
Gluteeniton leivonnainen yllättää usein herkullisesti – 7 suosikkiohjetta, joiden avulla valmistat mehevät ja maukkaat gluteenittomat herkut
Etsitkö gluteenitonta leivonnaista, joka vie vierailta jalat alta? Tässä seitsemän tyrmäävän hyvää vaihtoehtoa.
Herkuttelu onnistuu myös gluteenittomasti. Poimi seitsemän suussa sulavan gluteenittoman leivonnaisen ohjetta.
Etsitkö gluteenitonta leivonnaista, joka vie vierailta jalat alta? Tässä seitsemän tyrmäävän hyvää vaihtoehtoa.
Kahvipöydässä on hyvä olla tarjolla ainakin yksi gluteeniton leivonnainen, sillä moni välttelee gluteenia terveyssyistä. Nämä gluteenittomat herkut ihastuttavat mehevyydellään ja yllättävät maukkaudellaan.
Gluteeniton sitruuna-hunajakakku
Gluteeniton kakku on helppo valmistaa gluteenittomista jauhoista. Hunaja antaa kakulle makeutta ja sitruuna raikkautta. Tämä gluteeniton leivonnainen saa timjamista yllättävän mutta herkullisen makuparin.
Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 20
Gluteeniton sitruuna-hunajakakku
4 kananmunaa
1 1/2 dl hunajaa
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
1 tl ksantaania
1 sitruunan raastettu kuori
Voiteluun
voita
gluteenittomia korppujauhoja
Kostutukseen
1 sitruunan mehu
noin 1/2 dl hunajaa
(2–3 timjamin oksaa)
Koristeluun
sitruunan kuorta
tuoretta timjamia
Valmistusohje
1. Vatkaa munat ja hunaja.
2. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä sitruunankuoriraaste.
3. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan.
4. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
5. Lämmitä sitruunamehu ja liuota sekaan hunaja. Mausta liemi halutessasi timjamilla. Kostuta kumottu kakku kostutusliemellä.
Pistaasi-vadelmakääretorttu
Pistaasilta ja vadelmilta maistuva kääretorttu on saanut inspiraationsa kahvipöydän klassikosta, britakakusta. Marenki tuo kääretorttuun rapeutta, mantelijauhe gluteenittomaan pohjaan mehevyyttä.
Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 8
Pohja
150 g huoneenlämpöistä voita
1 dl lämmintä maitoa tai kermaa
1 1/2 dl sokeria
4 keltuaista
2 dl mantelijauhetta
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Marenki
4 valkuaista
2 dl sokeria
1/2 dl rouhittua pistaasipähkinää
Täyte
2 dl vaniljakreemijauhetta
2 1/2 dl täysmaitoa
2 dl vadelmia
2 rkl sokeria
Valmistusohje
1. Paloittele voi kulhoon. Jos voita ei ole nostettu huoneenlämpöön ajoissa, vedä voista juustohöylällä lastuja, niin voi pehmenee kulhossa nopeasti. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi mikrossa tai kattilassa.
2. Mittaa voin joukkoon sokeri. Vatkaa vaaleaksi vaahdoksi. Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaiset yksitellen voi-sokerivaahdon joukkoon. Sekoita mantelijauhe, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään ja sekoita jauhoseos voivaahdon joukkoon vuorotellen maidon kanssa. Jos maito on kylmää, taikina saattaa juoksettua ja kokkaroitua. Sekoita taikinan joukkoon tällöin pari ruokalusikallista perunajauhoja. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille.
3. Esipaista pohjaa 175 asteisessa uunissa 15 minuuttia. Vatkaa tällä välin valkuaiset ja sokeri valkoiseksi, kovaksi vaahdoksi. Levitä marenki rennosti pohjan päälle. Ripottele pinnalle rouhittua pistaasipähkinää. Jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia, kunnes marenki on kuivahtanut pinnalta ja hieman ruskistunut ”huippukohdista”. Anna jäähtyä. Kumoa levy leivinpaperin päälle niin, että marenki jää alapuolelle. Poista paistamisessa käytetty leivinpaperi.
4. Sekoita vaniljakreemijauhe ja maito kulhossa. Sekoita vadelmien joukkoon sokeri. Levitä vaniljakreemi pohjan päälle. Ripottele päälle vadelmia. Kääräise rullalle. Leikkaa viipaleiksi.
Mantelikakku ja marjoja
Mantelikakku vie ykköspalkinnon mehevyydessä, eikä kukaan uskoisi sen olevan täysin gluteeniton. Ihmekös tuo, sillä leivontaan käytetään reilusti voita sekä mantelijauhoja. Leikkaa jäähtynyt kakku viipaleiksi ja tarjoile lisänä kermavaahtoa ja tuoreita marjoja.
Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 20
Mantelikakku ja marjoja
250 g voita
250 g sokeria
3 kananmunaa
250 g mantelijauhoja
1 dl perunajauhoja
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
Tarjoiluun
kermavaahtoa
tuoreita marjoja
Valmistusohje
1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää kananmunat yksi kerrallaan. Lisää sitten mantelijauhot, perunajauhot ja sitruunankuoriraaste sekä mehu.
2. Lusikoi taikina leivinpaperilla vuorattuun suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan ja paista 180-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Jos pinta alkaa paistaessa tummua liikaa, peitä vuoka foliolla.
3. Anna kakun jäähtyä kokonaan vuoassaan ennen kumoamista.
4. Leikkaa kakku viipaleiksi ja tarjoile kermavaahdon ja tuoreiden marjojen kera.
Gluteenittomat kanelipuustit
Kaikille maistuvat korvapuustit leivotaan gluteenittomasta jauhoseoksesta. Aromikas kookossokeri on herkullinen vaihtoehto pullien väliin ja makeutukseen perinteisen sokerin sijaan.
Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 12
Taikina:
2 dl maitoa
25 g hiivaa (tuore)
1 dl kookossokeria
1 kananmuna
1–2 tl kardemummaa
3/4 tl suolaa
6 dl gluteenitonta jauhoseosta
50 g voita
Täyte:
50 g voita
1/2 dl kookossokeria
noin 2 rkl kanelia
Voiteluun:
1 kananmuna
(raesokeria)
Valmistusohje
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää joukkoon sokeri, muna, kardemumma ja suola.
2. Lisää jauhot voimakkaasti sekoittaen ja vaivaa rivakasti muutama minuutti. Lisää lopuksi pehmeä voi ja jatka vaivaamista vielä hetki. Kohota taikinaa noin 30 minuuttia.
3. Kauli kohonnut taikina jauhojen avulla noin 30 x 50 kokoiseksi levyksi.
4. Levitä taikinalevylle pehmeää voita ja ripottele päälle kaneli-sokeriseos.
5. Rullaa taikina pitkältä sivulta tasaiseksi tangoksi ja leikkaa se paloiksi. Nosta palat leivinpaperin päälle leikkauspinta ylöspäin ja kohota vielä noin 30 minuuttia.
6. Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja ripottele päälle halutessasi raesokeria.
7. Paista puustit 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
Libanonilaiset browniet
Jos kakku sisältää tummaa suklaata ja kikherneitä, onko se terveyskakku? Jauhottomassa ja gluteenittomissa suklaabrowniessa on arabialaista tunnelmaa. Libanonilaisten brownieleivosten hienostuneen maun tuovat ruusuvesi ja kardemumma.
Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 12
Libanonilaiset browniet
100 g tummaa suklaata
2 prk (à 400/ 240 g) esikeitettyjä kikherneitä
4 kananmunaa
2 dl sokeria
2 rkl kaakaojauhetta
2 tl ruusuvettä
2 tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kardemummaa
Pinnalle:
2 rkl kaakaojauhetta
pakastekuivattua vadelmaa
rouhittuja pistaasipähkinöitä
Valmistusohje
1. Paloittele suklaa ja sulata mikrossa. Valuta kikherneet ja laita loppujen ainesten kanssa tehosekoittimeen tai teholeikkuriin ja sekoita, kunnes seos on tasaista. Valuta joukkoon sulatettu suklaa ja sekoita vielä hetki. Vuoraa leivinpaperilla uuni- tai piirakkavuoka (noin 15 x 24 cm). Valuta taikina vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
2. Nosta vuoka uunista ja anna jäähtyä ritilän päällä. Siivilöi jäähtyneen levyn päälle kaakaojauhetta ja koristele kuivatulla vadelmarouheella ja pistaasipähkinöillä. Leikkaa annospaloiksi.
Gluteeniton banaanileipä
Banaanileipä on ihana aamiais- tai välipala tai hieman terveellisempi herkku kahvin kanssa nautittavaksi. Banaanileipä leivotaan gluteenittomasta jauhoseoksesta sekä tattarijauhoista. Valitse leivontaan reilusti ylikypsiä banaaneja. Ne tekevät kakusta niin makean ja kostean, ettei lisättyä sokeria tarvita kuin ripaus.
Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 24
Taikina:
3 banaania
2 kananmunaa
1 dl maitoa tai kasvimaitoa
3 rkl voita tai öljyä (esim. kookosöljy)
3 rkl kookossokeria
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 dl tattarijauhoja
2 tl leivinjauhetta
1–2 tl kardemummaa
1–2 tl kanelia
1/4 tl suolaa
Koristeluun:
1 banaani
Valmistusohje
1. Murskaa banaanit soseeksi haarukalla. Sekoita joukkoon munat, maito ja sulatettu rasva.
2. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita nopeasti tasaiseksi.
3. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan. Koristele pinta halkaistulla banaanilla.
4. Paista 175-asteisessa uunissa noin 45–55 minuuttia.
Manteli-vadelmatäytekakku
Gluteenittomasta täytekakustakaan haaveilevan ei tarvitse jäädä nuolemaan näppejään. Mehevän ja gluteenittoman mantelipohjan täytteenä on vadelmia ja suklaavaahtoa. Reunat voi jättää nakukakun tyyliin rennosti paljaiksi ja koota päälle komean keon esimerkiksi tuoreita marjoja.
Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 15
Manteli-vadelmatäytekakku
200 g pehmeää voita
3 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
4 huoneenlämpöistä munaa
4 dl mantelijauhetta
1 1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kostutus:
3 rkl mantelilikööriä
3 rkl vettä
Suklaatäyte:
2 dl vispikermaa
100 g vaniljarahkaa
150 g maito-, valko- tai tummaa suklaata
Väliin:
500 g vadelmia
Koristeeksi:
hopeakuulia
Valmistusohje
1. Leivo pohja täyttämistä edeltävänä päivänä. Jos haluat kakkuun neljä kerrosta, käytä 15 sentin kokoista kakkuvuokaa; kolmikerroksinen kakku tulee 18–20 sentin kokoisesta vuoasta. Peitä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Voitele reunat.
2. Vatkaa pehmeä voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää munat yksitellen ja hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita ne munavaahtoon. Kaada taikina vuokaan.
3. Paista kakkua 175-asteisen uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. Peitä kakun pinta leivinpaperilla, jos se alkaa tummua liikaa. Anna kakun jäähtyä jonkin aikaa, ennen kuin irrotat sen vuoasta. Pese vuoka ja pane kakku siihen takaisin. Peitä foliolla siihen asti, kunnes täytät kakun.
4. Leikkaa kakku 3–4 osaan. Kostuta pohjat likööri-vesiseoksella. Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää joukkoon rahka. Pilko suklaa mikronkestävään astiaan. Kuumenna miedolla teholla ensin 1 minuutti, sitten 30 sekuntia kerrallaan. Sekoita kuumennusten välillä. Valuta haalea suklaa kermaseokseen ohuena nauhana samalla hyvin vatkaten.
5. Jaa vadelmat ja puolet suklaatäytteestä kakkupohjille. Levitä loput täytteestä kakun pinnalle. Koristele pinta hopeakuulilla. Halutessasi voit lisätä koristeeksi myös syötäviä kukkia
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous