Reseptit

Sushiateria

4.9.2015 Teksti: Maarit Cederberg Kuvat: Kari Hautala/Otavamedia

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

Arvostelu

Ainekset

Sushiriisi

1,5 dl sushiriisiä
1,5 dl vettä
1–2 tl riisiviinietikkaa

Nigri-sushi eli kalapalat riisipalleron päällä

8 palaa marinoitua kalaa 0,5 cm:n vahvuisina paloina (esim. 2,5 x 5 cm)
½ tl wasabia
8 rkl kypsää sushiriisiä

marinadi:

1 dl valkoviiniä
15 g suolaa (eli noin 3 tl)
0,5 dl riisiviinietikkaa

Makirulla eli merileväriisirulla

1 bambumatto
1 annos (raakana 1,5 dl raakaa riisiä + 1,5 dl vettä) keitettyä sushiriisiä
1 tl riisiviinietikkaa

täyte:

1 tuore kurkku
4 ohutta palkkia marinoitua kalaa
1/6 tl wasabia
4 paprikatikkua

kuori:

1 norilevy eli musta merileväarkki
Varaa viereen kulho puhdasta vettä.

Valmistusohje

Sushiaterialla nautitaan pyyntituoretta kalaa. Suomalaiseen sushiin käy kuha, siika ja jopa lahna sekä kampela, lohi, meritaimen ja silakka.

Sushiriisi:

Huuhtele riisi kylmällä, juoksevalla vedellä ja anna valua hetki. Mittaa kattilaan kylmä, puhdas vesi ja huuhdottu riisi. Peitä kattila kannella ja kuumenna kiehuvaksi. Kytke lämpö pois ja anna riisin hautua jälkilämmössä kypsäksi. Lisää lämpimään riisiin riisiviinietikka.

Pöyhi riisi kuohkeaksi ja peitä. Riisi ei saa kuivahtaa. Kun riisi on jäähtynyt, se on valmis käytettäväksi palleroihin tai makirullan täytteeksi.

Nigri-sushi:

Fileoi kala, josta nahka ja ruodot on poistettu esimerkiksi pinsetein. Sekoita marinadi ja lisää kala, kun suola on liuennut. Marinoi kalafileetä 15 minuuttia liemessä.

Ota kala pois liemestä, valuta ja taputa kuivaksi. Leikkaa filee pitkittäin 5 cm:n soiroiksi ja pätki 2,5 cm paloiksi. Tasoita palat puolen cm:n vahvuisiksi.

Peitä valmiit kalapalat kelmulla ja anna odottaa viileässä. Mausta keitetty, jäähtynyt riisi riisiviinietikalla. Kostuta kädet ja ota käteen nokare riisiä ja puserra kämmenpohjassa palleroksi.

Aseta pallero tarjoiluvadille, sipaise pintaan ohut kerros wasabia. Peitä pallerot kalapaloilla.Tarjoa nigiri soijakastikkeen kanssa, jossa on mausteena hiukan wasabia tai sinappitahnaa. Nigirien kanssa maistuu myös daikon ja inkivääripikkelsi.

Vihje: Nigiriä voi tehdä myös silakasta, jonka maustamiseen on käytetty kotimaista omenaviinietikkaa, suolaa ja sokeria.

Makirulla:

1. Leikkaa marinoituneesta lohesta neljä palkkia, joiden sivu on noin 0,5 cm. Leikkaa palkit myös kuoritusta kurkusta. Halkaise mehevä paprika pitkittäin suikaleiksi. Halutessa voit poistaa paprikan kovan kuoren terävällä veitsellä.

2. Aseta norilevy bambumatolle. Ota kostutetuin käsin kypsää riisiä ja levitä riisi tasaisesti norin päälle. Riisin kuuluu peittää koko norilevy. Reunoihin jää sentin marginaali.

3. Aseta kala- ja kasvispalkit riisimaton reunasta parin sentin päähän ja rullaa norilevy bambumaton avulla tiiviiksi kääröksi. Norin kuuluu liimautua tiiviiksi kuoreksi riisin ympärille. Anna asettua bambumaton suojissa.

4. Poista suojabambu ja leikkaa pötköstä veteen kastetulla veitsellä 1,5 cm:n paloja ja aseta palat pystyyn tarjoiluvadille.

Tarjoilu: Makirullan kanssa tarjotaan soijakastiketta ja wasabia sekä inkivääripikkelsiä.

Soijakastike: yhdistä 1/2 tl wasabitahnaa ja 0,5 dl soijakastiketta. Sushiaterialle sopii juomaksi vihreä tee, olut tai valkoviini, japanilaisittain myös sake, riisiviini.

Katso myös:

Sushia vasta-alkajille, Ruoka.fi

Kalifornian sushirullat, Ruoka.fi

Sushipalat, Kotiliesi.fi

 

 

 

 

Julkaistu aiemmin

Lehden logo

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *