Reseptit

Pho-keitto neljälle nälkäiselle

2.3.2015 Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Pekka Holmström/Otavamedia

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Ainekset

2 l lientä pho-kuutioista (esim Vii-Voanista)
1 rkl kalakastiketta
400 g tuoretta lohta
400 g raakoja jättikatkaravun pyrstöjä
400 g pyöreitä riisinuudeleita
1-2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
1-2 porkkanaa
3 cm:n pala inkivääriä
rypsiöljyä
seesamiöljyä
fariinisokeria
soijakastiketta
limettimehua

pöytään lisäksi

mungpavun ituja
pilkottua chiliä
hienonnettua kevätsipulia
paahdettuja siemeniä tai pähkinöitä
limettilohkoja
1 puntti korianteria
1 puntti thaibasilikaa
hoisin- ja sriracha -kastiketta

Valmistusohje

Vietnamilainen pho-keitto on yksi kestosuosikeista.

Pho -keiton mausteisuuden voi jokainen ruokailija säätää itse, kun ainekset ovat pienissä kipoissa pöydällä. Sama ohje toimii kanalla tai punaisella lihalla, kun liemikuution vaihtaa lihapohjaiseksi. Resepti on Ravintolapäivää perustamassa olleen Timo Santalan muunnos perinteisestä pho-keitosta.  

1. Paahda pähkinät tai siemenet kuivalla pannulla. Silppua chili ja kevätsipuli. Huuhtele idut siivilässä. Leikkaa limetit lohkoiksi. Pane kaikki ainekset pikkukipoissa valmiiksi pöytään tarjolle maustepullojen kanssa. Yrttipuntit voi panna pöytään sellaisenaan saksien kanssa.
2. Tee karamellisoitu sipuli. Leikkaa sipulit ohuiksi suikaleiksi. Kuori valkosipulinkynnet. Kuumenna paistinpannulla rypsiöljyä ja seesamiöljyä. Lisää sipulit ja murskaa päälle 2–3 valkosipulinkynttä. Kuullota sipulit pehmeiksi, lisää lusikallinen soijaa ja fariinisokeria. Kuumenna, kunnes sipuli karamellisoituu.
3. Leikkaa porkkanat ja inkivääri ohuiksi suikaleiksi. Paista suikaleita hetki öljyseoksessa, lisää tilkka soijaa ja vähän sokeria. Kuumenna hetki. Pane kasvikset kulhoihin ja nosta valmiiksi pöytään.
4. Kuumenna pho-liemi kiehuvaksi, mausta kalakastikkeella. Keitä riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.
5. Leikkaa lohi suupaloiksi. Kuivaa sulaneet ravunpyrstöt talouspaperilla. Kuumenna öljyseosta pannulla, paista lohikuutioita kuumalla pannulla hetki puoleltaan. Murskaa pannulle vähän valkosipulia, lisää sokeria, soijakastiketta ja limettimehua. Sekoita ja nosta kalapalat pois pannulta. Varo ylikypsentämästä kalaa.
6. Kypsennä ja paista ravunpyrstöt samaan tapaan kuin lohipalat.
7. Annostele nuudeleita keittokulhojen pohjalle, kauho päälle kuumaa lientä. Anna ruokailijoiden itse koota annoksensa mieltymystensä mukaan.

Pho-keiton seuraksi sopii hedelmäinen ja hapokas valkoviini, esimerkiksi Vicarage Lane Marlbo-rough Sauvignon Blanc.

Katso myös:

Vietnamilainen pho-keitto

Itämainen kalakeitto

Kotiliesi.fi: Vietnamilainen kalakeitto

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosittelemme