kasvispiirakka ohje
Kasvispiirakan ohje taipuu moneen makuun, mielitekoon ja tilanteeseen. Tässä parhaat piirakkareseptit.
Leivonta

Mehevä kasvispiirakka maistuu kaikille – parhaat ohjeet helppoihin ja nopeisiin herkkuihin

Kasvispiirakkaohje kannattaa kaivaa esiin, kun mietit tarjottavaa isommalle porukalle tai haluat herkutella astetta terveellisemmin. Kasvispiirakat sopivat niin kahvipöydän suolaiseksi herkuksi kuin kevyeksi lounaaksi salaatin kera. Katso parhaat ja monipuoliset piirakkareseptit.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Kasvispiirakan ohje taipuu moneen makuun, mielitekoon ja tilanteeseen. Piirakka voi olla juustolla makoisaksi mehevöitetty, värikkäillä kasviksilla lastattu, gluteeniton, vegaaninen tai ronskisti uuninpellille leivottu. 

Lue myös: Leivo pellillinen piirakkaa tai kakkua – nämä suolaiset ja makeat peltileivonnaiset vievät kielen mennessään

Taikina – leivo gluteenittomana tai oikaise kaupan valmiilla

Kasvispiirakat sopivat moneen ruokavalioon, kun huomioit piirakkaa leipoessasi jauhovalinnat ja täytevaihtoehdot. Gluteenittomaksi piirakka taipuu gluteenittomalla jauhoseoksella tai pakastealtaan valmiilla gluteenittomalla piirakkapohjalla. 

Nopeimmin piirakka valmistuu, kun nappaat taikinan kaupan pakastealtaasta. Pohjaksi sopii niin perinteinen piirakkataikina kuin lehtevä lehtitaikinakin. Uskoisitko, että mainio piirakkapohja valmistuu myös ohuen ohuista bataattiviipaleista?

Jos täyte on kovin kostea, kannattaa piirakkapohjaa esipaistaa noin 10 minuuttia ennen täytteiden lisäämistä. Näin pohjasta tulee rapea ja varmistat, että pohja varmasti kypsyy ennen kuin pinta ennättää paahtua liiaksi.

Lue myös: Sanna Marinin fetapiirakka yllätti kaikki – katso ohjeet hittipiirakkaan tästä!

Täytteet – leivo vaikka vegaanisena

Kasvispiirakan ehdottomiin etuihin kuuluu sen monipuolisuus ja muunneltavuus. Piirakka on aina ajankohtainen, kun lastaat sen sesongin kasviksilla. Täytteitä ja mausteita vaihtelemalla saat piirakasta aina erilaisen niin maultaan kuin ulkonäöltäänkin. 

Kasvispiirakkaohje taipuu myös vegaaniseen ruokavalioon. Piirakka onnistuu kokonaan ilman eläinkunnan tuotteita, kun leivot taikinan voin sijaan maidottomasta leivontamargariinista. Myös täytteen maitotuotteet voi korvata kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla. 

Katso alta maukkaat kasvispiirakkaohjeet ja kaiva kulhot esiin. Kohta jo herkutellaan!

Kasvispiirakkaohje: Helpot ja nopeat kasvispiirakat

Sinun ei tarvitse olla mikään jauhopeukalo leipoaksesi maukkaan ja mehevän kasvispiirakan. Oikaise kaupan valmistaikinalla, lisää päälle täytteet ja anna uunin hoitaa työt.

Helppo keltaisten tomaattien piiras leivotaan lehtevään lehtitaikinaan. Piiraan päälle sipaistaan pehmeää vuohenjuustoa. Maku syntyy tuoreesta rosmariinista. Tai kokeile tomaatin ja mozzarellan klassista yhdistelmää kasvispiirakan täytteenä. Helppo tomaatti­-mozzarellapiirakka maistuu alkupalana kuohuvan kera. Se sopii hienosti myös keväiseksi lounaaksi ja juhlapöytään.

Yhden ison piirakan sijaan voit leipoa myös monta somaa pikkupiirasta. Persimon-vuohenjuustopalat ovat tyylikkäitä voitaikinasta leivottuja suolapaloja, jotka maistuvat erityisesti vaalean glögin kanssa. Makean persimonin ja suolaisen vuohenjuuston makuliitto on lyömätön.

Nopeat kananmuna-kasvispiiraat tehdään nekin valmiista voitaikinalevyistä. Pikkupiiraiden juju on täytteiden joukkoon kokonaisena lisätty kananmuna.

Porkkana-palsternakkapiirakka valmistuu nopeasti pakastetaikinasta. Ihanasti porkkanalla, palsternakalla ja sinihomejuustolla lastattu piiras sopii vaikkapa illanistujaisten tarjottavaksi. 

Ranskalainen tomaattipiirakka täyttää vatsaa ja käy salaatin kera ateriasta. Uunissa makeiksi paahtuneiden tomaattien ja ärhäkän dijoninsinapin makuyhdistelmä on verraton. 

Kasvispiirakkaohje: Juustoiset kasvispiirakat

Juustot tuovat kasvispiirakoihin makua ja mehevyyttä ja toimivat erityisen hyvin makeiksi paahtuneiden kasvisten makuparina. Aromikas gruyère, vuohenjuusto, sinihomejuusto, halloumi, ricotta ja mozzarella sopivat kaikki maukkaan kasvispiirakan täytteeksi. 

Makean kurpitsan ja suolaisen juuston makuyhdistelmä on kerrassaan vastustamaton. Kurpitsa-halloumijuustopiirakka tehdään rapealle lehtitaikinalevylle, jonka päälle lastataan myskikurpitsaa ja halloumijuustoa. Kahden juuston kurpitsapiirakassa puolestaan on fetaa ja emmentalia. Syksyn kurpitsasato on tässä ohjeessa kätketty kauniin kukkakannen alle. 

Kaura-ruusukaalipiirakka pitää sisällään cheddarjuuston mehevöittämän murean pohjan, rapsakan suolaisen makean murupinnan ja maukkaan sinihomejuustotäytteen. Ruusukaalien sijaan voit käyttää piirakkaan varsiparsakaalia. Gluteenittomia kaurajauhoja ja -hiutaleita käyttämällä piiras sopii myös keliaakikoille.

Tässä ihana kasvispiirakan ohje, joka kannattaa kaivaa esiin vaikka pääsiäisen tai vapun herkkuja miettiessä. Keväisen kahvipöydän tähti on maukas parsa-gruyèrepiirakka. Se syntyy valmiista lehti­taikinalevystä, vihreästä parsasta ja gruyèrejuustosta.

Kun etsit piirakkaa, joka on samaan aikaan raikkaan kepeä ja herkullisen mehevä, tartu tähän ohjeeseen. Parmesaanilla ja ricottalla höystettu tomaatti-ricottapiirakka on keväisen raikas, kun osa tomaateista lisätään piiraan päälle vasta tarjoiluvaiheessa. Tarjoa juustoiset piirakkapalat valmiiksi paloiksi leikattuina.

Kun perinteinen kasvispiirakan ohje tylsistyttää, tartu tähän ohjeeseen. Joulupöytäänkin sopiva kasvis-fetajuustokranssi syntyy voitaikinasta ja on helppo tehdä. Kasvistäytettä voit varioida oman makusi mukaan.

Juustojen makupariksi voi yhdistää myös makeita hedelmiä. Kokeile omenan pariksi vuohenjuustoa ja päärynän, viinirypäleiden sekä viikunoiden seuraan sinihomejuustoa.

Jos hedelmäiset kasvispiirakat eivät ole mieleesi, mutta sinihomejuusto sen sijaan on, leivo palsternakkapiirakka. Se on parasta haaleaksi jäähtyneenä, jolloin piirakan makeansuolainen maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa.

Kasvispiirakkaohjeet: Vegaaniset kasvispiirakat

Kasvispiirakat taipuvat pienellä vaivalla myös vegaaniseen ruokavalioon. Vaihda voi margariiniin ja maitotuotteet kasvispohjaisiin valmisteisiin. Kananmunia suolainen piirakka ei välttämättä kaipaa, kuten oheisista ohjeista huomaat. 

Punajuuripiirakan pohjaan proteiinia tuo lupiini- tai härkäpapujauho. Kasvispiirakka on herkkua teen tai kahvin kanssa, ja se maistuu hyvältä myös jäähtyneenä. Vaihtele täytettä sesongin mukaan: kokeile piirakkaan myös parsaa ja palsternakkaa.  

Vegaaninen juures-pestopiirakka sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon. Makua ja mehevyyttä piirakalle antaa pohjan päälle levitetty pesto-tuorejuustoseos.

Porkkanapiirakka on satokauden herkkuleivonnainen, joka pienin muutoksin valmistuu ilman eläinperäisiä tuotteita. Vegaanisen piirakan pohjaan käytetään kasvimargariinia, täytteeseen siirappia sekä kasvisrasvavalmisteita ranskankerman, tuorejuuston ja kananmunien sijasta. 

Supermaukkaan tomaattipiirakan pohjalla on itsetehtyä vegaanista pestoa, jonka halutessaaan voi korvata valmispestolla. Piirakka maistuu ihan jokaiselle, sillä pohja leivotaan gluteenittomasta jauhoseoksesta. 

Jujua kasvispiirakkaan

Kasvispiirakkaohje voi myös olla hyvinkin kekseliäs. Ranskalainen avopiirakka eli galette valmistuu ilman piirakkavuokaa ja bataattipohjainen kasvispiirakka kokonaan ilman jauhoja. Tomaatti-tuorejuustopiiraan ja gluteenittoman tuorejuustopiirakan juju on lisätä täytteet vasta lopuksi jo paistetun piirakkapohjan päälle.

Katso myös Kotiliesi.fi: Suolainen piirakka juhlapöytään – leivo pellillinen kerralla

X