Ruoka

Onko tässä maailman paras kastike? Lauri Kaivoluodon Cowboy butter sopii lähes kaiken kanssa – etenkin pihvien

Etsitkö herkullista kastiketta, joka sopii esimerkiksi kesän grilliruoille? Tiktokkaaja Lauri Kaivoluoto paljastaa, miten syntyy vastustamaton Cowboy butter -kastike.

Teksti:
Milla Puustinen
Kuvat:
iStock ja Lauri Kaivoluoto

Cowboy Butter -kastike sopii erinomaisesti grilliruoan kaveriksi. ©iStock ja Lauri Kaivoluoto

Etsitkö herkullista kastiketta, joka sopii esimerkiksi kesän grilliruoille? Tiktokkaaja Lauri Kaivoluoto paljastaa, miten syntyy vastustamaton Cowboy butter -kastike.

Voista, mausteista, ja yrteistä valmistetusta Cowboy butter -kastikkeesta, on tullut sosiaalisen median sensaatio. Sitä on ylistetty erityisesti Yhdysvaltalaisten ruokavaikuttajien keskuudessa ”maailman parhaaksi pihvikastikkeeksi”.

Tiktokkaaja ja kokki Lauri Kaivoluoto bongasi tämän somehitiksi nousseen kastikkeen ohjeen eräältä Yhdysvaltalaiselta ruokavaikuttajalta. Lauri päätti kokeilla ja hieman muokata reseptiä itse. Kolmessa viikossa Laurin Cowboy butter -reseptivideo on kerännyt yli 200 000 näyttökertaa Tiktokissa ja yli 4000 tykkäystä Instagramissa.

Mikä ihmeen Cowboy butter?

Cowboy butter on maustevoikastike, johon on sekoitettu happamia ainesosia, mausteita ja yrttejä – ja niitä on runsaasti. Voiseos on täynnä rakennetta ja makua. Laurin Cowboy butter -kastikkeessa käytetään happamuuden lisäämiseksi sitruunamehua ja sitruunankuorta, mausteeksi paprikaa, cayennepippuria, chilihiutaleita, valkosipulia ja yrtteinä ruohosipulia ja persiljaa. Lisäksi joukkoon lisätään sinappia.

Kastike sopii erityisen hyvin grilliruoan ja punaisen lihan kanssa, mutta Laurin mukaan sitä voi käyttää monipuolisesti eri ruokien kanssa.

– Olen myös syönyt kastiketta ranskalaisten, parsan ja jopa keitetyn kananmunan kanssa. Toisin sanoen kastike sopii monenlaisiin ruokiin, Lauri kertoo.

Lue myös: Kesäruoka täyttää vatsan mutta ei jätä oloa tukalaksi – nämä reseptit sopivat täydellisesti kesään ja helteeseen

Sitruunan kanssa kannattaa olla tarkkana

Cowboy butter -kastikkeen valmistus alkaa voin sulattamisella pannulla miedolla lämmöllä. Sulaneeseen voihin lisätään kuivat mausteet ja hienonnettu valkosipuli. Tämän jälkeen seokseen sekoitetaan sitruunanmehu ja sitruunan kuoret.

Jos haluaa vaikuttaa kastikkeen hapokkuuteen ja raikkautta, Lauri antaa vinkin:

– Sitruunat kannattaa lisätä yksitellen ja maistaa kastiketta välissä ennen kuin lisää loput sitruunan kuoret ja mehun. Sitruunat ovat vuodenajasta riippuen hyvin erikokoisia, jolloin yhdestä sitruunasta voi jo saada tarvittavan määrän mehua ja kuorta, Lauri neuvoo.

Lauri korostaa, että kastiketta on hyvä maistaa ruoanlaiton yhteydessä. Mausteiden määrää voi tarvittaessa lisätä, jos kaipaa lisäpotkua kastikkeeseen. Lisäksi Lauri suosittelee lisäämään seokseen hieman dijon-sinappia, jonka avulla voi tasapainottaa kastikkeen makua. Sinapin voi kuitenkin halutessaan jättää pois.

Laurin mukaan Cowboy butter -kastikkeessa on hyvä tasapaino mausteiden tuomaa lämpöä sekä sitruunan hapokkuutta ja raikkautta.

Jos voin hera erottuu, sekoita seos blenderissä

Yhdestä asiasta Lauri varoittaa Cowboy butter -kastiketta ensimmäisen kerran tekevää: voiseos saattaa leikata eli hera erottua rasvasta. Tämä on tapahtunut muutamille Laurin ystäville ja someseuraajille, jotka ovat testanneet reseptiä ensimmäistä kertaa.

Laurin mukaan heran erottuminen voista johtuu yleisimmin voin sulatuslämpötilasta. Kun voi kuumenee liikaa, rasva ja hera alkavat erottua toisistaan. Tällöin myös seokseen lisätyt mausteet sekä sitruunamehu ja -kuoret saattavat jäädä ”kellumaan” kastikkeen pinnalle.

Lauri korostaakin, että voi tulisi sulattaa miedolla lämmöllä ja sekoittaa huolellisesti muut ainesosat sen joukkoon.

– Jos tästä huolimatta voista erottuu hera, kastikeseoksen voi sekoittaa sauvasekoittimella tai blenderillä. Näin voi ja muut ainesosat sekoittuvat hyvin keskenään, Lauri neuvoo.

Lopuksi kastikkeeseen sekoitetaan hienonnetut yrtit. Kesää kohti mennessä Lauri suosii tuoreita yrttejä, mutta kuivattu ruohosipuli ja persilja sopivat myös kastikkeeseen.

Katso alla olevasta videosta, miten Lauri valmistaa Cowboy butter -kastikkeen.

Samoista raaka-aineista syntyy myös maustevoi

Samoista raaka-aineista voi tehdä myös perinteisemmän maustevoiseoksen. Lauri kertoo, että maustevoita varten voin annetaan pehmentyä huoneenlämmössä parin tunnin ajan.

– Huoneenlämpöiseen voihin sekoitetaan mausteet, hienonnettu valkosipuli, sitruunanmehu- ja kuoret, sinappi ja tuoreet yrtit, Lauri kertoo.

Lopuksi pehmeä maustevoiseos rullataan leivinpaperin tai kelmun sisään pötköksi, ja laitetaan jääkaappiin jähmettymään. Jähmettyneestä maustevoista voi leikataan kiekkoja vaikka leivän päälle.

Lue myös Kotiliesi.fi: Itse tehty voi

X