Ruokajutut

Kesäruoka täyttää vatsan mutta ei jätä oloa tukalaksi – nämä reseptit sopivat täydellisesti kesään ja helteeseen

Kesällä ruoka kokataan sesongin parhaista mauista: uusista perunoista, itse pyydetystä kalasta ja sesongin makoisimmista kasviksista. Paras kesäruoka valmistuu ilman keittiössä hikoilua letkeästi ulkona grillaten tai mökkikyökissä puuhaten.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
OM-arkisto

Kesäruoka on täydellinen yhdistelmä raikkaita salaatteja, kepeitä keittoja, grilliruokia ja makeita herkkuja.

Kesällä ruoka kokataan sesongin parhaista mauista: uusista perunoista, itse pyydetystä kalasta ja sesongin makoisimmista kasviksista. Paras kesäruoka valmistuu ilman keittiössä hikoilua letkeästi ulkona grillaten tai mökkikyökissä puuhaten.

Kesäruoka on sopiva sekoitus grilliherkkuja, raikkaita salaatteja, itse pyydettyä kalaa ja kepeitä keittoja. Ja kun mieli tekee makeaa, herkutellaan tuoreilla marjoilla, raparperilla, jäätelöllä tai letuilla. Kokosimme kesään ja helteeseen sopivat ohjeet. 

Lue myös: Smetanaista sillihyvettä, grillattua siikaa, prosciuttosalaattia ja raparperijäätelöä – kohota juhannusruoka uudelle tasolle!

Kesäiset salaatit

Raikkaat kesäsalaatit kuuluvat kesään. Italialainen leipäsalaatti panzanella valmistuu muurikassa vastustamattoman makoisaksi. Salaatti on kepeä kesäruoka siltään tai maukas lisuke grillimakkaralle tai paahtopaistivartaille. Salaatti valmistetaan kuivahtaneista leipäpaloista, jotka imevät ihanasti itseensä anjoviksen, valkosipulin ja viinietikan höystämää kastiketta.

Jos kaipaat kesään jotain astetta kotoisampaa, lehtisalaatista, retiiseistä, naattipokkanoista ja sokeriherneenpaloista koottu kesäsalaatti ja kananmunakastike tuovat kesämuistot mieleen. Kastike sopii erinomaisesti myös vaikkapa grillatun kalan seuraan.

Makeiden mansikoiden ja suolaisen fetan yhdistelmä on vastustamaton. Mansikkainen fetasalaatti maistuu lounaaksi tai piknikillä, kun kokoat salaatit kerroksittain isoon kannelliseen purkkiin tai pienempiin annospurkkeihin. Lisää vadelmainen vinegrette-kastike juuri ennen ruokailua, jotta annos säilyy rapean rapsakkana. 

Uusista perunoista koottu perunasalaatti on klassinen kesäruoka. Tilli-pecorinokastike, pippurinen rucola ja pinjansiemenet ovat tämän pottusalaatin avainsanoja.

Salaatin voi tarjota myös grillattuna. Yhdistä grillatun nektariinin kanssa mozzarellaa ja saksanpähkinöitä tai grillattujen nippuporkkanoiden, paprikan ja munakoison seuraan fetaa ja manteleita

Kesäruoka grillissä

Grillaus kuuluu olennaisena osana kesäiseen ruoanvalmistukseen. Grillata voi lähes mitä vain lihasta fetaan ja kukkakaaliin.

Vartaat ovat hauskaa ja helppoa kesäruokaa. Tikuttaa voi melkein mitä vain. Tee vaikka kreikkalaiset kanavartaat eli kanasouvlaki ja tarjoa seurana grillattuja kasviksia, yrttejä, granaattiomenan siemeniä ja tsatsikia. Kanan ja kasvikset voi myös nauttia pehmeän pitaleivän sisään kääräistynä.

Grillileivät lastataan grillatuilla kasviksilla ja kruunataan libanonilaisella labneh-jogurttituorejuustolla. Leivät valmistuvat vaivatta, mutta jogurtti kannattaa laittaa hyvissä ajoin valumaan, jotta lopputulos on sopivan kiinteä ja samettisen pehmeä.

Hodarit ovat letkeää kesäruokaa, josta tykkää koko perhe. Tässä ohjeessa mausteiset jauhelihapötköt tarjotaan hodarisämpylöiden välissä, mutta ne sopivat hyvin myös pitaleipien kavereiksi.

Kesäruokaa kalasta 

Suomalaisten kesäruoka koostuu usein kotimaisesta kalasta, joka pyydetään itse tai haetaan kaupan tiskiltä silloin, kun kalaonni ei suosi. Rantakaislikosta katiskaan tai virveliin tarttunut hauki pyörähtää hetkessä meheviksi pihveiksi ja maistuu taivaalliselta munakastikkeen kera. 

Silli kuuluu juhannukseen ja uusien perunoiden kylkeen. Tutusta klassikosta, katkarapurörasta, mukailtu silliröra sekoitetaan matjessilleistä ja maustetaan terävän maukkaaksi piparjuuritahnalla.

Mökkilaiturilta narratut ahvenet ovat kesäruokaa parhaimmillaan. Rapeiksi paistetut fileet voi napata sormiin ja dipata jogurttikastikkeeseen. Tästä ei kesäruoka parane!

Kesäruoka: Keitot

Myös keitot maistuvat kesäpäivänä, kun ne nautitaan kylminä tai kesän parhaista raaka-aineista valmistettuina. 

Samettinen mummon kukkakaalikeitto saa upean makulisän voissa paistetuista pikkukanttarerelleista. Kotimaisista porkkanoista, parsakaalista ja metsäsienistä valmistettu kesäkeitto puolestaan piristyy thaimausteilla.

Hellepäivän paras soppa nautitaan kylmänä kesäpäivän lounaana, alkupalana tai osana tapaspöytää. Espanjalaisesta gazpachosta mallia ottanut tomaattikeitto saa tässä ohjeessa uusia makuvivahteita aasialaisista mausteista. 

Myös kurkku-basilikakeiton voi nauttia viileänä. Se kannattaa tehdä jo illalla jääkaappiin maustumaan ja vii­lentymään. Keiton voi ottaa ruokatermoksessa mukaan retkelle tai uimarannalle.

Makeat kesäruoat

Kun mieli tekee makeaa, paistetaan pino rapeareunaisia pitsilettuja, herkutellaan itse tehdyllä jäätelöllä tai vastapaistetulla mustikkapiirakalla

Mansikkakakku on monen kesäjuhlan vetonaula ja aivan ihana kesäruoka. Leivo suosikki rennoin ottein kulhoon. Kulhokakku on helppo koota, näyttää upealta ja kestää perinteistä täytekakkua paremmin kesähelteessä.

Raparperipiirakka on alkukesän paras juttu. Mausta suosikki kardemummalla ja kuorruta pinta rapealla murukerroksella. Vaniljakastike tai pallo jäätelöä toimii piirakan kyytipoikana täydellisesti.

Lue myös Kotilieden artikkeli: Juhannuksen parhaat ruoat – kokosimme ihanimmat kesäjuomat, grilliherkut ja jälkiruoat

X