Työ ja raha

4 asiaa, joita veroasiantuntija ei jättäisi tekemättä – yksi asiakirja voi tulla tarpeeseen, kun läheinen kuolee

Kun ihminen jää eläkkeelle, työttömäksi tai vanhempainvapaalle, ei verokortin päivittäminen ole välttämättä ensimmäisenä mielessä. Juuri silloin asiaa tulisi kuitenkin miettiä.

Teksti:
Sinimaria Halonen
Kuvat:
iStock

Verokortti kannattaisi päivittää heti, kun elämäntilanne muuttuu. Moni herää tilanteeseen vasta loppuvuodesta.

Kun ihminen jää eläkkeelle, työttömäksi tai vanhempainvapaalle, ei verokortin päivittäminen ole välttämättä ensimmäisenä mielessä. Juuri silloin asiaa tulisi kuitenkin miettiä.

Veroasiantuntija Rebekka Bwanga-Koba Etelä-Suomen verotoimistosta listaa neljä verotukseen liittyvää asiaa, joita hän ei jättäisi tekemättä – eikä sinunkaan kannattaisi, jos et halua menettää rahaa tai joutua ikävään tilanteeseen.

1. Ei jättäisi verokorttia päivittämättä heti

Saitko palkankorotuksen tai jäitkö vanhempainvapaalle, eläkkeelle tai työttömäksi? Tällaisissa tilanteissa sinun tulisi päivittää verokorttisi tiedot.

Moni herää verokortin päivittämisen tarpeeseen kuitenkin vasta marraskuussa.

– Koska alkuvuodesta veroja ei ole maksettu tarpeeksi, voi käydä niin, ettei marras–joulukuussa palkkaa jää hirveästi käteen. Joulun alla ihmiset ostavat joululahjoja ja -ruokia, jolloin asia saattaa harmittaa, Bwanga-Koba sanoo.

Jos verokortti jää päivittämättä, ja tuloraja ylittyy, palkasta peritään veroja lisäveroprosentilla, joka voi olla enimmillään 60 prosenttia.

Palkalle tarkoitettu verokortti ei käy vanhempainpäivärahan, työttömyyspäivärahan tai eläkkeen verottamiseen, vaan etuuksille ja eläkkeelle on haettava omat verokortit. Muussa tapauksessa Kela tai ammattiliitot käyttävät kaavamaisia prosentteja, jotka vaihtelevat etuuksien kohdalla 20:stä 25:een. Ansiotulona verotettavan eläkkeen veroprosentti on 40.

Verot tasataan seuraavana vuonna. Jos veroja on maksanut liikaa, saa veronpalautuksia. Jos veroja on maksanut liian vähän, joutuu maksamaan jäännösveroja eli mätkyjä.

– Jotta ansaitut rahat olisivat heti käytettävissä, verokortti tulisi olla aina ajan tasalla, Bwanga-Koba sanoo.

Lue myös: Odotatko veronpalautuksia? Jos rahat eivät ilmesty tilillesi, asiaan voi olla 5 syytä

2. Ei jättäisi tarkistamatta veroilmoitusta ja ilmoittamatta verovähennyksiä

Joka kevät postilaatikosta tipahtaa esitäytetty veroilmoitus. Kaikki tiedot tulisi tarkistaa ja virheelliset tai puuttuvat tiedot korjata tai täydentää määräpäivään mennessä. Esimerkiksi saadut vuokratulot on ilmoitettava itse.

Myös verovähennykset kannattaa ilmoittaa, sillä siten voi säästää satasia tai tuhansia euroja. Verovähennyksiä ovat muun muassa tulonhankkimismenot, työmatkakulut ja kotitalousvähennys.

Tulonhankkimismenoja ovat esimerkiksi työn tekoa varten hankittu tietokone, nettiyhteys ja etätöistä maksettava työhuonevähennys.

Palkkatulollinen saa automaattisesti tulonhankkimismenoista vähennystä 750 euroa. Summan alittavia tulonhankkimismenoja ei tarvitse – eikä myöskään kannata – ilmoittaa, jos ei halua menettää rahaa.

Kotitalousvähennykseen kuuluvat esimerkiksi siivouksesta ja remontoinnista maksettavat työkulut.

– Kotitalousvähennys vaikuttaa kaikista merkittävimmin verotukseen, koska se vähennetään suoraan veroista. Jos maksat vuoden aikana 4000 euroa veroja ja kotitalousvähennyksen suuruus olisi 1000 euroa, maksat 1000 euroa vähemmän veroja, Bwanga-Koba sanoo.

