Ruokajutut

Miso, teriyaki ja salvia – uutta makua uuniloheen

Uunilohi on yksi rakastetuimpia kotiruokia, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan. Uunilohen valmistus on helppoa: osta tuore kala ja kypsennä se meheväksi. Mausteissa ja marinadeissa mahdollisuudet ovat loputtomat
3.12.2018 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Sitruunalla maustettu tai smetanalla kuorrutettu uunilohi on klassikko, mutta toisinaan kala kaipaa uutta vipinää. Kokeile vaihteeksi aasialaisia makuvihteita, misoa tai teriyakia, rapeaa sinappikuorrutetta tai salvialohta siirappikurpitsan kera.  

5 x uunilohi

Teriyaki-omenalohi

Rasvaisena kalana lohi ei hätkähdä vahvojakaan mausteita. Päin vastoin, japanilainen teriyakikastike sopii lohen seuraan kuin nakutettu. Makean suolainen japanilainen maustekastike maustaa lohen ja karamellisoi päälle lisättävät omenaviipaleet vastustamattomaksi herkuksi.

teriyaki-lohi

Suolaisen makeat omenasiivut maustavat uunilohen uudeksi.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Teriyaki-omenalohi

1 (700 g) kirjolohifilee
1 tl suolaa
2 omenaa
1 dl cashewpähkinöitä
1 dl teriyakikastiketta

Lisäksi:

1 dl hienonnettua korianteria

Valmistusohje

1. Pyyhi lohifileen pinta kuivaksi talouspaperilla. Ripottele päälle suola. Nosta lohi leivinpaperin päälle uunipellille tai -vuokaan.

2. Pese omenat, halkaise ja leikkaa lohkoiksi. Poista siemenkodat ja leikkaa omenalohkot edelleen ohuiksi viipaleiksi. Rouhi cashewpähkinät. Lado omenaviipaleet lohifileen päälle. Valuta päälle teriyakikastiketta. Ripottele pinnalle cashewpähkinärouhe.

3. Kypsennä lohta 200-asteisessa uunissa noin 30–35 minuuttia. Valele lohen päälle muutaman kerran kypsentämisen aikana pellille valunutta teriyakikastiketta. Ripottele lohen päälle ennen tarjoilua tuoretta, hienonnettua korianteria. Tarjoile lisäksi keitettyä jasmiini- tai täysjyväriisiä.

Sinappikuorrutettu rapea uunilohi 

Rapea ja runsas kuorrutus tekee ihmeitä uunilohelle. Kokeile sinappisen uunilohen kanssa raikasta anjoviskastiketta.

sinappikuorrutettu rapea uunilohi

Rapea ja runsas kuorrutus tekee ihmeitä uunilohelle.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 6

Sinappikuorrutettu uunilohi

noin 1 kg lohifileetä
1 tl hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä
1 luomusitruunan raastettu kuori
2 rkl kapriksia
2 rk lsilputtua tilliä
2 rkl silputtua lehtipersiljaa
1/2 dl pinjansiemeniä
3 dl pankokorppujauhoja
3 rkl öljyä
2-3 rkl dijonsinappia

Valmistusohje

1. Leikkaa lohifilee annospaloiksi ja nosta palat uunivuokaan tai pellille. Mausta suolalla ja pippurilla.

2. Sekoita raastettu sitruunankuori, kaprikset, yrttisilput ja pinjansiemenet pankokorppujauhoihin. Lisää öljy ja sekoita hyvin.

3. Sivele sinappi lohipalojen pintaan. Lisää päälle kuorrutus hyvin painellen.

4. Kypsennä 175-asteisen uunin yläosassa noin 20 minuuttia. Kypsennysaika riippuu lohipalojen paksuudesta.

Tarjoa lisänä anjoviskastiketta.

Salvialohta ja siirappikurpitsaa

Erilaisilla maustetahnoilla saat ruokaan hetkessä helposti uutta twistiä. Siirapilla ja fenkolinsiemenillä maustetut makeat kurpitsakuutiot sekä salviatahnalla maustettu lohifilee muodostavat herkullisen makukimpan. 

salvialohta ja siirappikurpitsaa

Siirapilla ja fenkolinsiemenillä maustetut makeat kurpitsakuutiot sekä salviatahnalla maustettu lohifilee muodostavat herkullisen makukimpan.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Siirappikurpitsa

1 (n. 400 g) myskikurpitsa
1 punasipuli
2 rkl öljyä
1 rkl siirappia
1 tl fenkolinsiemeniä
1/2 tl suolaa

Salvialohi

noin 700 g kirjolohta fileenä
1/2 tlsuolaa
2 rklsalviatahnaa (Pirkka)
2 rklpinjansiemeniä

Valmistusohje

1. Leikkaa kurpitsa pituussuun­nassa kahteen osaan. Poista sie­menet. Leikkaa puolikkaat viipaleiksi, kuori ja leikkaa viipaleet kuutioiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa lohkoiksi. Sekoita kulhos­sa kurpitsakuutiot, sipulilohkot, öljy, siirappi, fenkolinsiemenet ja suola. Levitä leivinpaperin päälle uuninpellille.

2. Pyyhkäise kirjolohifileen pinta talouspaperilla kuivaksi. Ripotte­le päälle suola. Levitä lohifileelle salviatahna. Ripottele päälle pin­jansiemenet. Nosta lohifilee uu­ninpellille kurpitsakuutioiden viereen. Kypsennä 200­ asteisessa uunissa noin 35 minuuttia, kun­nes kurpitsakuutiot tuntuvat pehmeiltä ja kypsiltä.

Vinkki: Voit valmistaa salviatahnan myös itse. Tahna tehdään peston tapaan sauvasekoittimella tuoreesta salviasta, oliiviöljystä, sitruunanmehusta, valkosipulista ja kourallisesta parmesaanijuustoa.

Vuohenjuustolla kuorrutettu uunilohi

Tässä ohjeessa uunilohi kuorrutetaan vuohenjuustolla ja viimeistellään rapealla kinkkusiivulla. Kun lasissa on punaista pino noir -viiniä, ei juuri muuta osaa enää kaivata. 

vuohenjuustolla kuorrutettu uunilohi

Uunilohi kuorrutetaan vuohenjuustolla ja viimeistellään rapealla kinkkusiivulla.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 8

Lohi

1.2 kg lohifilee
1 tl suolaa
puolikkaan sitruunan mehu

Kuorrutus:

150 g vuohentuorejuustoa (Chavroux)
1 rkl silputtua timjamia
2 rkl kapriksia
ripaus mustapippuria
4 dl viipaletta ilmakuivattua savukinkkua

Valmistusohje

1. Jaa tuore lohifilee 6–8 annospalaan. Mausta suolalla ja sitruunamehulla. Jos pidät sitruunasta, voit lisätä sitä enemmänkin kuin ohjeessa neuvotaan.

2. Paahda kinkkuviipaleet kuumalla, kuivalla pannulla hyvin rapeiksi. Silppua kinkku kunnolla. Sekoita keskenään mehevä vuohenjuusto, kaprikset ja silputtu, tuore timjami. Mausta pippurilla. Levitä juustoseos lohipalojen päälle. Ripottele pinnalle kinkkusuikaleet.

3. Kypsennä lohipaloja 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Tarjoa Chevrekuorrutettu uunilohi keitettyjen papujen, perunoiden ja/tai salaatin kanssa.

Misolohi

Miso on japanilainen, fermentoidusta soijapavusta valmistettu maustetahna, joka antaa lohelle uhkean umamisen makuvivahteen. Raikas viime silaus syntyy päälle silputusta kevätsipulista sekä pinaatista.

misolohi

Miso antaa lohelle uhkean umamisen makuvivahteen.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Misolohi

600 g lohifileetä
1/2 tl suolaa
2 rkl misotahnaa
2 rkl soijakastiketta
1 rkl sitruunamehua
1 tl kalakastiketta
1 ps (80 g) babypinaattia
1/2 dl hienonnettuasipulinvartta tai ruohosipulia

Valmistusohje

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pyyhi lohifileen pinta kuivaksi talouspaperilla. Nosta filee leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele päälle suolaa.

2. Sekoita kulhossa misotahna, soija, sitruunanmehu ja kalakastike. Levitä seos lohifileen päälle.

3. Huuhtele pinaatit lävikössä tai salaattilingossa. Levitä puolet pinaatinlehdistä kalan päälle. Kypsennä uunin keskitasolla 25 minuuttia.

4. Lisää kypsän lohen päälle loput pinaatinlehdet ja hienonnettu sipulinvarsi tai ruohosipuli. Tarjoile lohi keitetyn kvinoan ja perunoiden kanssa.

Vinkki: Voit kypsentää lohifileen vierellä uunissa pieneksi lohkottuja öljyttyjä perunoita.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosittelemme