Ruokajutut

Herkullinen pataleipä valmistuu ennätysajassa Sikke Sumarin helpolla ohjeella

Ravintoloitsija-tv-juontaja Sikke Sumarin kausiherkku on superhelppo pataleipä, johon tarvitset vain neljää raaka-ainetta ja kannellisen padan.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Niclas Mäkelä

Sikke Sumarin talviherkku on pataleipä.

Ravintoloitsija-tv-juontaja Sikke Sumarin kausiherkku on superhelppo pataleipä, johon tarvitset vain neljää raaka-ainetta ja kannellisen padan.

Rapeakuorinen pataleipä on tv-juontaja ja ravintoloitsija Sikke Sumarin talvikauden lempiherkku, joka nousi viime vuonna suuren yleisön hitiksi. Monista resepteistä poiketen Siken löytämällä ohjeella pataleivän valmistumista ei tarvitse odotella seuraavaan päivään, sillä taikinalle riittää kolmen tunnin kohotus.

Muutenkin pataleipä valmistuu harvinaisen vähällä vaivalla ja välineistöllä. Tarvitaan vain kannellinen uuninkestävä pata, vehnäjauhoja, kuivahiivaa, suolaa ja vettä. Veden lämpötilan kanssa pitää olla tarkka.

– Veden tulee olla vähintään 55- ja korkeintaan 60-asteista. Matalammalla lämpötilalla leivästä tulee lättänä, Sikke opastaa.

Pataleipä sopii moneen käyttöön. Sikke tarjoaa sitä aamiaisella majatalossaan Nami Namastessa Saarenmaalla. Erityisen hyvin se sopii kuuman keiton kylkiäiseksi.

Hitaan pataleivän ystäville: Karpalo-pataleipä

Sikke Sumarin pataleipä
Sikke Sumarin ohjeella pataleipä syntyy nopeasti. Kuva: Sikke Sumarin blogi © Sikke Sumari

Siken supernopea pataleipä

380 g (6,33 dl) vehnäjauhoja

3,5 dl 60-asteista vettä

¼ tl kuivahiivaa (1 tl on 5 ml)

1 rkl suolaa (tai vähemmän, jos niin haluat)

1. Sekoita ainekset taikinaksi isolla lusikalla tai lastalla. Anna taikinan tekeytyä kulhossa keittiön pöydällä muovikelmulla ja keittiöpyyhkeellä peitettynä kolme tuntia. Voi antaa kohota kauemminkin, jos on muuta tekemistä.

2. Siirrä taikina, joka ei ole hirveästi kohonnut, ehkä enemmänkin levinnyt, hyvin jauhotetulle leivinalustalle. Kääntele sitä muutaman kerran leivinlastalla niin, että saat sen kivasti pyöreäksi.

3. Siirrä taikina lastan avulla puhtaaseen kulhoon, jossa on leivinpaperi ja anna kohota siinä vielä sillä aikaa, kun lämmität uunin ja uuninkestävän padan kansineen  230 asteeseen.

4. Nosta taikina papereineen pataan ja paista 30 minuuttia. Ota pata uunista, nosta kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia. Jos haluat pataleipään erityisen rapean kuoren, paista 20 minuuttia.

5. Sitten ei muuta kuin kylmää luomuvoita päälle ja nauttimaan!

X