Ruokajutut

Retiisi maistuu kesältä – loihdi puutarhojen suosikin avulla raikkaat salaatit ja mehevät kesäruoat

Retiisi piristää kesäsalaatit, mutta sopii myös moneen muuhunkin ruokaan. Kurkkaa uudet ideat, nappaa seuraavalla kauppareissulla retiisejä ostoskoriisi ja nauti ihanan kesäisestä mausta.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
OM-arkisto

Retiisi on raikkaan kirpsakka kesäkasvis. Se piristää salaatit, mutta maistuu myös lämpimissä ruoissa.

Retiisi piristää kesäsalaatit, mutta sopii myös moneen muuhunkin ruokaan. Kurkkaa uudet ideat, nappaa seuraavalla kauppareissulla retiisejä ostoskoriisi ja nauti ihanan kesäisestä mausta.

Retiisi on puutarhojen suosittu ja nopeakasvuinen viljelyskasvi, joka antaa satoa jo alkukesästä. Kiinassa retiisiä on viljelty jo tuhansia vuosia sitten. Eurooppaan juures saapui 1500-luvulla. 

Lue lisää: Raikkaat ja ruokaisat kesäsalaatit viekoittelevat jännittävillä makuyhdistelmillä – katso 6 salaattireseptiä

Retiisi on pienikokoinen, noin kirsikan kokoinen pyöreä tai pitkulainen vihannes. Muodon lisäksi myös väreissä on vaihtelua. Retiisejä on vaaleita, kellertäviä ja jopa mustia lajikkeita.

Retiisin maussa on potkua, jonka voimakkuus vaihtelee lajikkeen mukaan. Pirteän pippurinen makuvivahde on peräisin sinappiöljystä, joka antaa säväyttävän maun myös rucolalle ja lantulle. Pienikokoiset retiisit ovat maukkaimpia, isompina ne muuttuvat ikävän puiseviksi. 

Retiisi: säilytys

Retiisi säilyy parhaiten jääkaapissa, mieluiten muovipussissa tai muovirasiaan pakattuna. Retiisit kannattaa käyttää mahdollisimman tuoreina. Nahistumaan päässeitä retiisejä voi yrittää elvyttää jäävesikylvyllä.

Jos viljelet retiisiä itse, kylvä pieni määrä parin viikon välein, jolloin saat tuoretta ja maukasta satoa läpi kesän. 

Retiisin käyttö 

Tavallisin tapa käyttää retiisejä on syödä ne tuoreina esimerkiksi sellaisenaan tai salaatissa. Retiisin rapsakka rakenne, pirteä maku ja kaunis ulkomuoto tuovatkin moneen salaattiin ja kesäruokaan kivan lisän. 

Näyttävyytensä ansiosta retiisi sopii erinomaisesti voileipäkakkujen ja erilaisten alkupalojen koristeluun sekä tietysti leivän päälle.

Retiisiä kannattaa käyttää myös lämpimissä ruoissa. Paista viipaleita voissa pannulla, paahda lohkoja uunissa tai lisää kesäkeittoon. Kypsennettynä retiisistä tulee mehukas ja sen maku loivenee. Kokeile myös retiisin pikkelöintiä.

Myös hyväkuntoiset retiisin naatit sopivat käytettäviksi. Syö retiisin lehtiä leivän päällä tai lisää salaattiin. Nam!

Retiisi raikastaa salaatit

Kesäsalaateissa retiisi on lähes välttämätön. Yhdistä makupariksi sesongin kasviksia, kuten parsaa, herneitä, kurkkua, kevätsipulia, varhaiskaalia tai muita varhaisvihanneksia. Yllättävän mutta toimivan makuparin retiisi saa mustikasta

Jos kaipaat kesäsalaattiin pientä jujua, valmista salaatti hölskyttäen. Sekoita purkkiin ensin maukas etikkaliemi, lisää sitten kesäkasvikset ja ravistele sekaisin. 

Retiisi raikastaa myös cevichen tapaan valmistetun lohisalaatin. Limetti-lohisalaatti on raikas pikkuruoka sellaisenaan mutta sopii loistavasti myös leivän päälliseksi.

Lisukkeita retiisistä 

Retiisi on raikasta ja iloisen näköistä kesäpurtavaa, joka sopii makulisäksi erilaisiin pikkusyötäviin ja alkupaloihin. Yhdistä retiisi ananaksen kanssa ja saat maukkaan salsan grilliruokien kylkeen. 

Uutta makua retiisiin saat, kun hölskyttelet niitä etikkaliemessä mummon kurkkujen tapaan. 

Kreikkalainen klassikko, tsatsiki, piristyy, kun pilkot kurkun kaveriksi jogurttia. Raikas retiisitsatsiki on alkukesän makujuhlaa parhaimmillaan ja sopii hyvin savukalapullien kaveriksi.

Muut raikkaat retiisiruoat 

Kuumentaminen, esimerkiksi grillaaminen tai pannulla paistaminen, antaa retiisille ihan uuden ulottuvuuden. Kypsennettynä retiisistä tulee mehukas ja sen maku loivenee. Ramentyyppinen broileri-inkivääri-nuudelikeitto on maukas ruoka. Siinä maistuu ihana mausteinen liemi, marinoitu broileri sekä kontrastina tuore retiisi ja pak choi.

Jos kaipaat kesäpäivään raikasta ja viileää syötävää, on kylmä kesäkeitto oiva valinta. Raikkaan hapan kefiiri toimii keiton liemenä. Sattumina on paitsi retiisiä myös kurkkua ja cashewpähkinöitä.

Lue myös Kotilieden artikkeli: Tomaatti sopii ihan mihin ruokaan vain – kokosimme parhaat käyttövinkit ja reseptit suomalaisten suosikkivihanneksesta

X