Reseptit

Punajuuripiirakka

Teksti: Kasvisruokaa viisaasti -kirja Kuvat: Mirva Kakko/Otavamedia

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

20

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Pohja:

  • 2 dl kaurajauhoja (tarvittaessa gluteenittomia)
  • 1/2 dl lupiini- tai härkäpapujauhoa
  • 1/2 dl perunasosejauhetta
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • 80 g kasvisrasvalevitettä
  • 1/2 dl vettä

Täyte:

  • 450 g punajuuria
  • 50 g purjoa
  • 1 rkl öljyä
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl rouhittua mustapippuria
  • 1/-1 tl basilikaa
  • 1/2 tl timjamia
  • 2 dl kaurafraichea
  • 1/2 dl kikherne- tai lupiinijauhoa

Päälle:

  • 1 pieni kesäkurpitsa tai paprika
  • 200 g varsiparsakaalia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl rouhittua mustapippuria
  • (2-3 rkl pinjansiemeniä)

Valmistusohje

1. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään, lisää rasva ja sekoita murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Peitä taikina ja anna tasaantua viileässä.

2. Puhdista ja kuori punajuuret ja silppua purjo. Raasta punajuuret karkealla terällä.

3. Kuullota öljyssä pannulla ensin purjosilppu ja sitten punajuuriraaste. Yhdistä kasvikset, lisää mausteet ja anna hautua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.

4. Sekoita kaurafraiche ja kikherne- tai lupiinijauho keskenään. Viipaloi piirakan pinnalle tulevat kasvikset.

5. Kauli tai taputtele taikina leivinpaperin päällä pienen uunipellin kokoiseksi ohueksi levyksi ja vedä se pellille.

6. Kaada kaurafraicheseos kypsennettyjen kasvisten joukkoon. Levitä seos taikinapohjalle. Asettele päälle kesäkurpitsa- tai paprikaviipaleet ja varsiparsakaali. Valuta pinnalle öljyä ja ripottele päälle loput mausteet (ja pinjansiemenet).

7. Paista 200-asteisessa uunissa 25–35 minuuttia uunin alatasolla. Peitä tarvittaessa loppuvaiheessa leivinpaperilla.

Vinkki: Ohjeen mukaan tehty taikinamäärä on melko pieni. Jos haluat piirakkaan myös reunat, tee pohjataikinaa 1,5-kertainen määrä.

X