Työ ja raha

Yleinen arvonlisäverokanta nousee syyskuussa – tätä se tarkoittaa

Arvonlisäveron nousu tapahtuu 1. syyskuuta vuonna 2024. Kerromme, mitä tulee ottaa muutoskaudella huomioon.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock

Veroprosentin määräytymiseen muutoskaudella liittyy muutama yksityiskohta, jotka kannattaa muistaa.

Arvonlisäveron nousu tapahtuu 1. syyskuuta vuonna 2024. Kerromme, mitä tulee ottaa muutoskaudella huomioon.

Yleinen arvonlisäverokanta (ALV) ja vakuutusmaksuverokanta nousevat 1. syyskuuta 1,5 prosenttiyksiköllä. Se tarkoittaa, että kannat nousevat nykyisestä 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Yleinen arvonlisäverokanta on useimpien tavaroiden ja palveluiden, kuten kampaamojen ja kauneushoitolapalvelujen verokanta. Otimme selvää, mitä arvonlisäveron nousu käytännössä tarkoittaa.

Hankinta elokuussa, toimitus syyskuussa

Muutoskaudella tehtyjen hankintojen ja palvelujen veron määrän ratkaisee se, milloin tavara tai palvelu on toimitettu asiakkaalle, Verohallinnosta kerrotaan.

Verohallinnon johtava veroasiantuntija Mika Jokinen täsmentää tiedotteessa, että arvonlisäveron määräytymisessä nykyisinkin voimassa oleva suoriteperiaate ratkaisee sen, mitä arvonlisäveroprosenttia käytetään.  

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että uutta 25,5 prosentin arvonlisäverokantaa sovelletaan silloin, kun myyty palvelu on suoritettu tai tavara on toimitettu asiakkaalle 1.9. jälkeen. Jos tavaran tai palvelun myynnistä suoritetaan ennakkomaksu ennen kuin arvonlisäveron nousu tapahtuu eli ennen 1.9., ennakkomaksun verokanta on 24 prosenttia. 

Jos taas asiakas saa tavaran tai palvelu suoritetaan 1.9. jälkeen, maksussa sovelletaan uutta arvonlisäverokantaa siinäkin tapauksessa, että sopimus tavarasta tai palvelusta on tehty ennen arvonlisäverokannan muutoksen voimaan astumista.

Lue myös: Nämä ovat parisuhteen yleisimmät rahariidat – rahasta riidellään erityisesti silloin, kun talous on tiukilla

Entä jos ostaa osamaksulla?

Myös osamaksukaupassa arvonlisävero määräytyy sen mukaan, milloin tavara luovutetaan ostajalle. Jos asiakas saa ostamansa tavaran itselleen ennen 1.9., arvonlisäveroprosentti on 24.  

Esimerkiksi jos asiakas on tilannut uuden auton toukokuussa 2024 ja auto luovutetaan hänelle syyskuussa 2024, auton myyntiin sovellettava verokanta on 25,5 prosenttia, sanotaan Verohallinnon tiedotteessa.

– Uuden auton arvonlisäverokantaan ei vaikuta se ajankohta, jolloin auto on tilattu, kauppasopimus allekirjoitettu tai auto rekisteröity. Verokanta määräytyy auton toimitusajankohdan tai mahdollisen ennakkomaksun perusteella, Mika Jokinen selventää. 

Lue myös Kotiliesi.fi: Kolumni: En ymmärrä, mitä järkeä on paapoa kaltaistani palkansaajaa liian keveällä veroprosentilla

arvonlisäveron nousu.
Verohallinto julkaisee ohjeet yleisen arvonlisäverokannan muutokseen liittyen kesäkuun alussa. © iStock

Mitä veroprosenttia muutosajankohtana käytetään?

Sellaisiin palveluihin, jotka ovat kesken verokannan muuttuessa, sovelletaan sitä arvonlisäverokantaa, joka on voimassa palvelun valmistuessa. Käytännössä tämä koskee urakkaluontoisia töitä kuten remontteja ja rakennusurakoita, jotka ovat meneillään, kun arvonlisäveron nousu tapahtuu.

Urakoissa ne osat, jotka on suoritettu ennen 1.9., menevät nykyisellä verokannalla ja 1.9. jälkeen suoritetut uudella. Urakan maksuajankohta ratkaisee: jos 1.9. jälkeen suoritettavat urakan osat maksetaan ennakkoon ennen 1.9., niiden arvonlisäprosentti on 24.    

X