lisää joukkoon kaakaojauhe, kaurahiutaleet, jogurtti, maito ja hunaja. Sekoita tasaiseksi.

3. Viipaloi puolikas banaani.

4. Kokoa annos banaaniviipaleista, pähkinärouheesta, karpaloista ja tuorepuurosta kerroksittain lasiin tai kulhoon.

Mustaherukka-banaanivispipuuro

Vispipuuro on klassikko. Banaanit antavat mustaherukkavispipuurolle makeutta sekä täyteläisyyttä. Tarjoa puuro maidon kanssa.

mustaherukka-banaanivispipuuro

Pikkuisen parempi vispipuuro tehdään täysjyvämannasuurinoista ja makeutetaan banaanilla.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo

Mustaherukka-banaanivispipuuro:

8 dl vettä
5 dl pakastemustaherukoita
1 1/2 dl tummia mannasuurimoita
3/4-1 dl sokeria
ripaus suolaa
2 keskikokoista banaania

Valmistusohje

1. Kuumenna vesi ja marjat kiehuvaksi. Keitä noin 10 minuuttia.

2. Kaada mehu siivilän läpi kulhoon ja painele kauhalla, niin että saat marjasoseen mukaan liemeen. Kaada mehu takasin kattilaan. Lisää sokeri ja ripaus suolaa.

3. Kuumenna mehu kiehuvaksi ja vatkaa sekaan mannaryynit. Keitä sekoitellen noin 5 minuuttia. Nosta kattila pois liedeltä ja pilko puuron sekaan banaanit. Vatkaa puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi.

Leivo kakku!

Terttu tummia banaaneja on täydellinen syy kaivaa jauhopussit esille. Ylikypsä banaani tuo leivonnaisiin herkullista makeutta ja tekee rakenteesta ihanan mehukkaan. Gluteeniton banaanileipä ja suklainen banaanikakku ovatkin yksi herkullisimmista tavoista hyödyntää ylikypsät banaanit. Näihin leivonnaisiin pätee sääntö: Mitä tummempi banaani, sitä makeampi ja mehevämpi lopputulos!

Gluteeniton banaanileipä

Banaanileipä on nimestään huolimatta kakku. Tosin tästä gluteenittomasta banaanileivästä pantteribanaanit tekevät niin makean ja mehukkaan, ettei sokeria tarvitse lisätä kuin pieni ripaus. Sillä voikin hyvillä mielin herkutella myös aamu- tai välipalalla.

banaanileipä

Gluteenittoman banaanileivän päälle sopii sipaisu maapähkinävoita.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 24

Taikina:

3 banaania
2 kananmunaa
1 dl maitoa tai kasvimaitoa
3 rkl voita tai öljyä (esim. kookosöljy)
3 rkl kookossokeria
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 dl tattarijauhoja
2 tl leivinjauhetta
1–2 tl kardemummaa
1–2 tl kanelia
1/4 tl suolaa

Koristeluun:

1 banaani

Valmistusohje

1. Murskaa banaanit soseeksi haarukalla. Sekoita joukkoon munat, maito ja sulatettu rasva.

2. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita nopeasti tasaiseksi.

3. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan. Koristele pinta halkaistulla banaanilla.

4. Paista 175-asteisessa uunissa noin 45–55 minuuttia.

Banaani-suklaakakku

Banaanit voi jemmata myös mehevään suklaakakkuun. Mikä parasta, ainekset löytyvät ehkä jo valmiiksi kaapistasi.

Banaani ja suklaa sopivat yhteen superhyvin. Banaanin ansiosta tämä kakku säilyy mehevänä parikin päivää – jos siitä vaan jää mitään säilytettävää.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 8

Banaani-suklaakakku:

200 g tummaa suklaata
175 g voita
5 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 iso banaani murskattuna

Tarjoiluun:

2 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
raastettua suklaata

Valmistusohje

1. Paloittele suklaa ja voi. Laita ne kattilaan ja kuumenna sekoitellen miedolla lämmöllä niin, että voi ja suklaa sulavat.

2. Erottele keltuaiset valkuaisista. Vatkaa keltuaiset ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita ensin jäähtynyt suklaa-voiseos keltuaisvaahtoon ja lisää sitten joukkoon vehnäjauhot ja murskattu banaani. Lisää lopuksi valkuaisvaahto varovasti käännellen.

3. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (halkaisija 23 cm) ja paista banaani-suklaakakkua 180 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

4. Jäähdytä banaani-suklaakakku kokonaan ja irrota se vasta sitten vuoasta. Vaahdota kuohukerma ja mausta se sokereilla. Lusikoi vaahtoa jäähtyneen banaani-suklaakakun päälle ja koristele raastetulla suklaalla.

Viipaloi ja pakasta

Jos et ehdi hyödyntää kaikkia ylikypsiä banaaneja heti, viipaloi ja pakasta ne myöhempää käyttöä varten. Pakastetuista banaaneista syntyy nimittäin maailman helpoin ja nopein pehmis tai huippuhyvä, kermainen pohja smoothielle. Banaanit soseutuvat helpommin, kun annat niiden sulaa muutaman minuutin huoneenlämmössä.

Mustikka-banaanipehmis

Herkullinen banaani-mustikkapehmis syntyy hetkessä viipaloiduista ja pakastetuista banaaneista. Rapeat keksimurut kruunaavat herkkuannoksen.

mustikka-banaanipehmis

Pakastimessa kannattaa aina olla jemmassa pari banaania. Jäädytetyistä banaaniviipaleista valmistuu hetkessä samettinen pehmis.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Mustikka-banaanipehmis:

2 pakastettua banaania
3 dl mustikoita
2 dl turkkilaista jogurttia
0,5 dl tomusokeria
2,5 rkl sitruunamehua

Valmistusohje

1. Kuori ja paloittele jäiset banaanit

2. Pane kaikki aineksest tehosekoittimeen ja jauha tasaiseksi

Pinaatti-mustikka-banaanismoothie

Surauta banaanista samettinen smoothie. Kypsä, viipaleina pakastettu banaani tekee smoothiesta ihanan makean, kermaisen ja samettisen pehmeän. Mustikat ja pinaatti sopivat loistavasti banaanin seuraan.

pinaatti-mustikka-banaanismoothie

Kermaisen täyteläisen smoothien jekku piilee pakastuissa banaaneissa.

Valmistusaika: Yli 2 h | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Pinaatti-mustikka-banaanismoothie:

100 g tuoretta babypinaattia
2 dl tuoreita tai pakastemustikoita
1 banaani
1/2 dl chiasiemeniä
5 dl mantelimaitoa

Valmistusohje

1. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimen kulhoon ja sekoita tasaiseksi juomaksi.

2. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 2–3 tuntia ja nauti!

Lue myös

Suosittelemme