Ruokajutut

Gochujang on tulisenpehmeä chilitahna, joka löysi pysyvästi suomalaisten jääkaappeihin – ota kokin vinkit talteen

Gochujang on käymismenetelmällä valmistettu chilitahna, joka sopii monenlaisiin ruokiin. Kokki Meri-Tuuli Väntsi kertoo parhaat vinkit maustetahnan käyttöön.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
iStock

Gochujang on korealaisesta keittiöstä tuttu mausteinen chilitahna.

Gochujang on käymismenetelmällä valmistettu chilitahna, joka sopii monenlaisiin ruokiin. Kokki Meri-Tuuli Väntsi kertoo parhaat vinkit maustetahnan käyttöön.

Gochujang on suosittu mauste, joka hurmaa lempeällä tulisuudellaan. Miten sitä voi käyttää, ja mihin ruokiin se erityisesti sopii? Kysyimme kokki Meri-Tuuli Väntsiltä vinkkejä, miten mausteista chilitahnaa voi hyödyntää osana arkistakin ruoanlaittoa!

Mitä gochujang-tahna on?

Käymismenetelmällä valmistettu voimakas chilitahna on tullut tutuksi korealaisesta keittiöstä. Väntsin mukaan korealaista chilitahnaa käytetään sekä pöytämausteena ravintoloissa että ruoanlaitossa.

– Korealaisissa ravintoloissa chilitahnaa voi olla pöydässä tarjolla, mutta siitä voidaan tehdä myös ruoan kanssa tarjoiltavia dippejä. Gochujangia tarjoillaan myös bibimbap-kulhoruoan kanssa, jolloin tahna on tarkoitettu sekoitettavaksi riisin, paistetun kananmunan ja lihan kanssa.

Miltä gochujang maistuu?

Maultaan chilitahna on tulista, mutta tulisuus ei ole kuitenkaan yliampuva, Väntsi kuvailee.

– Tahnassa on myös mukana todella vahva umamin maku ja pehmeys.  Suomesta saatava tahna on tulista, mutta sillä tavalla, että sitä voi hyvin ottaa lusikalla kielelle. Tulisuus ei ole yhtä voimakas kuin esimerkiksi habanero-chilissä. Sanoisin jopa, että gochujang on tabascoa miedompaa.

Koska gochujang valmistetaan fermentoimalla, sen maku eroaa muista tulisista mausteista.

– Toisin kuin esimerkiksi tavallinen tuore chili, joka on terävä, hedelmäinen ja polttava, gochujangista löytyy enemmän syvyyttä ja pyöreyttä.

Lue myös: Koukuttavan hyvää kimchiä on helppo tehdä itse – ota talteen paras kimchi-resepti

Korean klassikkoruoka bibimbap aateloituu, kun punainen gochujang sekoitetaan kulhoon.
Korean klassikkoruoka bibimbap aateloituu, kun punaisen gochujangin tulisuus sekoitetaan kulhoon. Voit kokeilla myös paistaa aamiaiskananmunasi öljyssä ja gochujangissa – toimii!

Mihin ruokiin gochujang sopii?

Korealainen chilitahna sopii niin kastikkeisiin, keittoihin, marinadeihin kuin pataruokiinkin. Oikeastaan parhaimpia puolia on mausteen monipuolisuus. Tahnaa voi käyttää kaikenlaisissa ruoissa, joihin kaipaa mukaan tulisuutta, Väntsi vinkkaa.

 – Gochujang sopii niin liha- kuin kasvisresepteihin. Kun itse teen riisiruokaa, missä lisukkeena on esimerkiksi puuroriisiä, laitan lautaselle aina hieman chilitahnaa ja dippaan ruokaa siihen. Gochujang sopii loistavasti myös stir fry -resepteihin.

Korealainen chilitahna sopii Väntsin mukaan loistavasti mukaan yksinkertaisimpiinkin annoksiin.

– Mökillä teemme usein jauhelihasta ja suppilovahveroista paistosta, johon laitamme gochujangia tuomaan makua.

Mistä gochujangia voi ostaa?

Korealainen chilitahna on vakiintuneen suosionsa vuoksi saatavilla usein tavallisesta lähiruokakaupasta, mutta myös aasialaiseen keittiöön erikoistuneista myymälöistä. Väntsi kehottaa aluksi hankkimaan kotiin pienen purkin korealaista chilitahnaa, sillä tahna on melko riittoisaa.

– Onneksi chilitahna säilyy myös todella hyvin. Jääkaapissani oleva purkki on avattu viime syksynä, eikä se ole useiden kuukausien jälkeen mennyt vielä pilalle. Oma nyrkkisääntöni keittiössä on, että maustetahnoja voi käyttää niin pitkään, kunnes se ei kupli tai siinä ei näy hometta.

Kokeile mm. näitä Annan gochujang-reseptejä:

Gochujang-perunat

Kimchi

Bibimbap

X