Porkkanapiirakka
Porkkanapiirakka on satokauden herkkuleivonnainen, joka onnistuu myös gluteenittomasti ja vegaanisesti.
Ainekset
Pohja:
- 200 g voita tai margariinia
- 3 dl vehnäjauhoja
- 3 dl tattarijauhoja
- 1 tl suolaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 1/2 dl kylmää vettä
Täyte:
- 400 g porkkanoita
- 2 isoa sipulia
- 1 rkl öljyä
- 2 rkl siirappia tai hunajaa
- 2 tl Provencen yrttimausteseosta tai oreganoa
- 1 tl suolaa
- 1/2 tl mustapippuria
- 200 g tuorejuustoa (esim. ruohosipuli)
- 2 dl ranskankermaa
- 2 kananmunaa
Pinnalle:
- silputtua ruohosipulia
Valmistusohje
Porkkanapiirakka leivotaan näin:
1. Paloittele rasva kulhoon, lisää kuivat aineet ja nypi ainekset tasaiseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti vaivaamatta taikinaa liikaa. Painele taikina levyksi, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin kovettumaan siksi aikaa, kun valmistat täytteen.
2. Kuori ja raasta porkkanat. Kuori ja silppua sipulit. Kuullota kasviksia öljyssä paistinpannulla, kunnes sipuli on pehmeää. Mausta seos siirapilla, yrttiseoksella, suolalla ja pippurilla. Anna jäähtyä.
3. Sekoita keskenään tuorejuusto ja ranskankerma, lisää joukkoon munat.
4. Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen. Vuoraa noin 30 x 40 cm:n kokoinen piirakkavuoka leivinpaperilla. Voit tehdä taikinasta myös kaksi pyöreää piirakkaa (halk. 22 cm). Esipaista pohjaa uunin keskitasolla 10 minuuttia.
5. Levitä porkkanaseos pohjan päälle, lisää pinnalle tuorejuustoseos. Kypsennä porkkanapiirakka edelleen noin 30 minuuttia. Lisää pinnalle silputtua ruohosipulia.
Vinkki: Porkkanapiirakan gluteeniton versio syntyy käyttämällä gluteenitonta jauhoseosta tavallisten vehnäjauhojen sijaan. Vegaanisen piirakan pohjaan käytetään kasvimargariinia, täytteeseen siirappia sekä kasvisrasvavalmisteita ranskankerman ja tuorejuuston sijasta.
Katso myös: Porkkana-palsternakkapiiras
Katso myös Kotiliesi.fi: Tarte tatin porkkanasta
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous