peltipizza
Texmex-peltipizzaa raikastavat tuoreet kasvikset.
Ruokajutut

Peltipizza – pizzapohjan ohje ja 9 erilaista ideaa unelmien täyteyhdistelmiin

Peltipizza valmistuu helposti ja maistuu kaikille. Katso pizzapohjan ohje ja 9 erilaista täyteyhdistelmää.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: Niclas Mäkelä, Tommi Tuomi, Pekka Homström / Otavamedia

Peltipizza toimii niin arki-illan ruokana kuin juhlien suolaisena herkkuna.

Peltipizza eli levypizza tai palapizza – italialaisittain pizza al taglio – tehdään oikeaoppisesti taikinalla, joka on saanut kohota pitkään. Kokeile esimerkiksi kylmässä kohonnutta, juureen leivottua tai napolilaista pizzapohjaa.

Aina ei kuitenkaan ole mahdollisuutta ennakoida. Alla olevalla reseptillä valmistat herkullisen peltipizzan tunnissa. Jos haluat päästä vieläkin helpommalla, osta taikina kaupan pakastealtaasta.

Peltipizzan resepti (valmistusaika noin 1 h)

Peltipizza
noin 6 dl jauhoja, kuten durumvehnäjauhoja
3 dl vettä
25 g (tai ½-1 pss) tuorehiivaa (tai kuivahiivaa)
1 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä

Pizzan jauhojen valinnalla voi vaikuttaa paljon siihen, millaisen pohjan toivoo – lue vinkit eri rakenteisiin tästä.

Valmistusohje:

  1. Murenna tuore hiiva haaleaan veteen. Lisää jauhot. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhojen joukkoon ja lisää sitten lämmin (42 asteinen eli reilusti kädenlämpöinen) vesi.
  2. Vaivaa taikinaa joko yleiskoneella tai käsin 7–10 minuuttia.
  3. Lisää öljy joukkoon ja jatka vaivaamista, kunnes öljy on imeytynyt taikinaan.
  4. Kohota huoneenlämmössä noin tunti.
  5. Kuumenna uuni vähintään 250-asteiseksi.
  6. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikina käsin pellin muotoon sormenpaksuiseksi levyksi.  Ripottele tarvittaessa taikinan päälle jauhoja, jotta taikinaa on helppo käsitellä. Voit kaulita, mutta silloin ilmakuplat häviävät taikinasta.
  7. Levitä taikina joko öljyllä voidellulle tai leivinpaperilla vuoratulle pellille. Anna taikinan kohota sen aikaa, kun valmistelet täytteet.
  8. Lisää täytteet.
  9. Paista pizza ensin uunin alatasolla 7–10 minuuttia ja se jälkeen vielä 3 minuuttia ylätasolla, kunnes pohja kypsyy. Vältä kiertoilmaa – se kuivattaa pizzaa.

Testaa valkoinen pizza, jota voit tehdä myös pellillisen: tässä täytteenä ranskankermaa, herkkusieniä ja latva-artisokkaa.

Peltipizza: mitä täytteeksi?

Peltipizza syntyy joko valmiista tai itse tehdystä tomaattikastikkeesta, haluamistasi täytteistä ja juustoraasteesta. Oregano, valkosipuli ja mustapippuri sopivat pizzan mausteiksi.

Kotitekoisen iltapalapizzan klassiset täyteyhdistelmät ovat

  • kinkku, ananas ja aurajuusto
  • tonnikala ja katkaravut
  • jauheliha, oliivit ja tomaatit.

Yksinkertaiset pizzat ovat usein parhaimpia: noin kolme täytettä on hyvä määrä pizzaan.

Jos kaipaat perinteisille täytteille vaihtelua, kokeile esimerkiksi alla olevia täyteyhdistelmiä.

5 x punainen peltipizza

Kinkku-vuohenjuusto-tomaattipizza Hanna Gullichsenin tapaan:

  • ilmakuivattua kinkkua
  • kirsikkatomaatteja
  • vuohenjuustoa

Salami-mozzarellapizza:

  • salamia
  • kirsikkatomaatteja
  • mozzarellaa

Munakoiso-tomaattipizza:

  • munakoisoa
  • kirsikkatomaatteja
  • herkkusieniä

Pizza margherita on yksinkertainen klassikko:

  • tomaattikastiketta
  • mozzarellaa
  • basilikaa

Texmexpeltipizza:

  • salsakastiketta pohjaksi
  • broilerinjauhelihaa
  • maissia
  • jalapenoa

Kuuman pizzan päälle lisätään vielä tuoreita kasviksia:

  • salaattia
  • avokadoa
  • kurkkua

Peltipizza on myös loistava hävikkiruoka ja saa esimerkiksi vähän nuutuneet paprikat, sienet ja tomaatit maistumaan.

4 x valkoinen peltipizza

Pizza bianco:

  • kastikkeeksi ranskankermaa
  • herkkusieniä
  • latva-artisokkaa

Punajuuri-sinihomejuustopizza:

  • kastikkeeksi ranskankermaa
  • punajuurta
  • sinihomejuustoa
  • punasipulia

Päärynä-viikunapizza:

  • pohjaksi ricottaa ja parmesania
  • päärynää
  • viikunaa
  • sinihomejuustoa

Kylmäsavulohipizza:

  • kastikkeeksi ranskankermaa
  • kylmäsavulohiviipaleita
  • kapriksia
  • salvianlehtiä
X