Ruokajutut

Ketoilijan herkkupizza syntyy nopeasti mikrossa – ketopizza ja 3 muuta ihanaa ketoruokaa viikonloppuun

Tekeekö mielesi jotain pikkusuolaista? Miltä kuulostaisi ketopizza? Vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta huolimatta ketoilijan ei tarvitse luopua herkuttelusta! Poimimme Elviira Krebberin Järkevä ketoruokavalio -kirjastasta 4 reseptiä, joiden avulla valmistat viikonlopun herkkuruoat koko perheelle!

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Maukas ketopizza valmistuu jopa ilman uunia!

Tekeekö mielesi jotain pikkusuolaista? Miltä kuulostaisi ketopizza? Vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta huolimatta ketoilijan ei tarvitse luopua herkuttelusta! Poimimme Elviira Krebberin Järkevä ketoruokavalio -kirjastasta 4 reseptiä, joiden avulla valmistat viikonlopun herkkuruoat koko perheelle!

Vähähiilihydraattinen ruokavalio ja ketoreseptit voivat alkuun kuulostaa tylsältä, mutta vielä mitä! Herkullinen ketopizza tai ketoilijan pätkisunelma maistuvat nimittäin niillekin, jotka eivät ketodieettiä noudata.

Listasimme Elviira Krebberin Järkevä ketoruokavalio -kirjasta parhaat ketoreseptit, jotka sopivat kaikille niille, joista ketodieetti tuntuu omalta tavalta syödä – mausta tinkimättä.

Pizzaperjantain ketoreseptit: Ketopizza syntyy nopeasti mikrossa  

Vähähiilihydraattinen ketopizzapohja sopii mainiosti viikonloppuun. Ketopizza valmistuu normaalisti uunissa, mutta myös kätevästi mikrossa.

Ketopizza (1–2 annosta)

Ketopizzapohja:

4 rkl mantelijauhoja

1/2 tl psylliuminkuorijauhetta

1 luomumuna

Ketopizza: kastike

2 rkl tomaattipyreetä

1 tl kuivattua oreganoa

1/2 tl sipulijauhetta

Ketopizza: täytteet

2–3 dl tärkkelyksetöntä täysrasvaista juustoraastetta

Tuoretta oreganoa, basilikaa tai rucolaa

Täytteitä oman maun mukaan. Vaihtoehtoja ovat muun muassa:

  • Oliivit (ei keinotekoisesti värjättyjä tummia oliiveja)
  • Tuore tomaatti tai kirsikkatomaatit
  • Aurinkokuivatut tomaatit
  • Sipuli
  • Valkosipuli
  • Sienet
  • Kesäkurpitsa
  • Parsakaali
  • Paprika
  • Lehtikaali
  • Artisokan sydämet
  • Suolakurkut
  • Kaprikset
  • Feta, sini- tai valkohomejuusto
  • Parmesaani tai mozzarella
  • Katkaravut, simpukat, tonnikala, lohi, muikut tai sardellit
  • Nakit, meetvursti, kinkku tai pekoni
  • Kananmuna

Valmista ketopizza näin:

  1. Valmista aluksi ketopizzapohja. Sekoita mantelijauhe ja psyllium keskenään pienessä kupissa. Lisää sitten muna ja sekoita nopeasti lusikalla sekaisin.
  2. Kaada taikina mikronkestävälle noin 20 cm halkaisijaltaan olevalle lautaselle. Kypsennä täydellä teholla mikrossa ilman kupua 2 minuuttia tai kunnes ketopizzapohja on kypsä. Jos paistat pizzan uunissa, esipaista pohjaa ensiksi noin 10–15 minuuttia 175 asteessa.
  3. Ota ketopizzapohja mikrosta ja levitä tomaattipyree. Ripottele tasaisesti päälle oreganoa ja sipulijauhetta.
  4. Levitä pizzan päälle haluamasi täytteet. Ripottele päälle juustoraastetta.
  5. Paista ketopizza mikrossa kuvun alla noin 3 minuuttia, tai kunnes juusto on kauttaaltaan sulanut. Paista pizzaa uunissa, kunnes juusto on sulanut ja väri on kullankeltainen.
  6. Anna pizzan jäähtyä sopivan lämpöiseksi ja tarjoile.

Lue myös: Ketodieetti-reseptit – maukkaat ketoilijan ateriat koko päivälle

Suolaiset ketoreseptit: Mausteinen tacopiirakka

Ketoherkut sopivat hyvin myös juhlapöytään. Esimerkiksi  tacopiirakka sopii vieraille tarjottavaksi pikkusuolaiseksi tai oman perheen kanssa nautittavaksi.

Ainesosat (6–8 annosta): 

Tacopiirakan pohja:

1 dl kookosjauhoja

4 dl juustoraastetta

4 luomumunaa

Tacopiirakan täyte:

2 rkl voita paistamiseen

1 dl pakastesipulia

2 valkosipulinkynttä murskattuna

1 rkl (tai maun mukaan) suolatonta tacomausteseosta

1 vihreä paprika pieniksi palasiksi leikattuna

300 g luomunaudan jauhelihaa

1 tl tai maun mukaan luonnon suolaa

1 iso tomaatti viipaloituna

(1 dl säilykejalopenoviipaleita)

4 dl juustoraastetta

1 dl luomukuohukermaa

1 luomumuna

Valmista tacopiirakka näin:

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Seuraavaksi valmista pohja. Laita kaikki pohjan ainekset kulhoon. Vaivaa käsin tasaiseksi taikinaksi.
  3. Painele pohjataikina noin 25 cm halkaisijaltaan olevan piirasvuokaan. Pistele haarukalla reikiä pohjaan.
  4. Esipaista pohjaa uunissa 15 minuuttia.
  5. Valmista pohjan paistuessa täyte. Sulata voi paistinpannulla. Lisää sipuli, valkosipuli, paprika ja tacomauste. Kypsennä keskilämmöllä sekoitellen parin minuutin ajan.
  6. Lisää jauheliha. Paista sekoitellen ja lihaa murustellen, kunnes liha on kypsää. Mausta suolalla.
  7. Levitä jauhelihaseos esipaistetun pohjan päälle tasaisesti. Levitä tomaattiviipaleet lihaseoksen päälle sekä halutessasi myös jalopenoviipaleita.
  8. Ota kulho ja sekoita juustoraaste, kerma sekä muna kulhossa hyvin sekaisin.
  9. Kaada juustoraasteseos tasaisesti piiraan päälle.
  10. Paista piirasta uunissa noin 25 minuuttia, tai kunnes juusto on sulanut ja kullankeltaista.
  11. Tarjoile piiras lämpimänä raikkaan salaatin kanssa.

Herkkusuun ketoreseptit: Ketoilijan pätkisunelma 

Ketodieetti ei tarkoita sitä, että pitäisi elää ilman suklaata. Esimerkiksi piparminttusuklaafudge sopii täydellisesti ketoilijan viikonlopun jälkiruoaksi. Nauti fudge kahvin kera tai sellaisenaan!

Ainesosat (24 annosta):

150 g tummaa suklaata (vähintään 85 % kaakaota) pilkottuna

1 dl luomukuohukermaa

ripaus luonnon suolaa

1/4 tl vaniljajauhetta

steviaa maun mukaan makeutteeksi

2–5 tippaa piparminttuöljyä

Tee näin:

  1. Laita suklaa, kerma ja suola kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä koko ajan pohjaa myöten sekoitellen, kunnes suklaa on täysin sulanut ja seos tasaista. Älä anna palaa pohjaan.
  2. Lisää loput ainekset ja laita jääkaappiin pariksi tunniksi, kunnes seos on jäähtynyt, muttei vielä jähmettynyt.
  3. Ota seos jääkaapista ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi. Älä kuitenkaan vatkaa voiksi.
  4. Kaada seos lasiseen tai keraamiseen 10 x 10 senttimetrin vuokaan.
  5. Laita jääkaappiin jähmettymään yöksi.
  6. Leikkaa fudge vuoassa 24 osaan. Poista palat vuoasta ja säilytä kylmässä.
Ketoreseptit sisältävät myös jälkiruokia. Kuvassa minttusuklaafudge.
Ketoilijan piparminttusuklaafudge toimii, kun sokerihammasta kolottaa.

Brunssiaamun ketoreseptit: Maukkaat mustikkamuffinit

Hyödynnä kesän mustikkasato näissä maukkaissa mustikkamuffineissa. Tarjoa valmiit ketokuppikakut vaikkapa viikonlopun brunssipöydässä.

Ainesosat (6 kappaletta):

5 luomumunaa

1 dl luomukuohukermaa

steviaa maun mukaan

1 tl vaniljajauhetta

1 dl kookosjauhoja

1,5 dl jäisiä pakastemustikoita

Tee näin:

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Laita isoon kulhoon munat, kerma ja stevia. Vispaa käsin tasaiseksi niin, että munien rakenne on rikkoutunut kunnolla.
  3. Sekoita joukkoon kookosjauhot. Vispaa taikina tasaiseksi.
  4. Anna taikinan seistä noin 5 minuuttia tai kunnes rakenne on paksuuntunut.
  5. Kaada joukkoon jäiset mustikat ja sekoita taikina varovasti tasaiseksi.
  6. Kaada taikina kuuteen normaalikokoiseen muffinivuokaan.
  7. Paista 25–30 minuuttia tai kunnes muffinit ovat hammastikulla kokeillen kypsiä.
  8. Anna jäähtyä ja tarjoile esimerkiksi kermavaahdon kera.
Ketoreseptit toimivat hyvin myös brunssilla. Kuvassa mustikkamuffineita.
Ketogeeniset mustikkamuffinit syntyvät esimerkiksi kesän mustikkasadosta.

Lähde: Krebber, Elviira 2020: Järkevä ketoruokavalio. Otava

X