Koti ja sisustus

Viekö uunisi turhaan ylimääräistä sähköä? 5 vinkkiä, joilla säästät energiaa ja rahaa

Uunin lämpeneminen vie paljon sähköä. Suunnitelmallisuus ja kiertoilman käyttö säästävät merkittävästi energiaa.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Kiertoilmatoiminnon käyttäminen kannattaa.

Uunin lämpeneminen vie paljon sähköä. Suunnitelmallisuus ja kiertoilman käyttö säästävät merkittävästi energiaa.

Uunin sähkönkulutus on mahdollista saada pienemmäksi yksinkertaisin keinoin: omia tottumuksia hieman muuttamalla. Tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta kertoo uunin käyttöön viisi rahanarvoista vinkkiä.

1. Vaihda tasalämpö kiertoilmaan

Moni käyttää ruoan valmistuksessa vanhasta tottumuksesta uunin ylä- ja alalämpöä eli tasalämpöä. Asetusta symboloi kaksi päällekkäistä viivaa.

Jos uunista löytyy kiertoilmatoiminto, jota symboloi ympyröity tuulettimen kuva, sitä kannattaa ehdottomasti alkaa käyttää.

Kiertoilmaa käytettäessä uunin sähkönkulutus vähenee merkittävästi: sähköä säästyy jopa 30 prosenttia. Kiertoilmalla ruokia voi nimittäin paistaa 20–25 astetta matalammassa lämmössä kuin tasalämpöä käytettäessä.

Paistoaika lyhenee 15 tai jopa 50 minuuttia, jos valmistetaan pitkään uunissa olevaa ruokaa, kuten joulukinkkua.

Kiertoilmauunissa voi myös valmistaa useamman ruoan yhdellä kertaa, mikä säästää sähköä. Parhaimmissa uuneissa voi paistaa jopa neljä pellillistä lihapullia samaan aikaan. Oman uunin ohjekirjasta selviää, kuinka monta peltiä tai vuokaa uuniin voi laittaa yhdellä kertaa.

– Tähän ei voi sanoa nyrkkisääntöä, sillä uunien tilavuuksissa on eroja. Eroa on myös siinä, kuinka hyvin ilma kiertää uunissa ja millaiset vastukset ovat.

Kiertoilmatoiminto sopii useimmille ruoille, mutta esimerkiksi pizzaa suositellaan paistettavaksi tasalämmöllä, jotta pizza ei kuivu. Marjomaa mainitsee myös, että joskus kiertoilma-asetus on pikkuleipien kanssa ongelmallinen.

– Useampi pellillinen kerrallaan paistettaessa paisto on energiatehokasta, mutta vaikka paistettavat olisivat samanaikaisesti kypsiä, saattaa niissä olla värieroja. Siispä jos haluaa erittäin tasaisen tuloksen värin suhteen, kannattaa paistaa ylä-alalämpötoiminnolla.

2. Älä turhaan odota lämpenemistä: uunin sähkönkulutus vähenee 10–20 %

Uuniruokia valmistettaessa ei tarvitse odotella, että uuni on lämmennyt oikeaan lämpötilaan. Kun ruoan laittaa kylmään uuniin ja uunin esilämmitysajan hyödyntää, sähköä säästyy 10–20 prosenttia.

Huomioi! Leivonnaisia valmistettaessa kannattaa kuitenkin odottaa, että uuni on oikean lämpöinen. Rasva sulaa ja erottuu taikinasta, eivätkä kohotusaineet toimi oikealla tavalla, jos leipomukset laittaa liian aikaisin uuniin.

– Erityisesti hiiva ja leivinjauhe tarvitsevat yleensä koko paistamisprosessin ajan tasaista lämpöä, jotta ne toimivat tarkoitetulla tavalla.

3. Keskitä uunin käyttöä laskevalla lämpöjärjestyksellä

Uunin sähkönkulutus vähenee, kun lämmitetty uuni hyödynnetään kerralla useiden ruokien valmistukseen eikä uunia sammuteta ja lämmitetä edes takaisin.

– Uunin käyttö on sitä energiatehokkaampaa, mitä enemmän sillä kerrallaan tehdään, tiivistää Marjomaa.

Uunin lämmittäminen 200 asteeseen kuluttaa sähköä lähes yhtä paljon kuin tunnin lämpimänä pitäminen. 175–225-asteinen uuni vie sähköä jatkuvuustilassa 1,5–2 kWh/h.

Jos samana päivänä on esimerkiksi tarkoitus valmistaa uuniruokaa ja paistaa sämpylöitä, kannattaa ensin paistaa sämpylät ja sen jälkeen laittaa uuniruoka lämpimään uuniin.

Aloita paistaminen aina kuumimman lämpötilan vaativista ruoista, kun valmistat uunissa useita ruokia tai leivonnaisia. Se on energiataloudellisempaa kuin nostaa lämpötilaa.

– Uuni toimii termostaattiperiaatteella. Kun järjestys on laskeva, ei käy niin, että uuni joutuisi uudestaan lämmittämään itsensä tiettyyn lämpötilaan ja tulisi sähkönkulutuspiikki.

Jos paistat useampia ruokia kiertoilmalla yhtä aikaa, Marjomaa vinkkaa valitsemaan neliön tai suorakulmion muotoisia vuokia. Näin uunin pinta-alan saa tehokkaasti käytettyä. Pyöreillä astioilla jää hukkatilaa, eivätkä vuoat välttämättä mahdu uuniin samaan aikaan.

4. Uunin sähkönkulutus pienemmäksi: hyödynnä myös jälkilämpö

Jos uunissa on paistettu ruokaa 200 asteessa, uuni on vielä puoli tuntia sammuttamisen jälkeen yli 100-asteinen.

Sähkönsäästö on noin 10 prosenttia, kun jälkilämmön käyttää hyödyksi.

– Jälkilämpöä voi periaatteessa hyödyntää kaikkeen muuhun ruoanvalmistukseen paitsi leipomiseen. Jälkilämpöä hyödynnettäessä lämpötila laskee hiljalleen ja leivonnainen voi lätsähtää.

Lämmitä jälkilämmöllä esimerkiksi laatikkoruoka tai juhlapöytään edellisenä päivänä valmistettu suolainen piirakka. Jälkilämpö toimii myös hyvin kasvisten tai sienten kuivaamiseen.

5. Valitse uunin sijaan mikro, liesi tai airfryer ja säästä sähköä

Uunia ei tietyissä tilanteissa kannatta lämmittää lainkaan, jos haluaa päästä mahdollisimman vähällä sähkönkulutuksella.

Esimerkiksi valmislaatikon, kuten joululaatikon tai makaronilaatikon, lämmittäminen on mikroaaltouunissa energiatehokkaampaa kuin jos sitä varten kuumennetaan uuni.

Uunin sähkönkulutus on myös suurempaa kuin lieden, etenkin induktiolieden, jos valmistetaan vain yksi ruokalaji. Pataruoan voi hauduttaa liedellä eikä sitä varten tarvitse erikseen lämmittää uunia.

– Keittämisessä on kuitenkin huomioitava tehon oikea-aikainen säätö ja kannen käyttö. Ruoka porisee pienellä teholla, kun kiehuminen on saatu alkuun. Kannen käyttö tehostaa kypsymistä, kun lämpöä ei karkaa ilmaan.

Lisäksi kannattaa valita tasa- ja paksupohjainen kattila, sillä hyvin lämpöä johtava pohja on energiatehokas valinta – etenkin kun kuumennetaan perinteisellä lämmitysvastuksella kuumenevalla keittolevyllä.

Uunin sijaan kannattaa kokeilla pienten annosten valmistukseen airfryeria, jos sellainen kotoa löytyy.

Ilmafriteerauskeittimellä valmistuvat nopeasti ja energiatehokkaasti esimerkiksi lohkoperunat tai nugetit. Airfryer kuluttaa sähköä 10-15 minuutin aikana noin 0,3 kWh.

X