Reseptit

Palsternakkapiirakka

Peli-illan palsternakkapiirakka on parasta haaleaksi jäähtyneenä, jolloin sen makeansuolainen maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Kristiina Kurronen

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

6

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Taikina:

  • 125 g kylmää voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1/4 tl suolaa
  • 3 rkl kylmää vettä

Täyte:

  • 400 g palsternakkaa
  • 1 rkl öljyä
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 rkl siirappia
  • 2 dl juustoraastetta
  • 150 g sinihomejuustoa
  • 2 dl ranskankermaa
  • 2 kananmunaa
  • (25 g saksanpähkinöitä)
  • 1/2 tl mustapippuria

Valmistusohje

1. Tee ensin taikina jääkaappiin lepäämään. Paloittele kylmä voi kulhoon. Lisää vehnäjauhot ja suola. Nypi taikina sormin murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja pane jääkaappiin noin tunniksi.

2. Paloittele kuoritut palsternakat pieniksi kuutioiksi. Mittaa öljy, suola ja siirappi uunivuokaan, kääntele palsternakkakuutiot seoksessa. Kypsennä 220-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes palat ovat juuri ja juuri pehmeitä.

3. Peitä noin 25 cm:n kokoisen irtopohjaisen piirakkavuoan pohja leivinpaperilla. Voitele vuoan reunat. Kauli taikina ja nosta vuokaan. Painele foliosuikale reunojen päälle, pistele pohja ja esipaista pohjaa uunissa 10–12 minuuttia. Poista folio.

4. Lisää pohjan päälle puolet juustoraasteesta, murusteltu sinihomejuusto ja palsternakkapalat. Kaada päälle toisiinsa sekoitetut kerma ja munat. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta (ja paloitellut saksanpähkinät). Rouhi päälle reilusti mustapippuria.

5. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 25–30 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja piirakan pinta kauniin ruskea.

X