
Näin onnistuu herkullinen gluteeniton kakku juhliin – kokosimme parhaat reseptit ja vinkit
Gluteeniton kakku vaatii leipojalta hieman tarkkuutta, toimivan ohjeen sekä oikeat raaka-aineet. Kokosimme yhteen Annan parhaat gluteenittomat kakkureseptit sekä vinkit, joilla onnistut.
Mehevän manteli-vadelmatäytekakun täytteenä on vadelmia ja suklaavaahtoa. Reunat voi jättää nakukakun tyyliin rennosti paljaiksi.
Gluteeniton kakku vaatii leipojalta hieman tarkkuutta, toimivan ohjeen sekä oikeat raaka-aineet. Kokosimme yhteen Annan parhaat gluteenittomat kakkureseptit sekä vinkit, joilla onnistut.
Gluteeniton kakku on ihan yhtä mehevä ja maukas kuin perinteinenkin kakku. Gluteeniton täytekakku, rapea marenkikakku ja mehevä kahvikakku onnistuu näillä ohjeilla helposti ja vaivattomasti.
Gluteeniton leivonta vaatii tarkkuutta
Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä valkuaisaine eli gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion ja suolinukan vaurion. Pienikin hippunen gluteenia voi vahingoittaa suolinukkaa ja aiheuttaa keliaakikolle vatsa- ja ruoansulatusoireita. Siksi leipurin on oltava leipoessaan erityisen tarkka.
Valmista gluteeniton kakku erillään gluteenia sisältävistä tuotteista. Huolehdi myös, että työvälineet ja -taso ovat täysin puhtaat ja että kaikki käyttämäsi raaka-aineet sopivat gluteenittomaan ruokavalioon. Gluteenia saattaa olla yllättävissäkin raaka-aineissa, kuten lakritsissa.
Gluteeniton leivonta ei ole vaikeaa, mutta se vaatii paitsi tarkkuutta ja oikeat raaka-aineet, myös toimivan ohjeen. Etenkin aloittelevan gluteenittoman leipurin on turvallisinta valita valmiiksi gluteeniton leivontaohje.
Kokosimme Annan parhaat gluteenittomat kakkureseptit, joista löydät varmasti mieluisan tilanteeseen kuin tilanteeseen.
Gluteeniton kakkupohja ja täytekakku
Gluteeniton täytekakku onnistuu helpoimmillaan tavallisen kakkupohjan tapaan perunajauhoista. Perunajauhoista valmistettu gluteeniton kakkupohja on itse asiassa jopa mehevämpi kuin vehnäjauhoja sisältävä sisarensa, eikä se tarvitse yhtä paljon kostutusta.
Perunajauhoista valmistuu esimerkiksi klassinen vihreällä marsipaanilla kuorrutettu prinsessakakku tai kaksi ikisuosikkia täytekakun ja juustokakun yhdistävä mansikka-juustotäytekakku, jossa maistuu veikeästi myös kuusenkerkkä. Voit käyttää kakkuvuoan leivittämiseen gluteenittomien korppujauhojen sijaan myös mantelijauhoja.
Voit leipoa gluteenittoman kakkupohjan myös perunajauhojen ja mantelijauheen sekoituksesta. Mehevän manteli-vadelmatäytekakun täytteenä on vadelmia ja suklaavaahtoa. Reunat voi jättää nakukakun tyyliin rennosti paljaiksi ja koota päälle komean keon esimerkiksi tuoreita marjoja.
Tästä ei gluteeniton kakku parane. Gluteeniton banoffeetäytekakku on unelmiesi herkku! Täytteessä ihastuttavat banoffee-piiraasta tutut maut. Valmiin kinuskin ja marenkipallojen käyttö nopeuttaa kakun valmistumista. Popcornit valmistuvat mikrossa parissa minuutissa.
Gluteeniton leipuri voi usein turvautua myös gluteenittomiin jauhoseoksiin. Monet gluteenittomat jauhoseokset saattavat kuitenkin sisältää gluteenittomien raaka-aineiden lisäksi gluteenittomaksi tehtyä vehnätärkkelystä, joka ei aina sovi gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle.
Gluteenittomasta jauhoseoksesta valmistettu vegaaninen täytekakku hurmaa herkkusuut. Munattoman, maidottoman ja gluteenittoman täytekakkupohjan tekeminen onnistuu yllättävän helposti. Mehevyyttä ja kuohkeutta taikinaan saa leivinjauheen lisäksi hedelmäsoseesta ja vichystä. Omenan ja kinuskin makuparina on myös raikkaita vadelmia ja suolaisia popcorneja.
Tai jos mieluiten turvaudut klassikkoon, leivo kahvipöytään ikisuosikki brita. Britakakku on totuttu täyttämään marjoilla, mutta myös hedelmät sopivat hienosti kakkuun. Pohjaan lisätty kaakaojauhe antaa väriä ja makua.
