Ruokajutut

Pilvileipä on pehmeää kuin hattara ja sopii sekä keventäjälle että ketoilijalle – katso ohjeet makeaan ja suolaiseen versioon

Pilvileipä valmistuu kourallisesta raaka-aineita alta puolen tunnin. Pilvileipää voi leipoa makeana tai suolaisena.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Hanna Kuusisalo

Viljaton ja vähähiilihydraattinen pilvileipä on kevyt vaihtoehto leivälle.

Pilvileipä valmistuu kourallisesta raaka-aineita alta puolen tunnin. Pilvileipää voi leipoa makeana tai suolaisena.

Pilvileipä on ollut pinnalla jo muutaman vuoden ajan, eikä suosiolle näy loppua. Erityisesti nuorten suosimassa TikTokissa pilvileipä on herättänyt paljon innostusta. Ensi kerran vuonna 2016 somessa villinnyttä keventäjän proteiinipitoista leipää leivotaan edelleen kovalla innolla.

Lue lisää: Tunnetko jo mukapastan ja mukaleivän? Näin ketodieetissä korvataan tavallinen riisi, pasta, kerma, leipä ja puuro

Hyvä valinta keventäjälle tai hiilihydraatteja karttavalle

Viljaton ja vähähiilihydraattinen pilvileipä on kevyt vaihtoehto leivälle. Siksi se sopii erityisen hyvin keventäjille ja hiilihydraatteja karttavalle. Myös keliaakikot tai gluteiinitonta ruokavaliota noudattavat saattavat innostua pilvileivästä.

Keveytensä lisäksi pilvileivän suosio perustuu siihen, että nopeasti ja helposti valmistuvaan leipään tarvitaan vain muutamaa keittiön kaapeista löytyvää perusraaka-ainetta. 

Pilvileipää voi leipoa makeana tai suolaisena. Suolaiseen pilvileipään tarvitaan vain kananmunia, raejuustoa tai maustamatonta tuorejuustoa sekä ripaus suolaa ja leivinjauhetta. Makea versio valmistetaan kananmunan valkuaisista, sokerista ja maissitärkkelyksestä. Valkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi ja joukkoon sekoitetaan muut ainekset. Suolaiset pilvileivät paistuvat vartissa, makeat hieman pidempään.

Taikinaan voi myös lisätä mieleisiään höysteitä. Jujua makeaan pilvileipään saa sekoittamalla joukkoon esimerkiksi vaniljauutetta tai manteleita. Halutessaan makean leivän voi myös värjätä ruokavärillä. Suolaista pilvileipää voi tuunata mieleisekseen erilaisilla mausteilla ja yrteillä. Maustamattoman tuorejuuston voi myös halutessaan vaihtaa maustettuun versioon.

Makea pilvileipä on nimensä mukaan pehmeää kuin pilvi, kevyttä ja hieman hattaramaista tai höttöistä vaahtokaramellia. Suolainen versio on koostumukseltaan rieskan kaltaista tai hieman jopa munakasmaista. Perinteistä leipää se muistuttaa lähinnä käyttötapansa puolesta.

Suolainen pilvileipä

Suolainen pilvileipä sopii keventäjälle tai hiilihydraatteja karttavalle.

Suolaiset pilvileivät voi päällystää haluamallaan tavalla, esimerkiksi kylmäsavustetulla härällä, maukkaalla juustolla ja salaatilla sekä muilla raikkailla kasviksilla.

noin 10 kpl

 • 4 kananmunaa
 • 50 g maustamatonta tuorejuustoa
 • 1/4 tl leivinjauhetta
 • 1/2 tl suolaa
 1. Kuumenna uuni 150 asteeseen.
 2. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Sekoita tuorejuusto, suola ja leivinjauhe keltuaisten sekaan. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita valkuaisvaahto pienissä erissä sekoitellen keltuaisten joukkoon. Vältä turhaa vatkaamista.
 3. Nostele seoksesta nokareita leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
suolainen pilvileipä
Suolainen pilvileipä muistuttaa rieskaa tai munakasta. Päälle voi lastata mieleisiään täytteitä, kuten juustoa, leikkelettä ja tuoreita kasviksia.

Makea pilvileipä

Makeaan pilvileipään käytetään vain kananmunan valkuaiset. Keltuaiset kannattaa säästää myöhempää käyttöä varten.

Makea pilvileipä jätetään vähän muhkeammaksi kuin suolainen. Myös paistoaika on hieman suolaista veriota pidempi. Makea pilvileipä maistuu sellaisenaan äkillisen makean mieliteon yllättäessä.

2 kpl

 • 2 kananmunan valkuaista
 • 2 rkl sokeria
 • 3/4 rkl maissitärkkelystä
 1. Kuumenna uuni 150 asteeseen.
 2. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vatkauksen aikana mukaan sokeri ja maissitärkkelys.
 3. Tee vaahdosta kaksi palloa leivinpaperin päälle. Paista makeita pilvileipiä noin 25 minuuttia. Syö jäähtyneenä.

Katso myös Kotiliesi.fi: Vähennä huonoja hiilihydraattaja – korvaa valkoinen pasta ja riisi näillä lisukkeilla

X