Ruoka

Hoisin-kastike on vastustamaton umamipommi, joka sopii lähes kaiken kanssa

Hoisin-kastike on kiinalaisesta keittiöstä tuttu maustekastike, joka on yhtä aikaa makea, suolainen ja upean umaminen. Tutustu hoisin-kastikkeeseen ja nappaa parhaat reseptit käyttöön.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Hoisin-kastike ie hetkessä makumatkalle kiinalaiseen keittiöön.

Hoisin-kastike on kiinalaisesta keittiöstä tuttu maustekastike, joka on yhtä aikaa makea, suolainen ja upean umaminen. Tutustu hoisin-kastikkeeseen ja nappaa parhaat reseptit käyttöön.

Hoisin-kastike kuuluu oleellisena osana kiinalaista ja erityisesti kantonilaista keittiötä. Paksu, tumma ja suolaisen makea maustekastike muistuttaa maultaan ja käyttötavoiltaan japanilaista teriyakikastiketta tai amerikkalaista BBQ-kastiketta, joskin sen maku on umamisempi eikä yhtä makea. Soijakastikkeesta hoisin-kastike eroaa erityisesti paksun koostumuksensa ja makeuden puolesta.

Hoisin-kastike valmistetaan fermentoidusta soijapavusta ja mausteena käytetään muun muassa valkosipulia, etikkaa, seesamiöljyä sekä kiinalaista viisimaustetta. Usein mukana on myös hieman chiliä, vaikkei kastike ole missään tapauksessa tulista. Sokeria kastikkeessa on lähes kolmannes.

Kastikkeen nimi on todennäköisesti peräisin kiinalaisesta sanasta ”mereneläville”, sillä ”merenelävältä maistuva” on yleinen adjektiivi erityisesti sichuanilaisessa keittiössä. Hoisinilla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä merenelävien kanssa, vaan kastike sopii myös vegaaniseen ruokavalioon. Keliaakikkojen on syytä olla kuitenkin varovaisia, sillä fermentoitu soijapaputahna sisältää yleensä vehnää. Gluteenitonta hoisin-kastiketta voi etsiä erityisesti aasialaisista kaupoista. 

Aasialaisten kauppojen lisäksi hoisin-kastiketta löytää myös hyvin varustettujen ruokakauppojen Aasia- tai maustekastikeosastolta useaa eri merkkiä. Eri tuotteet voivat poiketa paljonkin toisistaan niin maun kuin koostumuksenkin puolesta, joten oma suosikki löytyy maistelemalla.

Hoisin-kastikkeen säilytys

Avaamaton hoisin säilytetään huoneenlämmössä, mutta avaamisen jälkeen sen oikea paikka on jääkaapissa. Avattu pullo säilyy hyvänä pitkään, jopa vuoden, kunhan kastiketta ottaa aina puhtailla lusikoilla. Jos kastikkeeseen ilmestyy hometta tai sen maku tai koostumus muutuvat, on hoisin syytä heittää pois. 

Hoisin-kastike: käyttö

Hoisin-kastiketta voi käyttää dippikastikkeena tai sen osana, wokkikastikkeissa, marinadeissa tai pöytämausteena. Kiinassa kastiketta käytetään muun muanssa riisinuudelirullien kanssa, yhdysvaltain kiinalaisessa keittiössä esimerkiksi kevätrullien kanssa ja Vietnamissa sitä lisätään esimerkiksi pho-keittoon. 

Hoisin-kastikkeen makeansuolainen maku sopii erityisen ihanasti broilerin mausteeksi, mutta sopii hyvin myös punaisen lihan, rasvaisen kalan sekä kasvisten makuun. 

Nopea arkiruoka nuudeleista ja hoisin-kastikkeesta

Nuudeliruokiin hoisin-kastike sopii erityisen hyvin. Makeansuolaista maustekastiketta voi käyttää vaikka siltään, mutta yleensä makua kannattaa syventää esimerkiksi inkiväärillä ja valkosipulilla sekä esimerkiksi limetinmehulla. Helppoutensa vuoksi hoisin-kastike sopii loistavasti arkiseenkin ruoanvalmistukseen. Puolessa tunnissa valmistuu esimerkiksi maukkaat hoisin-nuudelit tai helppo ja nopea cashewbroileri.

Punajuuriuuniwokki on todellinen arjen sankari, sillä se kypsyy kätevästi uunissa, kun kaikki raaka-aineet ladotaan vuokaan kerroksittain. Liemi saa makua hoisinkastikkeen lisäksi limetistä ja inkivääristä.

Hoisin-kastike maustaa liha-, kala- ja kasvisruoat

Kiinassa hoisin-kastiketta käytetään erityisesti lihan marinoimiseen. Grillikauden käydessä kuumimmillaan hoisin-kastike sopiikin loistavasti kiinalaistyyppisten ribsien grillauskastikkeen pohjaksi. Mausteena on tähtianista ja kirpeyttä antaa viinietikka.

Herkullinen kesäruoka on myös hoisinbroileri-hedelmäsalaatti, joka valmistetaan grillatusta, hoisin-marinoidusta broilerista, makeista hedelmistä ja marjoista suolaisesta juustosta sekä rouskuvista pähkinöistä. Pirteä inkiväärikastike niputtaa ainekset yhteen. 

Makean tahmea pinta broileripyöryköihin syntyy valelemalla kuumat pyörykät hoisin-kastikkeella. Pujota pullat tikkuihin ja tarjoa vaikka kevätjuhlien buffetpöydässä. 

Jos kaipaat perinteiseen uuniloheen aivan uutta nostetta, valele filee hoisin-kastikkeella sekä limetinmehulla ja kypsennä se bataattiviipaleiden kera uunivuoassa. Lohifileeseen leikatut viillot takaavat sen, että kala kypsyy ja maustuu tasaisesti myös pintaa syvemmältä.

Kasvissyöjä maustaa hoisinkastikkeella mehevän juureshöystön ja sujauttaa sen tacojen väliin. Jos annoksesta haluaa ruokaisamman, mukaan sopivat myös pavut.

Lue lisää Kotiliesi.fi: Teriyaki on täynnä umamia ja makeansuolaista aromia – listasimme ruoat, joihin koukuttava kastike sopii

X