-
Kategoriasta
Vegaaninen täytekakku omena-kinuskitäytteellä
- yli 60 min
- 10
- Keskitaso
-
Kategoriasta
Gluteeniton banoffeetäytekakku
- yli 60 min
- 10
- Keskitaso
-
Kategoriasta
Gluteeniton mansikka-juustotäytekakku
- yli 2h
- 12
- Keskitaso
-
Kategoriasta
Manteli-vadelmatäytekakku
- yli 60 min
- 15
- Keskitaso
-
Kategoriasta
Prinsessakakku
- yli 2h
- 10
- Vaativa
-
Kategoriasta
Hedelmäbritakakku
- yli 60 min
- 10
- Keskitaso
Marenkikakku – makea ja rapea gluteeniton kakku
Kananmunan valkuaisista ja sokerista valmistettu marenkikakku on luontaisesti gluteeniton, samaan aikaan rapea, ihanan sitkas ja herkullisen makea. Täytteiden ja höysteiden avulla marenkikakku taipuu joka juhlaan ja vuodenaikaan sopivaksi.
Voit kerrostaa täytteet marenkipohjien väliin täytekakun tapaan tai koota höysteet komeaksi keoksi marenkipohjan päälle.
-
Kategoriasta
Raparperi-marenkikakku
- yli 2h
- 8
- Keskitaso
-
Kategoriasta
Marenkikakku ja marjoja
- alle 30 min
- 6
- Helppo
-
Kategoriasta
Suklaa-taateli-marenkikakku
- vähintään vuorokausi
- 10
- Keskitaso
-
Kategoriasta
Suklainen marenki-marjakakku
- yli 2h
- 0
- Vaativa
-
Kategoriasta
Helppo marja-marenkikakku
- alle 30 min
- 10
- Helppo
-
Kategoriasta
Vadelma-pistaasipavlova
- yli 2h
- 8
- Keskitaso
Gluteeniton kahvikakku on mehevä ja maukas
Gluteenittomilla kahvikakuilla on kuivan ja mauttoman leivonnaisen maine. Aivan turhaan! Esimerkiki Teresa Välimäen ohjeella mantelijauhoista valmistettava mantelikakku on yksinkertainen, mutta supermehevä ja maukas. Kakun kera tarjottava kermavaahto ja tuoreet marjat kruunaavat makuelämyksen.
Kirpeä, mutta hunajaisen makea gluteeniton sitruunakakku leivotaan gluteenittomasta jauhoseoksesta ja maustetaan kesäisesti timjamilla. Sokeriliemestä valmistetun ksantaanin tehtävä on tuoda gluteenittomaan taikinaan kuohkeutta. Sitä löydät varmimmin hyvin varustettujen päivittäistavarakauppojen leivontaosastolta.
Toscakakku on klassikko, joka tällä ohjeella leivottuna sopii sekä vegaaniseen että gluteenittomaan ruokavalioon. Muista jäähdyttää kakku täysin ennen kuin irrotat sen vuoasta. Gluteenittomista jauhoista tehty kakku murenee helposti lämpimänä.
Kas tässä gluteeniton kakku, joka hurmaa herkkusuut! Astridkakku leivotaan Koko Suomi leipoo -kilpailun voittaneen Anders Wikströmin ohjeella. Tuorejuustolla kuorrutetussa kakussa on mehevän sitruunainen perunajauhoista valmistettu pohja ja koristeena mustikoita.
Tai mitäpä jos leipoisit gluteenittoman kakun kokonaan ilman jauhoja! Tuhdin suklaa-kahvikakun seuraksi sopii pehmeä vaniljajäätelö ja kupillinen espressoa.
-
Kategoriasta
Vegaaninen toscakakku
- yli 60 min
- 10
- Keskitaso
-
Kategoriasta
Astridkakku
- yli 60 min
- 15
- Keskitaso
-
Kategoriasta
Jauhoton suklaa-kahvikakku
- 30-60 min
- 6
- Keskitaso
-
Kategoriasta
Gluteeniton sitruunakakku
- yli 60 min
- 10
- Keskitaso
-
Kategoriasta
Gluteeniton sitruuna-hunajakakku
- yli 60 min
- 20
- Keskitaso
-
Kategoriasta
Mantelikakku ja marjoja
- yli 60 min
- 0
- Keskitaso
Gluteeniton kakku voi olla myös suosittu juustokakku, tuhti raakakakku tai jokaiselle sopiva moussekakku
Moni juustokakku on helppo valmistaa gluteenittomana vaihtamalla kakkupohjaan perinteisesti käytettävät digestivekeksit gluteenittomiin ja seuraamalla muutoin ohjetta.
Muutama vuosi sitten trendiaallon huipulle nousseet raakakakut jaksavat ihastuttaa edelleen, sillä ne sopivat yleensä paitsi gluteenittomaan myös vegaaniseen ruokavalioon. Pekaanipähkinöistä, taateleista ja kaakaojauheesta valmistetun kakkupohjan päälle lisätään tuhdin suklainen, kahvilta ihanasti vivahtava täyte. Mokka-raakasuklaakakun voi valmistaa jääkaappiin jo pari päivää ennen h-hetkeä.
Mansikkamoussekakku on kahvipöydän katseenvangitsija, joka maistuu ihan jokaiselle: niin gluteenitonta, munatonta, sokeritonta kuin laktoositonta ruokavaliota noudattaville.
-
Kategoriasta
Vegaaninen juustokakku
- yli 2h
- 10
- Keskitaso
-
Kategoriasta
Mokka-raakasuklaakakku
- vähintään vuorokausi
- 12
- Keskitaso
-
Kategoriasta
Mansikkamoussekakku
- yli 2h
- 10
- Keskitaso
Katso myös Kotiliesi.fi: Gluteeniton leivonta – näillä ohjeilla onnistut!
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous