Gluteeniton banaanileipä, pehmeät banaanipannarit + 6 muuta mehevää ideaa, joihin tummuneet banaanit voi hyödyntää
Odottaako pöydällä terttu tummiksi kypsyneitä banaaneja? Hyvä! Ylikypsät banaanit eivät kuulu biojäteastiaan, vaan ovat monen uuden herkun alku.
Odottaako pöydällä terttu tummiksi kypsyneitä banaaneja? Hyvä! Ylikypsät banaanit eivät kuulu biojäteastiaan, vaan ovat monen uuden herkun alku.
Älä heitä tummia pantteribanaaneita pois, vaan hyödynnä ne leivonnassa, surauta smoothieksi tai paista vaikka pannareiksi. Koska ruskeapilkullinen banaani on keltaista makeampi, saat ruokiin ja leivonnaisiin makeutta ilman ylimääräistä sokeria.
Paista pino lettuja tai pellillinen pannaria
Pino pannareita piristää aina, mutta ylikypsät pantteribanaanit tekevät herkkuhetkestä entistä makoisamman. Jos lettujen paistaminen ei innosta, tee pellillinen pannaria.
Banaanipannarit ja hunajajogurttia
Banaanipannareilla ja hunajajogurtilla aamu alkaa hyvin. Pannukakut ovat myös terveellisiä, kun taikina tehdään piimään ja jauhoina käytetään täysjyvää.
Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 16
Banaanipannarit:
2 ½ dl piimää
1 kypsä banaani murskattuna
1 iso kananmuna
2 rkl kookosöljyä
2 rkl hunajaa
1/2 tl vaniljajauhetta
n. 3 dl täysjyvävehnäjauhoja
1/2 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
Paistamiseen:
kookosöljyä
Tarjoiluun:
2 dl maustamatonta jogurttia
ripaus kanelia
1 rkl hunajaa
1 kypsä banaani
Valmistusohje
1. Sekoita kulhossa piimä ja murskattu banaani. Vispilöi joukkoon kananmuna, kookosöljy ja hunaja. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne piimäseokseen. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja anna turvota noin 15 minuuttia.
2. Paista taikinasta lettupannulla kookosöljyssä paksuja, kuohkeita pannukakkuja.
3. Sekoita jogurtin joukkoon kaneli ja hunaja. Viipaloi banaani.
4. Tarjoile pannukakut lämpiminä maustetun jogurtin ja banaaniviipaleiden kera.
Banaanipannari
Perinteinen uunipannukakku saa tässä ohjeessa uudet mausteet suklaasta ja banaanista. Hurjan hyvä banaanipannari maistuu koko perheelle.
Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 6
Banaanipannukakku:
4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl inkivääriä
8 dl maitoa
2 kananmunaa
100 g voita tai margariinia sulatettuna
2 isoa banaania
muutama pala suklaata
tomusokeria
Valmistusohje
1. Mitaa kulhoon vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe, suola, vaniljasokeri ja inkivääri. Sekoita ainekset hyvin sekaisin.
2. Vispilöi joukkoon maito ja viimeisenä kananmunat sekä sulatettu, jäähtynyt rasva. Anna taikinan turvota hetki.
3. Kaada taikina leivinpaperilla peitettyyn uunipannuun. Viipaloi banaanit ja levitä viipaleet taikinalle. Paista pannukakkua 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
4. Leikkaa vielä lämmin pannari paloiksi ja nosta lautasille. Laita jokaiselle palalle pari palaa suklaata, se sulaa mukavasti lämpimän banaanipannukakun päällä kastikkeeksi. Koristele tomusokerilla.
Tee puuro tai kerrosvälipala
Kypsä banaani on terveellinen ja maukas lisä puuroon, sillä se korvaa muut puuron seassa yleisesti käytetyt makeuttajat, kuten sokerin ja hillon.
Kaura-banaani-kaakaovälipala
Kaura-banaani-kaakaovälipala valmistuu kerrostamalla purkkiin vuorotellen suklaista banaanituorepuuroa, banaaniviipaleita, pähkinärouhetta sekä kuivattuja karpaloita. Herkun voi valmistaa jo edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan aamu- tai välipalahetkeä.
Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 1
Kaurainen banaani-kaakaovälipala:
1 banaani
2 tl tummaa (tai vaaleaa) kaakaojauhetta
1 dl kaurahiutaleita
1 dl maustamatonta jogurttia
1 dl maitoa
2 rkl hunajaa
1/2 dl paahdettua pähkinärouhetta
1/2 dl kuivattuja karpaloita
Valmistusohje
1. Kuori banaani ja ota siitä puolet talteen.
2. Paloittele toinen puolikas sauvasekoittimen kulhoon ja lisää joukkoon kaakaojauhe, kaurahiutaleet, jogurtti, maito ja hunaja. Sekoita tasaiseksi.
3. Viipaloi puolikas banaani.
4. Kokoa annos banaaniviipaleista, pähkinärouheesta, karpaloista ja tuorepuurosta kerroksittain lasiin tai kulhoon.
Mustaherukka-banaanivispipuuro
Vispipuuro on klassikko. Banaanit antavat mustaherukkavispipuurolle makeutta sekä täyteläisyyttä. Tarjoa puuro maidon kanssa.
Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo
Mustaherukka-banaanivispipuuro:
8 dl vettä
5 dl pakastemustaherukoita
1 1/2 dl tummia mannasuurimoita
3/4-1 dl sokeria
ripaus suolaa
2 keskikokoista banaania
Valmistusohje
1. Kuumenna vesi ja marjat kiehuvaksi. Keitä noin 10 minuuttia.
2. Kaada mehu siivilän läpi kulhoon ja painele kauhalla, niin että saat marjasoseen mukaan liemeen. Kaada mehu takasin kattilaan. Lisää sokeri ja ripaus suolaa.
3. Kuumenna mehu kiehuvaksi ja vatkaa sekaan mannaryynit. Keitä sekoitellen noin 5 minuuttia. Nosta kattila pois liedeltä ja pilko puuron sekaan banaanit. Vatkaa puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi.
Leivo kakku!
Terttu tummia banaaneja on täydellinen syy kaivaa jauhopussit esille. Ylikypsä banaani tuo leivonnaisiin herkullista makeutta ja tekee rakenteesta ihanan mehukkaan. Gluteeniton banaanileipä ja suklainen banaanikakku ovatkin yksi herkullisimmista tavoista hyödyntää ylikypsät banaanit. Näihin leivonnaisiin pätee sääntö: Mitä tummempi banaani, sitä makeampi ja mehevämpi lopputulos!
Gluteeniton banaanileipä
Banaanileipä on nimestään huolimatta kakku. Tosin tästä gluteenittomasta banaanileivästä pantteribanaanit tekevät niin makean ja mehukkaan, ettei sokeria tarvitse lisätä kuin pieni ripaus. Sillä voikin hyvillä mielin herkutella myös aamu- tai välipalalla.
Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 24
Taikina:
3 banaania
2 kananmunaa
1 dl maitoa tai kasvimaitoa
3 rkl voita tai öljyä (esim. kookosöljy)
3 rkl kookossokeria
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 dl tattarijauhoja
2 tl leivinjauhetta
1–2 tl kardemummaa
1–2 tl kanelia
1/4 tl suolaa
Koristeluun:
1 banaani
Valmistusohje
1. Murskaa banaanit soseeksi haarukalla. Sekoita joukkoon munat, maito ja sulatettu rasva.
2. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita nopeasti tasaiseksi.
3. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan. Koristele pinta halkaistulla banaanilla.
4. Paista 175-asteisessa uunissa noin 45–55 minuuttia.
Banaani-suklaakakku
Banaanit voi jemmata myös mehevään suklaakakkuun. Mikä parasta, ainekset löytyvät ehkä jo valmiiksi kaapistasi.
Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 8
Banaani-suklaakakku:
200 g tummaa suklaata
175 g voita
5 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 iso banaani murskattuna
Tarjoiluun:
2 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
raastettua suklaata
Valmistusohje
1. Paloittele suklaa ja voi. Laita ne kattilaan ja kuumenna sekoitellen miedolla lämmöllä niin, että voi ja suklaa sulavat.
2. Erottele keltuaiset valkuaisista. Vatkaa keltuaiset ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita ensin jäähtynyt suklaa-voiseos keltuaisvaahtoon ja lisää sitten joukkoon vehnäjauhot ja murskattu banaani. Lisää lopuksi valkuaisvaahto varovasti käännellen.
3. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (halkaisija 23 cm) ja paista banaani-suklaakakkua 180 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
4. Jäähdytä banaani-suklaakakku kokonaan ja irrota se vasta sitten vuoasta. Vaahdota kuohukerma ja mausta se sokereilla. Lusikoi vaahtoa jäähtyneen banaani-suklaakakun päälle ja koristele raastetulla suklaalla.
Viipaloi ja pakasta
Jos et ehdi hyödyntää kaikkia ylikypsiä banaaneja heti, viipaloi ja pakasta ne myöhempää käyttöä varten. Pakastetuista banaaneista syntyy nimittäin maailman helpoin ja nopein pehmis tai huippuhyvä, kermainen pohja smoothielle. Banaanit soseutuvat helpommin, kun annat niiden sulaa muutaman minuutin huoneenlämmössä.
Mustikka-banaanipehmis
Herkullinen banaani-mustikkapehmis syntyy hetkessä viipaloiduista ja pakastetuista banaaneista. Rapeat keksimurut kruunaavat herkkuannoksen.
Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 4
Mustikka-banaanipehmis:
2 pakastettua banaania
3 dl mustikoita
2 dl turkkilaista jogurttia
0,5 dl tomusokeria
2,5 rkl sitruunamehua
Valmistusohje
1. Kuori ja paloittele jäiset banaanit
2. Pane kaikki aineksest tehosekoittimeen ja jauha tasaiseksi
Pinaatti-mustikka-banaanismoothie
Surauta banaanista samettinen smoothie. Kypsä, viipaleina pakastettu banaani tekee smoothiesta ihanan makean, kermaisen ja samettisen pehmeän. Mustikat ja pinaatti sopivat loistavasti banaanin seuraan.
Valmistusaika: Yli 2 h | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 4
Pinaatti-mustikka-banaanismoothie:
100 g tuoretta babypinaattia
2 dl tuoreita tai pakastemustikoita
1 banaani
1/2 dl chiasiemeniä
5 dl mantelimaitoa
Valmistusohje
1. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimen kulhoon ja sekoita tasaiseksi juomaksi.
2. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 2–3 tuntia ja nauti!
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous