Reseptit

Mochit

Mochit ovat alkujaan Japanista. Tämä söpö mochi kätkee sisäänsä jäätelöä. Trendiherkun tekemistä voi harjoitella kotonakin.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Laura Riihelä

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

20

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Mochit, täyte:

  • 1 l mansikka- tai päärynäjäätelöä

Mochitaikina

  • 3 dl tahmeaa riisijauhoa
  • 3 dl vettä
  • 3 dl tomusokeria
  • matcha-teejauhetta tai punaista elintarvikeväriä

Lisäksi

  • perunajauhoja

Työvälineet

  • jäätelökauha
  • pinnoitettu kattila
  • puuhaarukka
  • mikronkestävä kulho
  • kaulin
  • muotti tai lasi
  • muovikelmua

Valmistusohje

Mochit tehdään helposti näin:

1. Ota jäätelöstä jäätelökauhalla pingispallon kokoisia palloja. Laita pallot leivinpaperilla vuorattuihin rasioihin ja pakasta. Pakastin saa olla pakastusteholla, jotta pallot ovat mahdollisimman jäisiä päällystysvaiheessa.

2. Mittaa vesi, riisijauho, tomusokeri ja väriaine pinnoitettuun kattilaan. Matcha-jauhetta riittää reilu 1⁄2 tl. Kuumenna koko ajan hyvin sekoittaen. Kun seos alkaa sitkistyä, käytä sekoittamiseen voimaa. Nosta kattila pois levyltä ja jatka sinnikästä sekoittamista vielä pari minuuttia.

3. Kaada seos mikronkestävään kulhoon ja peitä kulho muovikelmulla. Tee kelmuun pari ilma-aukkoa. Kuumenna taikinaa mikron täydellä teholla 1 minuutti. Sekoita ja kuumenna edelleen 1 1⁄2 minuuttia.

4. Anna taikinan jäähtyä hieman. Ripottele työtasolle kerros perunajauhoja ja kauli vielä lämmin taikina parissa erässä ohueksi levyksi. Ota levystä halkaisijaltaan 8–10 cm:n kokoisia pyörylöitä lasilla tai muotilla. Pyörylän pitää olla sen kokoinen, että jäätelöpallo mahtuu sen sisään. Jos pohjiin on jäänyt ylimääräistä perunajauhoa, harjaa se pois. Peitä pyörylät heti tuorekelmulla, etteivät ne kuivu.

5. Ota pakastimesta vain pari jäätelöpalloa kerrallaan päällystettäviksi, sillä jäätelö sulaa nopeasti. Ota taikinapyörylä kämmenelle, lisää päälle jäätelöpallo ja nipistele taikina pohjasta kiinni. Pakasta mochit sitä mukaa, kun saat ne päällystettyä.

6. Laita mochit leivinpaperilla päällystettyihin rasioihin yhteen kerrokseen ja anna olla pakastimessa vähintään 4 tuntia. Ota mochit huoneenlämpöön noin 10 minuuttia ennen tarjoamista.

VINKKI! Mochi on alun perin japanilaisesta, lyhytjyväisestä tahmariisistä tehty perinneherkku, joka nautitaan palleroina soijakastikkeseen dipaten. Makeat mochit tehdään jauhetusta tahmariisistä, ja niiden sisällä on paputahnaa, hilloa tai jäätelöä. Tavallinen riisijauho ei siis käy mochien valmistukseen, koska siitä tehdystä taikinasta ei tule venyvää. Meillä jauhettua mochiriisiä saa aasialaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneista kaupoista.

Katso myös: Espressojäätelösandwichit

Katso myös Kotiliesi.fi: Oreo-jäätelötikut

X