Ruokajutut

Näin valmistuu mehevä ja maukas gluteeniton piirakkapohja – testaa persikka-rahkapiirakka ja 14 muuta ihanaa reseptiä

Gluteeniton piirakkapohja syntyy vaivatta gluteenittomista jauhoista niin makean kuin suolaisen mielitekoon. Kokosimme parhaat leivontavinkit sekä sivustomme maukkaimmat gluteenittomat piirakkaohjeet. Nappaa talteen ja onnistu!

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
OM-arkisto

Gluteeniton piirakkapohja onnistuu suolaisena ja makeana.

Gluteeniton piirakkapohja syntyy vaivatta gluteenittomista jauhoista niin makean kuin suolaisen mielitekoon. Kokosimme parhaat leivontavinkit sekä sivustomme maukkaimmat gluteenittomat piirakkaohjeet. Nappaa talteen ja onnistu!

Paras gluteeniton piirakkapohja on sellainen, joka ei murene tai sitkisty, vaan kantaa täytteet ryhdikkäästi ja maistuu mainiolta. Gluteenittomassa leivonnassa onnistuu helposti oikeilla raaka-aineilla ja resepteillä. Huolella valmistettu gluteeniton piirakka on aivan yhtä mehevä ja maukas kuin perinteinenkin piirakka. 

Lue myös: Näin onnistuu herkullinen gluteeniton kakku juhliin – kokosimme parhaat reseptit ja vinkit

Gluteeniton piirakka on loistava tarjottava silloin, kun pöydän ääreen asettuu keliakiaa sairastava, joka ei voi käyttää lainkaan vehnää, ruista tai ohraa eikä näitä viljoja sisältäviä elintarvikkeita. Ne voivat vaurioittaa keliaakikon suolinukkaa ja aiheuttaa vatsa- ja ruoansulatusoireita.

Kun leivot kelaakikolle, on leivonnassa syytä olla tarkkana ja valmistaa piirakka erityisen huolellisesti ja erillään gluteenia sisältävistä tuotteista. Huolehdi myös, että työvälineet ja -taso ovat täysin puhtaat eivätkä myöskään piirakan täyteainekset sisällä mitään gluteenipitoista.

Gluteeniton piirakkapohja syntyy gluteenittomista jauhoista

Gluteenitonta piirakkapohjaa leipoessa on unohdettava perinteiseen leivontaan käytetyt viljat eli vehnä, ruis ja ohra sekä esimerkiksi vehnälajeihin kuuluvat durum ja speltti. Sen sijaan jauhoiksi sopivat luontaisesti gluteenittomat jauhot, kuten riisi-, maissi-, tattari-, hirssi-, manteli- tai soijajauhot sekä muun muassa peruna- tai massitärkkelys. Myös gluteenittomaksi merkitty kaura sopii useimpien keliaakikkojen ruokavalioon.

Paras gluteeniton piirakkapohja syntyy yleensä useamman jauhon seoksesta. Jos kaappiin ei halua montaa jauhopussukkaa, valmiit gluteenittomat jauhoseokset ovat leipurille oiva apu. Koska valmiissa jauhoseoksessa on hurjasti eroja, löytyy oma suosikki vain ahkerasti kokeilemalla ja maistelemalla. 

Laiska tai kiireinen leipuri voi oikasta myös kaupan pakastealtaansta löytyvillä valmiilla gluteenittomilla piirakkataikinoilla, joita löytyy suolaiseen ja makeaan leivontaan. 

Mehevän pohjan salaisuus 

Gluteenittomat piirakkapohjat ovat usein herkästi murenevaisia ja hieman kuivahkoja. Siksi gluteenittoman taikinan rakennetta on hyvä parantaa eri tavoin. 

Suolaisesta gluteenittomasta piirakkapohjasta saa koostumukseltaan napakan, mutta samaan aikaan murean ja maukkaan, lisäämällä taikinaan juustoraastetta, perunahiutaleita tai keitettyä raastettua perunaa. Mantelijauhe puolestaan tuo makeaan gluteenittomaan piirakkapohjaan herkullista mehevyyttä, mutta myös ihanan pähkinäistä makua.

Gluteeniton piirakkaresepti

Moni perinteinen piirakkaohje onnistuu gluteenittomana korvaamalla vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella tai muilla gluteenittomilla jauhoilla. Etenkin aloittelevan gluteenittoman leipurin on kuitenkin turvallisinta valita valmiiksi gluteeniton piirakkaohje.

Gluteeniton piirakka voi olla suolainen tai makea, klassinen tai herkullinen trendileivonnainen. Nappaa alta parhaat reseptit ja onnistu!

Gluteeniton piirakkapohja suolaiseen piirakkaan

Kaurasta valmistuu maukas ja terveellinen suolainen piirakkapohja, joka ei häviä maussa perinteiselle suolaiselle piirakkapohjalle. Kauraisen savulohipiirakan tavallista maukkaampi pohja on tehty kauran lisäksi palsternakasta ja cheddarjuustosta.

Kauraa ja cheddarjuustoa sisältää myös kaura-ruusukaalipiirakan pohja. Maittava gluteeniton piirakka kätkee sisäänsä paitsi murean pohjan, myös rapsakan suolaisen makean murupinnan ja maukkaan juustotäytteen.

Yhdistämällä kauraa ja tattaria saa piirakkapohjaan hurjasti makua ja luonnetta. Kauran ja tattarin yhdistelmä sopii erityisen hyvin syksyisiin piirakoihin juuresten makupariksi. Mehevyyttä gluteenittomalle ja vegaaniselle juures-pestopiirakalle antaa pohjan päälle levitetty pesto-tuorejuustoseos. 

Punajuuripiirakan pohjaan luonnetta ja proteiinia tuodaan lupiini- tai härkäpapujauhoilla. Vaihtele täytettä sesongin mukaan: kokeile piirakkaan myös parsaa ja palsternakkaa.

Mehevä ja vähän erilainen gluteeniton piirakkapohja syntyy tehosekoittimessa hienoksi jauhetusta kukkakaalista sekä mantelijauhoista, kananmunista ja tilkasta oliiviöljyä. Kukkakaali-mantelipohja vaatii kuitenkin huolellisen esipaiston, jotta se ei jää pehmeäksi täytteiden alla. 

Maukas gluteeniton piirakkapohja syntyy myös kokonaan ilman uunia margariinista, mantelijauhoista ja auringonkukansiemenistä. Taikina taputellaan piirakkavuokaan ja nostetaan jääkaappiin tekeytymään ennen täytteen lisäämistä. Uuni saa vapaapäivän, kun tuorejuustopiirakan täytekin tehdään ilman kypsennystä.

Gluteeniton piirakkapohja makeaan piirakkaan

Ainakin kerran kesässä on leivottava iki-ihana raparperipiirakka. Onneksi keliaakikonkaan ei tarvitse jäädä nuolemaan näppejään, sillä herkullinen piirakkapohja onnistuu vaivatta vaaleasta gluteenittomasta jauhoseoksesta. Tämän gluteenittoman piirakan juju on pintaa peittävä makea toscakerros yhdessä kirpsakoiden raparperien kanssa.

Gluteenittomasta jauhoseoksesta ja kaurasta syntyy maittava pohja myös gluteenittomaan kaura-vaniljapiirakkaan sekä keväiseen persikka-rahkapiirakkaan

Astridikakku on piirakan ja kakun välimuoto, jonka pumpulin pehmeä pohja tehdään tomusokerista, perunajauhoista ja voista. Tuorejuustolla kuorrutetussa leivonnaisessa on koristeena mustikoita.

Uskoisitko, että makea gluteeniton piirakkapohja syntyy myös kokonaan ilman jauhoja? Kyllä vain! Rouhi pekaanipähkinöitä ja taateleita tehosekoittimessa ja lisää joukkoon hieman kaakaojauhetta. Koossa on massa, jonka voi taputella piirakkavuokaan ja kuorruttaa yltäkylläisesti suklaalla sekä rouhitulla pähkinöillä. Pekaanipähkinä-suklaapiirakka on juuri niin ihanan tuhti ja täyteläinen miltä kuulostaakin.

Lue myös Kotiliesi.fi: Gluteeniton kakku on varma valinta juhlapöytään – kokosimme yhteen Kotilieden suosituimmat ohjeet

X