Jos korjattavaa tai täydennettävää ei ole, veroilmoitukselle ei tarvitse tehdä mitään.

Määräpäivän jälkeen tehdyistä muokkauksista voidaan periä myöhästymismaksu tai toistuvista laiminlyönneistä määrätä veronkorotus.

Mies ja nainen täyttävät veroilmoitusta. Kuvituskuva.
Veroilmoitusta on mahdollista muokata verotuksen päättymispäivään asti. Sen jälkeen veroilmoituksen muokkaaminen vaatii oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimus tulee tehdä viimeistään kolmen vuoden kuluessa verovuoden päättymistä seuraavan vuoden alusta laskettuna. © iStock

Lue myös Kotiliesi.fi: Verojuristi listaa: Nämä verovähennykset jokaisen palkansaajan pitäisi muistaa

3. Ei jättäisi pysymästä ajan tasalla oman yrityksen veroasioista

Veroasiantuntija on huomannut, etteivät aloittelevat yrittäjät ole välttämättä perillä yrityksen veroasioista. Yllätyksenä voi tulla, että someyhteistöinä saaduista tuotelahjoista tai videoiden striimaustuloista on maksettava verot.

Tavallinen virhe on, että yrityksen veroilmoitus jää tekemättä. Ilmoittamatta jätetyt tulot voivat johtaa jopa rikosoikeudellisiin seuraamuksiin.

Jos yrittäjällä on voimassa oleva Y-tunnus ja hänet on kirjattu arvonlisäverorekisteriin arvonlisäverovelvolliseksi, on veroilmoitus täytettävä, vaikka aktiivista toimintaa tai tuloja ei olisikaan.

– Silloin vain laitat nollaa ilmoitukseen. Jos jätät veroilmoitukset tekemättä, sanktioita tulee, Bwanga-Koba sanoo.

Toinen tyypillinen virhe on, ettei vuosituloarvioon pohjautuvia ennakkoveroja muisteta maksaa. Myöhässä maksetuista ennakkoveroista on maksettava viivästyskorkoa.

– On ihan ymmärrettävää, että veroasiat ovat vaikeita. Mutta ne eivät ratkea sillä, että verottajalta tulleen kirjeen vain ignoroi. Jos et jotain ymmärrä, pyydä apua kirjanpitäjältäsi tai soita verotoimistoon. Tyhmiä kysymyksiä ei ole, Bwanga-Koba sanoo.

Kirjanpitäjän kanssa on kommunikoitava, jotta tuloja koskevat muutokset tulevat kirjanpitäjän tietoon.

Vihainen nainen puhuu puhelimessa. Edessä on kannettava tietokone.
Veroasiantuntija Rebekka Bwanga-Koba on huomannut, että sosiaalisessa mediassa tunteet veroja keräävää Verohallintoa kohtaan kuumenevat herkästi. – Todellisuudessa Verohallinto vain kerää verot niiden lakien mukaan, jotka eduskunta säätää. Verohallinto ei päätä, mistä ihmisiä verotetaan ja kuinka paljon, Bwanga-Koba sanoo. Kuvituskuva. © iStock

4. Ei jättäisi tekemättä valtakirjaa kuolinpesän veroasioita varten

Kun ihminen kuolee, kuolinpesän osakkaiden eli vainajan perillisten on järjestettävä perunkirjoitus, jossa tehdään perunkirja vainajan varoista, veloista ja perillisistä.

Veroasiantuntija tekisi samalla valtakirjan, joka antaa yhdelle henkilölle valtuudet hoitaa kuolinpesän veroasioita. Valtakirjalle voi olla käyttöä, kun vainajan kuolinvuodelta tulleet veronpalautukset pitäisi saada maksettua mutta kuolinpesä on ehtinyt jo sulkea vainajan tilin.

Ilman valtakirjaa tilinumeron muuttaminen vaatii jokaisen perillisen allekirjoituksen. Jos yksi henkilö valtuutetaan hoitamaan kuolinpesän veroasioita, asiointi helpottuu ja nopeutuu huomattavasti.

Allekirjoitusten metsästäminen voi osoittautua työlääksi prosessiksi, jos perilliset eivät ole keskenään tekemisissä tai asuvat kaukana toisistaan.

– Jos kuolinpesä on todella riitainen, voi olla vaikea lähteä korjaamaan kuolinpesän veroasioita ilman valtuutusta, Bwanga-Koba sanoo.

Valtakirjan voi täyttää Verotoimiston verkkosivuilla tai laatia itse. Kaikkien kuolinpesän osakkaiden on allekirjoitettava valtakirja.

X