Koti ja sisustus

2 tavallista asiaa, joissa sähköasiantuntija ei säästäisi – ”harkitsisi vahvasti” sen sijaan muutamaa vinkkiä

Energiakriisi pakottaa monet miettimään omaa sähkönkulutustaan. Kaikesta ei kuitenkaan voi säästää!

Teksti:
Tiia Kailaheimo
Kuvat:
Istock

Sähkön hinnan noustessakaan aivan kaikesta ei kannata säästää.

Energiakriisi pakottaa monet miettimään omaa sähkönkulutustaan. Kaikesta ei kuitenkaan voi säästää!

Energiakriisin keskellä ja sähkön hintojen noustessa moni miettii, mistä kaikesta olisi mahdollista säästää. Säästövimmassa ei kuitenkaan kannata mennä liiallisuuksiin!

Jääkaapin uhkarohkea ronkkiminen

Yhtä jokaisesta kotitaloudesta löytyvää kodinkonetta ei kannata turhaan sormeilla: jääkaappia.

– Jääkaapin ja pakastimen suosituslämpötiloja on tarpeellista noudattaa, jotta ruoka säilyy. Siksi niitä ei voi säätää lämpöisemmälle, sanoo Motivan energiatehokkuuden asiantuntija Päivi Suur-Uski.

Ruokaviraston ohjeen mukaan oikea elintarvikkeiden säilytyslämpötila kotioloissa on jääkaapissa +2 – +6 celsiusastetta ja pakastimessa -18 celsiusastetta. Suur-Uski rajaisi jääkaapin lämpötilan neljän ja viiden asteen välille.

Sähkössä säästetyt eurosentit eivät paljon lämmitä, jos tuore ja kallis liha tai kala eltaantuu ennen aikojaan 6–7-asteisessa lämpötilassa.

Suur-Uski neuvoo kuitenkin mittaamaan oman jääkaapin todellisen lämpötilan.

– Kannattaa itse tarkistaa lämpötila perusjääkaappitilasta sekä pakastimesta. Sen voi mitata aivan tavallisella ulkolämpömittarilla. Jääkaappien merkkivalot eivät välttämättä kerro totuutta, vaan niissä voi olla heittoa, Suur-Uski neuvoo.

Koska jääkaapin lämpötila eri osissa jääkaappia vaihtelee hieman, kannattaa mittari sijoittaa mahdollisimman keskelle jääkaappia.

Jos oma mittaus osoittaa, että jääkaapin lämpötila on todellisuudessa kylmempi, kuin jääkaapin valot antavat ymmärtää, voi lämpötilaa säätää lämpöisemmälle.

– Turhan kylmät lämpötilat lisäävät energiankulutusta. Etenkin koskien pakastinta.

Toinen energiankulutusta lisäävä tekijä on liian täysi jääkaappi.

– Ilma ei pääse kiertämään, jos jääkaappi on ääriään myöten täynnä. Sama pätee pakastimeen. Siellä merkittävintä on, että jäätä ei pääsisi kertymään, Suur-Uski huomauttaa.

– Jos jäätä kertyy, pakastin joutuu työskentelemään ylimääräistä, jotta riittävän viileä lämpötila säilyy.

Kun jäätä kertyy liikaa, pakastin täytyy sulattaa.

Lattialämmityksen sulkeminen

Myös kylpyhuoneessa yksi asia kannattaa jättää ennalleen.

Lattialämmitys voi kuulostaa turhalta ylellisyydeltä, mutta jos se on kylpyhuoneen ainoa lämmittäjä, ei sitä kannata sammuttaa.

– Lattialämmitys on tarkoitettu kylpyhuoneen lämmittäjäksi ja kuivaajaksi suihkun jälkeen. Jos se on tilan ainoa lämmittäjä, sitä on väistämättä käytettävä, Suur-Uski toteaa.

Silloin kun kylpyhuone ei kuivu kunnolla, on aina riski kosteusvaurioille pitkällä aikavälillä. Niiden remontoiminen tulee heittämällä kalliimmaksi kuin sähkössä säästetyt eurot.

Jos taas tilasta löytyy lattialämmityksen lisäksi patteri tai muu lämmityslaite, on kyseessä silloin mukavuuslattialämmitys. Sen voi Suur-Uskin mukaan asettaa reilusti pienemmälle tai kytkeä pois.

Lattialämmityksenkin kanssa kannattaa muistaa kohtuus.

– Ei kannata lämmittää turhan lämpimäksi, vaan tarpeen mukaan. Jos mahdollista, kylpyhuoneen lattialämmityksen voi myös aikaohjauksella ajastaa lämpimämmäksi suihkuaikoina ja viileämmäksi muina aikoina, Suur-Uski vinkkaa.

– Jos itselläni olisi lattialämmitys käytössä, harkitsisin vahvasti aikaohjausta, koska useimmiten suihkunkäyttöaika on aika lailla tiedossa.

Muualla asunnossa oleviin lattialämmityksiin pätee sama sääntö: jos muuta lämmitystapaa ei ole, on suotavaa pitää lattialämmitystä suosituslämpötilassa eli 20 celsiusasteessa. Kylpyhuoneessa sopiva lämpötila on Suur-Uskin mukaan 23 astetta.

Lattialämmitystenkin energiankulutuksen optimoimiseen hänellä on yksi vinkki: ei paksua mattoa lattialle.

– Matot eristävät lämpöä, jolloin lattialämmitys alkaa toimia ylikierroksilla, mikä lisää energiankulutusta. Jos mattoja haluaa käyttää, tulisi niiden olla ohuita.

Lue myös: Pidätkö laturia aina seinässä tai lataatko puhelinta yöllä? Selvitimme totuuden tulipaloriskistä ja sähkönkulutuksesta

X