gluteeniton kakku
Mehevän manteli-vadelmatäytekakun täytteenä on vadelmia ja suklaavaahtoa. Reunat voi jättää nakukakun tyyliin rennosti paljaiksi.
Leivonta

Näin onnistuu herkullinen gluteeniton kakku juhliin – kokosimme parhaat reseptit ja vinkit

Gluteeniton kakku vaatii leipojalta hieman tarkkuutta, toimivan ohjeen sekä oikeat raaka-aineet. Kokosimme yhteen Annan parhaat gluteenittomat kakkureseptit sekä vinkit, joilla onnistut.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Gluteeniton kakku on ihan yhtä mehevä ja maukas kuin perinteinenkin kakku. Gluteeniton täytekakku, rapea marenkikakku ja mehevä kahvikakku onnistuu näillä ohjeilla helposti ja vaivattomasti.

Lue myös: Gluteeniton leivonnainen yllättää usein herkullisesti – 7 suosikkiohjetta, joiden avulla valmistat mehevät ja maukkaat gluteenittomat herkut

Gluteeniton leivonta vaatii tarkkuutta

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä valkuaisaine eli gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion ja suolinukan vaurion. Pienikin hippunen gluteenia voi vahingoittaa suolinukkaa ja aiheuttaa keliaakikolle vatsa- ja ruoansulatusoireita. Siksi leipurin on oltava leipoessaan erityisen tarkka. 

Valmista gluteeniton kakku erillään gluteenia sisältävistä tuotteista. Huolehdi myös, että työvälineet ja -taso ovat täysin puhtaat ja että kaikki käyttämäsi raaka-aineet sopivat gluteenittomaan ruokavalioon. Gluteenia saattaa olla yllättävissäkin raaka-aineissa, kuten lakritsissa. 

Gluteeniton leivonta ei ole vaikeaa, mutta se vaatii paitsi tarkkuutta ja oikeat raaka-aineet, myös toimivan ohjeen. Etenkin aloittelevan gluteenittoman leipurin on turvallisinta valita valmiiksi gluteeniton leivontaohje. 

Kokosimme Annan parhaat gluteenittomat kakkureseptit, joista löydät varmasti mieluisan tilanteeseen kuin tilanteeseen.

jauhoton suklaa-kahvikakku

Gluteeniton kakku onnistuu monella tapaa: perunajauhoista, gluteenittomasta jauhoseoksesta, marengista tai vaikka kokonaan ilman jauhoja.

Gluteeniton täytekakku

Gluteeniton täytekakku onnistuu helpoimmillaan tavallisen kakkupohjan tapaan perunajauhoista. Perunajauhoista valmistettu kakkupohja on itse asiassa jopa mehevämpi kuin vehnäjauhoja sisältävä sisarensa, eikä se tarvitse yhtä paljon kostutusta. 

Perunajauhoista valmistuu esimerkiksi klassinen vihreällä marsipaanilla kuorrutettu prinsessakakku tai kaksi ikisuosikkia täytekakun ja juustokakun yhdistävä mansikka-juustotäytekakku, jossa maistuu veikeästi myös kuusenkerkkä. Voit käyttää kakkuvuoan leivittämiseen gluteenittomien korppujauhojen sijaan myös mantelijauhoja. 

Voit leipoa kakkupohjan myös perunajauhojen ja mantelijauheen sekoituksesta. Mehevän manteli-vadelmatäytekakun täytteenä on vadelmia ja suklaavaahtoa. Reunat voi jättää nakukakun tyyliin rennosti paljaiksi ja koota päälle komean keon esimerkiksi tuoreita marjoja. 

Tästä ei gluteeniton kakku parane. Gluteeniton banoffeetäytekakku on unelmiesi herkku! Täytteessä ihastuttavat banoffee-piiraasta tutut maut. Valmiin kinuskin ja marenkipallojen käyttö nopeuttaa kakun valmistumista. Popcornit valmistuvat mikrossa parissa minuutissa.

Gluteeniton leipuri voi usein turvautua myös gluteenittomiin jauhoseoksiin. Monet gluteenittomat jauhoseokset saattavat kuitenkin sisältää gluteenittomien raaka-aineiden lisäksi gluteenittomaksi tehtyä vehnätärkkelystä, joka ei aina sovi gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle.  

Gluteenittomasta jauhoseoksesta valmistettu vegaaninen täytekakku hurmaa herkkusuut. Munattoman, maidottoman ja gluteenittoman täytekakkupohjan tekeminen onnistuu yllättävän helposti. Mehevyyttä ja kuohkeutta taikinaan saa leivinjauheen lisäksi hedelmäsoseesta ja vichystä. Omenan ja kinuskin makuparina on myös raikkaita vadelmia ja suolaisia popcorneja.

Tai jos mieluiten turvaudut klassikkoon, leivo kahvipöytään ikisuosikki brita. Britakakku on totuttu täyttämään marjoilla, mutta myös hedelmät sopivat hie­nosti kakkuun. Pohjaan lisätty kaakaojauhe antaa väriä ja makua.

Marenkikakku – makea ja rapea gluteeniton kakku

Kananmunan valkuaisista ja sokerista valmistettu marenkikakku on luontaisesti gluteeniton, samaan aikaan rapea, ihanan sitkas ja herkullisen makea. Täytteiden ja höysteiden avulla marenkikakku taipuu joka juhlaan ja vuodenaikaan sopivaksi. 

Voit kerrostaa täytteet marenkipohjien väliin täytekakun tapaan tai koota höysteet komeaksi keoksi marenkipohjan päälle. 

Gluteeniton kahvikakku on mehevä ja maukas

Gluteenittomilla kahvikakuilla on kuivan ja mauttoman leivonnaisen maine. Aivan turhaan! Esimerkiki Teresa Välimäen ohjeella mantelijauhoista valmistettava mantelikakku on yksinkertainen, mutta supermehevä ja maukas. Kakun kera tarjottava kermavaahto ja tuoreet marjat kruunaavat makuelämyksen.

Kirpeä, mutta hunajaisen makea gluteeniton sitruunakakku leivotaan gluteenittomasta jauhoseoksesta ja maustetaan kesäisesti timjamilla. Sokeriliemestä valmistetun ksantaanin tehtävä on tuoda gluteenittomaan taikinaan kuohkeutta. Sitä löydät varmimmin hyvin varustettujen päivittäistavarakauppojen leivontaosastolta.

Toscakakku on klassikko, joka tällä ohjeella leivottuna sopii sekä vegaaniseen että gluteenittomaan ruokavalioon. Muista jäähdyttää kakku täysin ennen kuin irrotat sen vuoasta. Gluteenittomista jauhoista tehty kakku murenee helposti lämpimänä.

Kas tässä gluteeniton kakku, joka hurmaa herkkusuut! Astridkakku leivotaan Koko Suomi leipoo -kilpailun voittaneen Anders Wikströmin ohjeella. Tuorejuustolla kuorrutetussa kakussa on mehevän sitruunainen perunajauhoista valmistettu pohja ja koristeena mustikoita. 

Tai mitäpä jos leipoisit gluteenittoman kakun kokonaan ilman jauhoja! Tuhdin suklaa-kahvikakun seuraksi sopii pehmeä vaniljajäätelö ja kupillinen espressoa. 

Gluteeniton kakku voi olla myös suosittu juustokakku, tuhti raakakakku tai jokaiselle sopiva moussekakku

Moni juustokakku on helppo valmistaa gluteenittomana vaihtamalla kakkupohjaan perinteisesti käytettävät digestivekeksit gluteenittomiin ja seuraamalla muutoin ohjetta.

Muutama vuosi sitten trendiaallon huipulle nousseet raakakakut jaksavat ihastuttaa edelleen, sillä ne sopivat yleensä paitsi gluteenittomaan myös vegaaniseen ruokavalioon. Pekaanipähkinöistä, taateleista ja kaakaojauheesta valmistetun kakkupohjan päälle lisätään tuhdin suklainen, kahvilta ihanasti vivahtava täyte. Mokka-raakasuklaakakun voi valmistaa jääkaappiin jo pari päivää ennen h-hetkeä.

Mansikkamoussekakku on kahvipöydän katseenvangitsija, joka maistuu ihan jokaiselle: niin gluteenitonta, munatonta, sokeritonta kuin laktoositonta ruokavaliota noudattaville.

Katso myös Kotiliesi.fi: Gluteeniton leivonta – näillä ohjeilla onnistut!

X