Reseptit

Kaura-ruusukaalipiirakka

Kaura-ruusukaalipiirakka pitää sisällään murean pohjan, rapsakan suolaisen makean murupinnan ja maukkaan juustotäytteen. Ruusukaalien sijaan voit käyttää piirakkaan varsiparsakaalia. Gluteenittomia kaurajauhoja ja -hiutaleita käyttämällä piiras sopii kaikille.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Niclas Mäkelä

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

8

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Kaura-ruusukaalipiirakka, pohja:

  • 5 dl (gluteenittomia) kaurajauhoja
  • 2 tl oreganoa
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/2 ps (à 150 g) cheddarjuustoraastetta
  • 150 g margariinia tai voita
  • 2 rkl kylmää vettä

Täyte

  • 400 g pieniä ruusukaaleja
  • 1 ps (150 g) sinihomejuustomurua
  • 1/2 ps (à 150 g) cheddarjuustoraastetta
  • 150 g ranskankermaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1/4 tl suolaa

Muruseos

  • 1 dl pohjataikinaa
  • 4 rkl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
  • 1 1/2 rkl siirappia

Valmistusohje

Kaura-ruusukaalipiirakka leivotaan helposti näin:

1. Mittaa kaurajauhot, oregano, suola ja juustoraaste leikkuuterällä varustettuun monitoimikoneen kulhoon. Lisää kylmä, paloiteltu rasva. Pyöräytä ainekset sekaisin ja lisää vesi. Anna koneen vielä käydä pari sekuntia. Tai nypi kuivat aineet ja rasva sekaisin sormin ja lisää lopuksi vesi. Ota noin 1 dl taikinaa erilleen päälle tulevaa murutaikinaa varten.

2. Pingota leivinpaperi irtopohjaisen kakkuvuoan (halk. 24 cm) pohjalle. Voitele vuoan reunat. Painele taikina vuokaan. Tee piirakalle n. 3 cm:n korkuiset reunat. Painele alumiinifoliosuikaleet reunojen päälle, etteivät ne valu paistamisen aikana. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa 12 minuuttia.

3. Sekoita muruseos taikinasta ja kaurahiutaleista. Makeuta taikina siirapilla.

4. Keitä ruusukaalit napakan kypsiksi suolalla maustetussa vedessä (noin 5 minuuttia). Huuhtele siivilässä kylmällä vedellä ja valuta hyvin.

5. Sekoita juustot ranskankermaan, mausta seos mustapippurilla ja ripauksella suolaa. Levitä seos esipaistetun pohjan päälle. Lisää päälle ruusukaalit ja murustele pinnalle kaurahiutaletaikina.

6. Kypsennä kaura-ruusukaalipiirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia, kunnes pinta on ruskistunut kauniisti. Tarjoa kaura-ruusukaalipiirakka esimerkiksi joulunajan illanistujaisissa.

Katso myös: Kaura on todellista superruokaa – 7 terveellistä kauraruokaa aamiaisesta iltapalaan

Katso myös Kotiliesi.fi: Suolainen piirakka juhlapöytään – leivo pellillinen kerralla

X