Kukkakaalia voi esimerkiksi paahtaa, grillata ja käyttää jauhojen korvikkeena.
Ravinto

Gluteeniton ja vähähiilarinen pizzapohja – 15 hittiherkkua kukkakaalista

Jauhon korvikkeenakin toimiva kukkakaali on terveellinen, monipuolinen ja maukas kasvis, josta syntyvät niin karppaajalle ja keliaakikolle sopivat pizzapohjat kuin tempuratkin.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Kukkakaali on paitsi edullinen ja ekologinen kesäherkku, myös terveellinen ja kevyt valinta ruokapöytään. Kukkakaalissa on runsaasti C-vitamiinia ja se sisältää vain vähän energiaa. Ei siis ihme, että se on valittu vuoden 2016 vihannekseksi.

Listasimme viisi herkullista ja trendikästä tapaa valmistaa kukkakaalia.

1. Terveellinen piirakka- ja pizzapohja

Raastetulla kukkakaalimurulla voi korvata leivonnassa jauhot. Kukkakaalista valmistetut piirakka- ja pizzapohjat ovat kevyempiä kuin viljasta valmistetut versionsa ja sopivat myös gluteenin välttäjille.

Kokeile fenkoli-pekoni-piirakkaa tai kukkakaalipizzaa parmankinkulla ja viikunalla.

2. Paahda, grillaa ja friteeraa kukkakaalia

Keittäminen ja uunissa kypsyttäminen ovat perinteisiä tapoja valmistaa kukkakaalia, mutta vihannesta voi yhtä hyvin paahtaa, grillata ja friteerata.

Pannulla paahdetusta kukkakaalista tulee herkullista seesamilla maustettuna. Grillissä puolestaan voi valmistaa kukkakaalipihvejä. Leikkaa kukkakaali pyöreiksi siivuiksi, pyöräytä öljyssä ja kypsennä grillissä. Illanistujaisiin sopii mainiosti friteerattu kukkakaali eli kukkakaalitempura.

3. Lisukkeeksi kukkakaaliriisiä

Jos tavallinen riisi kyllästyttää tai haluat löytää kevyemmän vaihtoehdon pastalle, kokeile kukkakaaliriisiä. Voit halutessasi lisätä kukkakaaliriisin joukkoon yrttejä tai hieman voita makua tuomaan.

4. Kevyt salaatin täyte

Kukkakaali sopii salaattiin niin raastettuna, lohkottuna kuin paahdettuna. Kukkakaalin voi myös marinoida ennen salaattiin lisäämistä esimerkiksi sitruuna-öljykastikkeessa. Valmista lounaaksi paahteinen kukkakaalisalaatti tai raikas kukkakaali-kvinoasalaatti.

5. Kukkakaalia eksoottisin mauin

Kukkakaali sopii mainiosti hieman mausteisempiinkin ruokiin. Miltä kuulostaisi kukkakaali-tofupata kuminalla maustetulla riisillä, peruna-kukkakaalicurry tai intialainen kukkakaalibiryani? Kukkakaalia voi käyttää myös meksikolaisten tacojen täytteenä!

+ Muista ikivihreät kukkakaalisuosikit

Kukkakaali maistuu toki herkulliselta myös perinteisessä kesäkeitossa, gratiinissa ja dippikasviksena. Jos keität kukkakaalia, varo ettet kypsennä sitä liian kauan. Liika kypsennys tekee kukkakaalista helposti mauttoman ja vetisen.

Lähteet: Kotimaiset Kasvikset, MTK

Valitse ja säilytä kukkakaali oikein

  • Hyvä kukkakaali on napakka, väriltään kirkas ja pinnaltaan vahingoittumaton.
  • Säilytä kukkakaali muovipussissa jääkaapissa, jottei vihannes pääse nahistumaan ja kuivumaan.
  • Kukkakaali on muiden kaalien tavoin herkkä etyleenille, joka kellastuttaa kasviksia ja voi muuttaa niiden makua. Etyleeniä on runsaasti esimerkiksi omenoissa, luumuissa ja tomaatissa, joten kukkakaali kannattaa pitää niistä erossa.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset

Lue myös:

Miten nyhtökauraa kannattaa käyttää? Ruokatoimittajan 5 vinkkiä

Parhaat vegaaniset herkut suoraan kaupan hyllyltä – 6 suosikkia

Ruokakirjailija Virpi Mikkonen: ”Tajusin, että gluteeni ja maito eivät sovi minulle”

X