
Aasialainen ruoka on värien ilotulitusta ja makujen yltäkylläisyyttä – ihanat reseptit ramenkeitosta, curryyn ja bibimbapiin
Aasialainen ruoka on mausteista ja monipuolista. Nappaa parhaat reseptit talteen ja lähde makumatkalle oman kotikeittiösi kautta.
Aasian laajaan ruokakulttuuriin kuuluu erilaisia keittoja, wokkeja, nuudeleita ja curryja.
Aasialainen ruoka on mausteista ja monipuolista. Nappaa parhaat reseptit talteen ja lähde makumatkalle oman kotikeittiösi kautta.
Aasialainen ruoka on oiva valinta, kun ruokapöytään kaipaa väriä ja vaihtelua. Maanosan ruokakulttuuri ovat monimuotoisia ja vivahteikasta. Ruoka voi olla mitä tahansa Intian lämpimän mausteisista curryista aina Japanin ja Vietnamin raikkaisiin makuihin.
Lue lisää: Intialainen currykastike on helppo tehdä myös kotona – katso 5 erilaista ohjetta
Aasian laajaan ruokakulttuuriin kuuluu monipuolisesti erilaisia keittoja, wokkeja, nuudeleita ja curryja. Aasiassa lähes jokaisen ruokakulttuurin perusraaka-aineisiin kuuluvat muun muassa nuudelit, riisi ja tofu. Kasviksia käytetään runsaasti ja monipuolisesti. Myös lihaa ja kalaa syödään jonkin verran.
Mausteet ovat Aasiassa tärkeässä roolissa. Makujen tasapaino muodostuu tulisen, suolaisen, kirpeän, makean ja happaman yhdistelmästä.
Alkuperäisten aasialaisten reseptien raaka-ainelistat ovat usein hengästyttävän pitkiä ja täynnä eksoottisia raaka-aineita sekä erilaisia maustesekoituksia. Kotiin ei ole välttämätöntä haalia valtavaa maustevarantoa, vaan maustehyllyyn kannattaa koota muutamia luottomausteita.
Arkiruoanlaitossa resepteissä voi hyvin oikaista käyttämällä lähikaupoista löytyviä valmiita maustetahnoja ja -sekoituksia. Tuoretta chiliä, inkivääriä, valkosipulia sekä yrttejä, kuten korianteria ja thaibasilikaa kannattaa kuitenkin olla aina varalla. Lisäksi ruokia voi maustaa esimerkiksi soija- ja kalakastikkeella, misolla, sitruunaruoholla sekä limetillä.
Autenttista aasialaista ruokaa ei kotikeittiössä tarvitse valmistaa, vaan tuttujakin kotiruokia voi tuunata asteen Aasia päin. Aasialaisen ruuanlaiton ei tarvitse olla vaikeaa. Aloita tutustuminen vaikkapa japanilaisista broileripyöryköistä tai helpoista dumplingeista.
Aasialainen ruoka: Japanin raikas ja esteettinen ruokakulttuuri
Japanilaisen keittiön keskiössä ovat tuoreet ja raikkaat raaka-aineet sekä makujen yksinkertaisuus. Japanilaisen keittiön perusraaka-aine on riisi, jota syödään vähintään kerran päivässä. Myös kalaa ja kasviksia syödään paljon, lihaa sen sijaan vain vähän.
Aterioilla on yleensä tarjolla useampi ruokalaji, jotka tuodaan pöytään samaan aikaan. Japanilainen keittiö tunnetaan erityisesti sushista, mutta japanilaiseen keittiöön kuuluvat olennaisesti myös suositut keitot miso ja ramen, uppopaistettu katsudon sekä okonomiyaki eli japanilainen kasvispannari. Hauskaa ja herkullista syötävää ovat tahmealla riisikuorrutteella päällystetyt jäätelöt eli mochit.
-
Mochit
- 30-60 min
- 20
- Keskitaso
-
Okonomiyaki – japanilainen munakas
- alle 30 min
- 2
- Helppo
-
Japanilaiset kaali-munakaslettuset
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Kasvis-ramenkeitto
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Kasvis-misokeitto
- alle 30 min
- 4
- Keskitaso
-
Tsukune eli japanilaiset broileripyörykät vartaissa
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Possu-katsudon
- yli 60 min
- 2
- Keskitaso
-
Tamagoyaki – japanilainen kasvismunakas
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Sushiateria
- yli 2h
- Vaativa
Aasialainen ruoka: Mausteinen Intia
Intia on valtava maa, joka jakautuu myös ruokakulttuurinsa osalta useaan eri alueeseen. Alueet eroavat toisistaan niin raaka-aineiltaan kuin ruoanvalmistusmenetelmiltäänkin. Yhteistä on kuitenkin kasvisruoan suosio, sillä valtaosa Intian väestöstä on kasvisruokavaliota noudattavia hinduja. Suosittuja intialaisia kasvisruokia ovat muun muassa pinaattinen palak paneer sekä mausteinen kukkakaalibiryani.
Yhteistä maan eri alueiden ruokakulttuureille on myös runsas mausteiden käyttö. Jeera eli juustokumina, korianteri, kurkuma, sarviapila, sinapinsiemenet sekä erilaiset maustesekoitukset, kuten garam masala ja curry, ovat intialaisen maustekaapin kulmakiviä. Edellä mainituilla mausteilla maustavat erityisesti intialaiset curryt ja muut kastikkeet aloo gobista linssidaaliin sekä lammaspadasta butter chickeniin eli voikanaan. Makeissa ruoissa, kuten porkkanahalvassa maistuvat erityisesti kardemumma, kaneli, muskottipähkinä ja sahrami.
-
Intialainen kukkakaalibiryani
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Palak paneer eli intialainen pinaatti-juustocurry
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Butter chicken eli intialainen voikana
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Kofta korma -lihapyörykät
- yli 60 min
- 8
- Keskitaso
-
Aloo gobi, kukkakaali-perunacurry
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Linssi-daal
- alle 30 min
- 2
- Helppo
-
Punjabilainen kaali paistetun juuston kera
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Rogan josh eli punainen lammaspata
- yli 2h
- 8
- Keskitaso
-
Porkkanahalva ja kookos-kardemummajäätelö
- yli 2h
- 8
- Helppo
Aasialainen ruoka: Monipuolinen kiinalainen keittiö
Myös Kiinassa maan ruokakulttuuri vaihtelee alueittain. Perinteisesti kiinalainen ruokakulttuuri jaetaan neljään eri alueeseen, joille kaikille yhteistä on taidokas raaka-aineiden käsittely sekä mausteiden harmonia. Ruokien maustamiseen käytetään paljon erilaisia maustekastikkeita sekä kevätsipulia ja valkosipulia, inkivääriä, seesamiöljyä, pippureita ja chiliä, kuten hauskasti suuta kutitteleva sichuaninpippuria.
Intiasta poiketen Kiinassa syödään runsaasti lihaa, mutta myös jonkin verran tofua, kalaa sekä muita mereneläviä. Aasialainen ruoka tunnetaan riisistä ja nuudeleista, eikä kiinalainen keittiö ole tästä poikkeus. Yleensä kiinalainen ruoanvalmistus vaatii paljon esivalmisteluita ja pilkkomista, mutta itse ruoka valmistuukin sitten nopeasti ja suoraviivaisesti esimerkiksi wokkipannussa paistaen.
Suosittuja ruokia ovat paitsi erilaiset pikapaistetut riisi- ja wokkiruoat, myös nuudelikeitot. Lisäksi erilaisia nyyttejä, kuten dim sumeja ja dumplingeja syödään paljon.
Bao bunit eli höyrysämpylät ovat kiinalainen vastine hampurilaisille. Sämpylät voi tehdä alusta alkaen itse, mutta oikaista voi myös kaupan valmiilla. Koska itse sämpylät ovat miedon makuisia ja hyvin pehmeitä, täytteissä saa olla rouheutta ja luonnetta.
-
Bao buns
- yli 60 min
- 4
- Keskitaso
-
Dumplingit
- yli 60 min
- 50
- Keskitaso
-
Helpot kasvisdumplingit
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Höyrytetyt dim sum -nyytit
- 30-60 min
- Keskitaso
-
Hapanimelä broileri
- yli 60 min
- 4
- Keskitaso
-
Hallikauppiaan leipäkäärö Pekingin tapaan
- yli 2h
- Keskitaso
Vietnamilain vivahteikas keittiö
Vietnamilainen ruoka on raikas yhdistelmä suolaista, makeaa, hapanta ja tulista. Mausteiden keskiössä ovat chili, inkivääri, valkosipuli, sitruunaruoho, kalakastike sekä tuoreet yrtit, kuten thaibasililika ja korianteri.
Aasialainen ruoka on tunnettu maukkaista keitoista, joiden liemi tehdään hissukseen ja hartaudella. Erityisen keskeisessä roolissa keitot ovat Vietnamissa. Yksi suosituimmista keitoista on pho, mutta myös muita keittoja löytyy joka puolelta Vietnamia.
Riisiä syödään Vietnamissa runsaasti niin sellaisenaan kuin myös riisipaperiksi ja -nuudeleiksi valmistettuna. Suosittua ruokaa ovat esimerkiksi riisipaperiarkista valmistetut kesärullat, joiden sisään voi kätkeä tuoreita kasviksia ja yrttejä, jotain proteiinipitoista sekä ohutta riisinuudelia. Rullia dipataan aasialaisiin kastikkeisiin, jolloin makumaailma on yhtäaikaa mausteinen ja raikas.
Jos aika, viitseliäisyys tai kärsivällisyys eivät riitä rullien käärimiseen, aivan yhtä raikkaita makuelämyksiä saa kokoamalla aineksista myös maukkaan salaatin. Laita kokkauslistalle esimerkiksi vietnamilainen broileri-kaalisalaatti.
Vietnamilainen ruokakulttuuri on saanut vaikutteita myös ajasta, jolloin maa oli Ranskan siirtomaavallan alla. Ranskan vaikutus näkyy esimerkiksi herkullisissa banh mi -patongeissa. Usein täytteenä on lihaa, mutta leivän väliin voi ujuttaa myös vaikkapa sieniä.
-
Vietnamilainen lehtikaali-kaurasalaatti
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Vietnamilaiset sienileivät bánh mi
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Vietnamilaiset kesäkääryleet
- 30-60 min
- 12
- Keskitaso
-
Vietnamilainen kesäkeitto
- alle 30 min
- Helppo
-
Pho-keitto lohesta ja jättikatkaravuista
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Vietnamilainen kanasalaatti
- 30-60 min
- Helppo
-
Kanapullakeitto Vietnamin tapaan
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Vietnamilainen broilerikaalisalaatti, Goi Ga
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Vietnamilainen jääkahvi
- alle 30 min
- 4
- Helppo
Taidokas thaimaalainen keittiö
Thaimaalainen ruokakulttuuri on täynnä chilin, korianterin, limetin, kookoksen, sitruunaruohon ja makeiden hedelmien kutkuttavaa aromia. Se, joka kerran on saanut thaimaalaiseen ruokaan tutustua, on taatusti hurmaantunut siitä ikihyväksi.
Thaimaassa ruoan visuaalisuuteen käytetään paljon huomiota. Kasvikset koristellaan ja kaiverretaan taidokkaasti tarjolle. Myös makujen tasapaino vaatii taitoa. Thairuoka onkin upea yhdistelmä suolaista, makeaa, tulista ja hapanta.
Makujen tasapaino syntyy niin yksittäisten ruokien kohdalla kuin eri ruokalajien kesken. Aterialla tarjotaan rinnakkain useita erilaisia ruokia, joiden syömisjärjestyksen ruokailija saa itse päättää.
Yleensä aterialla on tarjolla ainakin keittoa, salaattia sekä muutamaa erilaista currya, sekä tietysti suuri kulhollinen riisiä. Myös erilaiset nuudeliruoat, kuten pad thai, ovat suosittua ruokaa Thaimaassa. Kasvisten ohella syödään jonkin verran myös porsaanlihaa, kalaa sekä mereneläviä.
-
Uunisiika thaimaalaisittain
- yli 60 min
- 4
- Keskitaso
-
Thaimaalaiset broileripyörykät
- alle 30 min
- 4
- Keskitaso
-
Kalkkunavartaat thaityyliin
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Thainuudelit ja porsaan sisäfileepihvit
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Pad thai eli thaimaalaiset paistetut nuudelit
- alle 30 min
- 1
- Keskitaso
-
Thaimaalainen kanasalaatti
- 30-60 min
- 2
- Helppo
Aasialainen ruoka: Korean kiehtova keittiö
Korealaisessa ruokakulttuurissa on Japanista otettuja vaikutteita, mutta se on maultaan huomattavasti tulisempaa ja mausteisempaa. Vaikka chiliä, kuten fermentoitua chilitahnaa eli gochujangia käytetään runsaasti, aterialla on kuitenkin aina läsnä kaikki viisi perusmakua: suolainen, makea, hapan, karvas ja umami.
Raaka-aineina käytetään runsaasti nuudeleita, riisiä, kasviksia, tofua, lihaa ja kalaa. Oli ateria mikä tahansa, tarjolla on aina myös Korean kansallisruokaa kimchiä eli hapatettua kiinankaalia. Kimchiä syödään lisukkeena, mutta se sopii myös korealaisen pyttipannun eli bibimbapin täytteeksi. Siinä riisin joukkoon sekoitetaan lihaa, kasviksia ja tulista kastiketta.
-
Bindae duk eli korealaiset mungpapuohukaiset
- 30-60 min
- Keskitaso
-
Kimchi
- vähintään vuorokausi
- Keskitaso
-
Korealaiset possuvartaat
- yli 2h
- Keskitaso
-
Bo Ssäm eli possuateria korealaisittain
- vähintään vuorokausi
- Keskitaso
-
Korealaisittain grillattua lihaa ja kaalia
- yli 2h
- 4
- Keskitaso
-
Korealainen varhaiskaalisalaatti
- 30-60 min
- 6
- Keskitaso
-
Bulgogi eli korealainen liha
- yli 2h
- Keskitaso
-
Naeng-myun eli korealaiset kylmät nuudelit
- 30-60 min
- Keskitaso
-
Bibimbap (korealainen "pyttipannu")
- 30-60 min
- 8
- Keskitaso
Lue myös Kotiliesi.fi: Kookosmaito on aasialaisen keittiön kulmakivi – kokosimme 27 suolaista ja makeaa reseptiä
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous