Hyvinvointi

Suolistosyövän seulonta laajenee vähitellen viisikymppisiin – ”Jos olisi seulottu 5 vuotta sitten, minulla tuskin olisi avannetta”

Suolistosyöpää on vaikea todeta oireiden perusteella, joten seulontaa ei kannata jättää väliin.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
iStock

Suolistosyövän seulonta vähentää siihen osallistuneiden syöpäkuolleisuutta jopa kolmanneksella.

Suolistosyöpää on vaikea todeta oireiden perusteella, joten seulontaa ei kannata jättää väliin.

Mitä varhemmin syöpä löytyy, sitä helpompi se on hoitaa. Osa syövistä löytyy, kun ihminen havahtuu kehossaan tapahtuneisiin muutoksiin ja hakeutuu lääkäriin. Niin kävi Mari Portaalalle, joka kertoi syöpätarinansa Annalle.

– Meillä saa maailman parasta, potilaalle ilmaista hoitoa, ja meillä myös seulotaan syöpiä, parantunut Mari totesi toipumisesta Suomen terveydenhuollon huomassa.

– Jos suolistosyöpää olisi seulottu ikäisiltäni viisi vuotta sitten, minulla tuskin olisi avannetta.

Iso osa syövistä löytyy seulonnoissa eli vapaaehtoisissa, tietynikäisille suunnatuissa tutkimuksissa.

– Seulonnoilla voidaan löytää syöpä tai sen esiaste huomattavasti ennen näkyviä tai tuntuvia oireita, Syöpäjärjestöjen psykososiaalisen tuen päällikkö Katja Tähkä kertoo.

Esimerkiksi suolistosyöpää eli paksu- tai peräsuolisyöpää on vaikea todeta oireiden perusteella. Se on pitkään lähes oireeton tai oireet ovat niin yleisiä: moni vaaraton vatsavaiva oireilee samalla tavalla. Kun oireet ovat vakavia, suolistosyöpä on edennyt pitkälle.

– Suolistosyövän lisäksi Suomessa seulotaan rintasyöpää ja kohdunkaulan syöpää, ja seulonnat ovat vaikuttavia.

Suolistosyövän seulonta vähentää siihen osallistuneiden kuolleisuutta jopa kolmanneksella. Seulontaan osallistuneet naiset menehtyvät rintasyöpään 30–40 prosenttia harvemmin kuin ikätoverinsa. Kohdunkaulan syövän seulonnalla vältetään vuosittain arviolta yli 250 syöpäkuolemaa.

Seulontakutsu tulee postitse kotiosoitteeseen. Rintasyöpäseulontaan kutsutaan 55–69-vuotiaat naiset joka toinen vuosi. Kohdunkaulan syövän seulontaan kutsu tulee viiden vuoden välein paikkakunnan mukaan 25–65- tai 30–65-vuotiaana.

– Suolistosyövän seulonta aloitettiin viime vuonna. Tällä hetkellä sitä seulotaan 60–70-vuotiailta miehiltä ja naisilta kahden vuoden välein, mutta seulonta laajenee vähitellen 56–74-vuotiaisiin. Kutsu tulee sinä vuonna, jona täyttää parillisia vuosia.

Lue: Mari epäili peräpukamia, mutta hänellä oli peräsuolen syöpä – ”Olin sittenkin ajoissa syöpäni kanssa”

”Seulontakutsua ei kannata jäädä odottamaan, jos on oireita tai huoli syövästä”

Seulonnat ovat maksuttomia, mutta silti osa ihmisistä jättää ne väliin. Rintasyöpää seulotaan rintojen röntgentutkimuksella eli mammografialla, ja osa naisista saattaa jättää sen väliin kivuliaana. Mammografiassa rinnat asetetaan puristelevyn väliin ja ne kuvataan yleensä kahdesta eri suunnasta.

– Laitteet ovat kehittyneet, ja puristus kestää vain hyvin pienen hetken, Tähkä kertoo.

Kohdunkaulan syöpää etsitään nykyään papakokeen sijaan useimmiten HPV-testillä. Tarvittava näyte otetaan kohdunkaulan limakalvolta pienellä harjalla.

– Näytteenotto intiimiltä alueelta ei satu, mutta se saatetaan kokea epämiellyttävänä.

Suolistosyövän seulonta on tutkittavalle helppoa. Tähkän mukaan tutkittavan ei tarvitse poistua kotoaan postilaatikkoa kauemmas. Suolistosyöpää seulotaan testillä, joka etsii ulosteessa piilevää verta. Seulottavalle lähetetään kotiin testipakkaus ja ohjeet näytteenottoon. Näyte postitetaan tutkittavaksi testipakkauksen mukana tulevassa palautuskuoressa, jonka postimaksu on maksettu.

Seulontatutkimusten tulokset lähetetään kotiin kirjeellä. Siitä löytyy tarvittaessa ohjeet lisätutkimuksiin.

– Seulontakutsua ei kannata jäädä odottamaan, jos on oireita tai huoli syövästä. Tällöin tulee ottaa yhteyttä lääkäriin.

Lisätietoa seulonnoista saa Syöpäjärjestöjen valtakunnallisesta neuvontapalvelusta numerosta 0800 19414 maanantaisin ja torstaisin klo 10–18 sekä tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 10–15. Puhelut ovat maksuttomia.

Juttu on julkaistu alun perin Anna-lehdessä 31/23.

X