Ruoka

Tara Junkerin pannukakku kerää ihastusta somessa – nyt Tara paljastaa kikan, joka nostaa pannarin ihan uudelle tasolle

Tara Junkerin pannukakku saa ihmiset rakastumaan pannariin uudelleen. Herkullisuuden salaisuus on uunipellille levitetty ruskistettu voi.

Teksti:
Sinimaria Halonen
Kuvat:
Tara Junker

Tara Junkerin pannukakku kerää ylistystä. Salaisuus piilee yhdessä raaka-aineessa.

Tara Junkerin pannukakku saa ihmiset rakastumaan pannariin uudelleen. Herkullisuuden salaisuus on uunipellille levitetty ruskistettu voi.

Kun ruokakirjailija ja -vaikuttaja Tara Junker julkaisi Instagramissa reseptin pannukakustaan, kommenttikenttä ja viestilaatikko täyttyivät kehuista:

”Siis instant kuolan valuminen. Tänään teen pannaria.”

”Tehtiin tänään, niin hyvää!”

Tara Junkerin pannukakku muistuttaa pitkälti perinteistä pannukakkua. Herkullisuuden salaisuus piilee yhdessä raaka-aineessa: ruskistetussa voissa.

– Jos käytän voita, melkein aina ruskistan sen. Silloin se maistuu niin paljon paremmalta. Minulla oli työväenopistolla ruskistettu voi -aiheinen ruokakurssikin, jossa tehtiin vain ruokaa, jossa on ruskistettua voita, Tara sanoo.

Syy on maku.

Ruskistettu voi tuo pannukakkuun karamellimaista ja pähkinäistä vivahdetta.

– Se maistuu aivan taivaalliselta. Ihan sama, mihin ruskistettua voita laittaa, lopputulos maistuu aina hyvältä. Voisihan pannukakussa käyttää rypsiöljyäkin, mutta se ei maistu oikein miltään, Tara sanoo.

Tara Junker
Keittokirjailija ja ruokavaikuttaja Tara Junker tunnetaan yksinkertaisista mutta herkullisista resepteistään. © Tara Junker

Tara Junkerin pannukakku: ruskistettu voi levitetään uunipellille

Tärkeintä ruskistetun voin valmistuksessa on maltti. Taran mukaan tyypillinen virhe on, että kattila otetaan liedeltä pois liian aikaisin. Silloin maku jää uupumaan.

Voin on annettava poreilla kattilassa niin pitkään, että väri muuttuu kullanruskeaksi ja tuoksu toffeemaiseksi.

Voi ei vaadi välttämättä edes sekoittamista, mutta tarkkana on oltava.

– Tietenkin ero siinä, että voi on ruskistunut tai palanut, on hyvin hieno. Jos voita ruskistaa liian pitkään, se maistuu vain palaneelta, Tara sanoo.

Tara ei sekoita ruskistettua voita taikinaan, vaan kaataa sen uunipellille ennen taikinaa. Tällöin pannukakku ei tartu peltiin kiinni, ja pannukakun reunat paistuvat rapeiksi.

– Sen sijaan, että voin ruskistaa kattilassa, sen voi myös laittaa uunipellille ja ruskistaa uunissa suoraan. Silloin säästää myös tiskiä, Tara sanoo.

Kun voi on ruskistunut, pelti otetaan pois uunista, taikina kaadetaan päälle ja pelti työnnetään takaisin uuniin.

Lue myös: Maailman paras munakokkeli: Imanin ja Leenan erikoisella tekniikalla onnistut – ”Taivaallisen hyvää!”

Kardemumma tuo pannukakkuun pullamaisuutta

Toinen olennainen raaka-aine on Ahvenanmaan pannukakusta tuttu kardemumma. Sitä tulee pellilliseen pannukakkua puoli ruokalusikallista.

– Kardemumma tuo pannukakkuun kivaa pullamaista makua, Tara sanoo.

Perinteinen Ahvenanmaan pannukakku tehdään riisi- tai mannapuuroon. Puuro tekee pannukakusta paksumman.

Tara pitää etenkin riisipuuron antamasta ryynimäisestä rakenteesta. Koska riisipuuron keittäminen vie aikaa, hän tekee itse pannukakun useimmiten pelkistä vehnäjauhoista.

Paksuudesta Tara ei kuitenkaan tingi.

– Peruspannarin reseptit voivat vaihdella nesteen määrän suhteen aika paljonkin, vaikka jauhoja olisi yhtä paljon. Omaan ohjeeseeni tulee kuusi desiä maitoa, Tara sanoo.

Tara Junkerin pannukakku hillolla ja kermavaahdolla.
Tara Junkerin pannukakku -resepti sai alkunsa alkuvuodesta 2024, kun Tara keksi yhdistää ruskistetun voin ja kardemumman perinteiseen pannukakkuohjeeseen. © Tara Junker

Lisukkeeksi käsin vatkattua kermavaahtoa ja hilloa

Pannukakun kylkeen kuuluvat lisukkeet. Tara suosii hilloa ja kermavaahtoa. Hilloksi hän valikoi mieluiten jonkin itse tehdyn marjahillon.

Oma suosikki on vadelmahillo.

– Se on lapsuudesta tuttu maku. Mansikkahillo maistuu omaan makuuni liian aromaattiselta, Tara sanoo.

Kermavaahdon hän suosittelee vatkaamaan käsin, jotta siitä tulee tarpeeksi kuohkeaa ja ilmavaa.

– Käsin vatkaaminen ei ole ollenkaan niin työlästä kuin luullaan. Kun on tarpeeksi iso kulho ja iso liike, homma hoituu hetkessä kätevästi, Tara sanoo.

Hiljattain Tara jakoi Instagram-tilillään videon pannukakusta, johon oli lisätty tosca-kuorrute. Myös se keräsi kehuja.

– On kiva huomata, että pannukakku on resepti, jota koko perhe rakastaa – paitsi minun perheeni. Olen ainut, joka tykkää pannarista. Mutta se on vain hyvä asia, sillä silloin saan syödä koko pellillisen yksin, Tara sanoo.

Lue myös Kotiliesi.fi: Kasvishaaste innostaa syömään 25 kasvista viikossa – Tara Junker kertoo, miten haasteessa onnistuu

X