Terveys

Ketodieetti: Näin tehokkaaksi kehuttu ketoosidieetti toimii – kysyimme asiantuntijalta 11 kysymystä hittidieetistä

Ketodieetti eli ketoosidieetti on tapa pudottaa painoa ilman nälkää. Mutta onko kyse vain hittidieetistä muiden joukossa, vai voiko ketoosidieetistä tulla terveellinen elämäntapa? Asiantuntija vastasi kysymyksiimme hittidieetistä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Ketoosidieetillä pyritään syömään laadukasta ja puhdasta ruokaa.

Ketodieetti eli ketoosidieetti on tapa pudottaa painoa ilman nälkää. Mutta onko kyse vain hittidieetistä muiden joukossa, vai voiko ketoosidieetistä tulla terveellinen elämäntapa?

Ketodieetti kiinnostaa, ja sen lukuisista terveyshyödyistä puhutaan paljon. Onko ketoosidieetti maineensa veroinen? Entä mistä tietää, että on ketoositilassa?

Kysyimme ravintoneuvoja ja sairaanhoitaja Kaarina Krogerukselta 11 kysymystä ketoosidieetistä.

Lue myös: Ketodieetti-reseptit – 12 maukasta ketoilijan ateriaa lihasta, kalasta tai kasviksista

1. Mikä ketodieetti eli ketoosidieetti on?

– Ketodieetti ei vaadi kaloreiden laskemista, mutta hiilihydraattien määrää vähennetään 50 tai jopa alle 50 grammaan päivässä. Ketodieetti sisältää hiilihydraatteja vähintään 10 grammaa päivässä. Proteiinia tulee syödä 1–2 grammaa painokiloa kohti. Hyviä rasvoja syödään runsaasti: niitä pitää olla ravinnosta 60–80 prosenttia, jopa 90 prosenttia. 90 prosenttia on jo kovin äärimmäistä, 60–70 prosenttia on mielestäni optimaalinen määrä.

Lue myös: Liikaa proteiinia? Tällaisia ongelmia proteiinidieetit saattavat aiheuttaa

Energian määrä on suhteutettava omaan kulutukseen eli esimerkiksi siihen, kuinka paljon liikut. Ketodieetti-kokeilijan on siis tarpeellista tunnistaa muun muassa omat päivittäiset liikuntatapansa.

Ketodieetissä syödään 8 tunnin aikana se, mitä päivän aikana syödään. 16 tunnin ajan paastotaan. Näin ruoansulatus saa levätä.

Päivän aikana syödään 2–3 ateriaa. Vettä juodaan vähintään kaksi litraa päivässä. Silloin kun syödään, ei juoda, sillä juominen laimentaa ruoansulatusnesteitä. Juoda voi puoli tuntia ennen ateriaa ja 1–2 tuntia aterian jälkeen. Margariinit jätetään kokonaan pois ja käytetään voita tai kirkastettua voita hyvälaatuisten öljyjen lisäksi.

Lue myös: Tunnetko jo mukapastan ja mukaleivän? Näin ketodieetissä korvataan tavallinen riisi, pasta, kerma, leipä ja puuro

2. Mihin toimiva ketodieetti perustuu? Ja mitä ketoosi tarkoittaa?

– Hiilihydraattien vähentäminen saa aineenvaihdunnan muuttumaan siten, että keho alkaa käyttää polttoaineena rasvaa sokereiden sijaan. Ketoositilassa rasvojen aineenvaihdunnan sivutuotteena muodostuu ketoaineita, joita aivot ja sydän alkavat käyttää energiana. Tämä onnistuu vain, jos hiilihydraatit pysyvät päivän mittaan 10–50 grammassa.

Lue myös: Eikö paino putoa? Näin estät kehoasi menemästä säästöliekille

Jos hiilihydraatteja syö yli 50 grammaa, keho ei välttämättä mene ketoosiin eli aineenvaihdunta saattaa pysyä normaalina. Kehon mennessä ketoosiin voidaan hiilihydraattien määrää mahdollisesti nostaa 60–70 grammaan päivässä. Hiilihydraattien määrän on kuitenkin koko ajan pysyttävä vähintäänkin alle 100 grammassa, jotta keho pysyy ketoositilassa.

Lue myös: Pätkäpaasto, hiilihydraattien korvaaminen, ateriankorvikkeet… nämä ovat tuttujen painonhallintakeinojen vaaranpaikat

3. Miten vähähiilihydraattinen ruokavalio ja ketodieetti eroavat toisistaan?

– Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla hiilihydraatteja nautitaan noin 100 grammaa tai hieman enemmänkin päivässä.

4. Eivätkö aivot tarvitse hiilihydraatteja?

– Aivot tarvitsevat energiaa. Ketodieetti sisältää hiilihydraattimäärän, joka riittää hyvin, koska ketoosissa muodostuvat ketoaineet ovat ketoositilassa olevan henkilön aivojen ensisijaista ravintoa.

5. Onko ketodieetti tehokas apu painonpudotuksessa?

– Kyllä on. Oman kokemukseni mukaan sanoisin, että ylipaino johtuu useimmiten liiallisesta hiilihydraattien käytöstä. Liiallinen hiilihydraattien käyttö johtaa insuliiniresistenssiin ja sitä kautta painonnousuun.

Paino alenee kuitenkin ketoosidieetillä yksilöllisesti. Toisilla painonpudotus lähtee ketoosiin mentäessä hitaammin käyntiin kuin toisilla. Ketodieetti voi alkaa pudottaa painoa muutamassa päivässä, tai siihen voi mennä jopa kuukausia.

Lue myös: Anna.fi:n luotettava painoindeksilaskuri kertoo painoindeksisi

6. Onko ketodieetissä ruokailut vaikea suunnitella ja valmistaa?

– Ei ole. Se on oikeastaan hyvin yksinkertaista. Lautaselle laitetaan tietty määrä proteiinia, tietty määrä hyviä rasvoja ja lisäksi esimerkiksi höyrytettyjä kasviksia sekä sellaisia kasviksia, jotka kasvavat maan päällä. Juureksista tulee helposti hieman liikaa hiilihydraatteja. Niitäkin voi kuitenkin käyttää rajoitetusti. Hyviä rasvoja saa helposti esimerkiksi siemenistä ja pähkinöistä, laadukkaasta oliiviöljystä ja avokadoista.

7. Mistä tietää, että on ketoosissa?

– Hengitys alkaa haista. Se voi haista hyvin epämiellyttävältä alkuvaiheessa, koska silloin keho polttaa rasvoja ja tästä syntyy aineenvaihduntatuotteita, jotka tulevat hengityksen kautta ulos.

Lue myös: Laihduttajan pahanhajuisen hengityksen syy voi olla ruokavaliossa – näin poistat hajun

8. Mitä hyötyjä ketoosista on?

– Painonlaskun lisäksi paino asettuu ihanteelliselle tasolle, ja jojoilu painon kanssa alkaa loppua, koska rasvanpoltto tehostuu ja energiataso pysyy tasaisena. Nälkä pysyy aisoissa, eikä tarvitse syödä koko ajan. Ketodieetti parantaa omien kokemuksieni mukaan ihan selvästi henkistä ja fyysistä jaksamista, koska verensokeri pysyy tasaisena. Aivot virkistyvät ja voivat paremmin sekä keskittymiskyky paranee, senkin olen huomannut.

Elimistö alkaa korjata itse itseään, kun insuliiniresistenssi saadaan aisoihin, ja insuliiniresistenssin seurauksena mahdollisesti syntyneet sairaudet helpottuvat ja jopa paranevat. Koska ketoosidieetti laskee verensokeria, se pienentää riskiä 2-tyypin diabetekseen tai voi jopa parantaa jo todetun 2-tyypin diabeteksen. Ketodieetti vähentää vatsarasvan määrää, joten se pienentää monien muidenkin elintapasairauksien riskiä.

Ketoosidieetti auttaa myös siivoamaan ruokavaliosta sokerin ja pitkälle jalostetut viljatuotteet, eli tyhjät kalorit jäävät pois. Ketodieetti voi auttaa myös selluliitin vähentämisessä.

Lue myös: Keskivartalolihavuuden 5 erilaista tyyppiä – tunnista syy ja löydä ratkaisu

9. Millaisia haittoja ketoosista on?

Se, että hengitys haisee pahalle. Henkilöt, joilla on ummetusta tai divertikkeleitä suolessa, saattavat ruokavalion muuttamisen seurauksena kärsiä siitä, että suoli ei toimi. Sen hoitoon on kuitenkin konsteja, muun muassa magnesiumin ja magnesiumperoksidin käyttö dieetin alussa. Suoli oppii kuitenkin aika helposti toimimaan uuden ruokavalion aloittamisen jälkeen.

Jos ketoosidieetillä ei noudata ohjeita syömisestä vaan vähentää ruoka-aineita liikaa, voi syntyä ketoasidoosi, joka on jo sitten vakava tila ja vaatii sairaalahoitoa. Mutta sitä ei tarvitse pelätä, jos dieetille lähtee oikeaoppisesti ja ohjatusti. Hyviä kirjoja ketoosidieetin aloittamisesta kiinnostuneille ovat muun muassa Anna-Mari Rahkosen Ketoosissa ja Elviira Krebberin vegaanista ketoosidieettiä käsittelevä Keto-vegaanin käsikirja. Ketodieetti sopii myös vegaanille.

Lue myös Kotiliesi.fi: 16:8-paasto on uusi hyvinvointitrendi, ja näin se toimii

10. Millaisia asioita ketoosidieettiä noudattavan on otettava huomioon?

– Ketodieettajan on hyvä kiinnittää huomiota ruoan puhtauteen ja luonnonmukaisuuteen. Prosessoidut rasvat, sokerit ja tehotuotettu ruoka kannattaa unohtaa. Ravintolassa käydessä ruoan voi valita. Esimerkiksi salaatista voi pyytää ottamaan jo tilausvaiheessa pois ne ruoka-aineet, jotka eivät sovi omaan ruokavalioon. Näin ei turhaan tuhlata ruokaa jättämällä sitä lautaselle. On myös tärkeää liikkua, ulkoilla ja nukkua riittävästi.

Ketoosidieetin alussa monella voi olla puutetta elektrolyyteistä: magnesiumista, kaliumista ja suolasta. Näiden puutos ilmenee väsymyksenä. Siksi suosittelen aamulla juomaan lasillisen vettä, jossa on neljännesteelusikallinen suolaa. Kaliumia voi ottaa ihan pillerinä tai jauheena. Jos epäilet näiden toimien jälkeenkin puutostiloja, käänny ammattilaisen puoleen.

Ihmisen, jolla on vakavia sairauksia, kannattaa aina käydä ravintoasiantuntijan luona keskustelemassa ketoosidieetin aloittamisesta. Ruokavalion on oltava ketoosidieetilläkin monipuolinen. Jos on ruokarajoitteita, niin mahdolliset ravintovajaukset, esimerkiksi vitamiinit on lisättävä ruokavalioon purkista. Ensisijaisesti kannattaa kuitenkin pyrkiä siihen, että tarvittavat vitamiinit saa ruoasta.

Kalaöljyä ja kalanmaksaöljyä suosittelen kaikille ketodieettaajille. Öljyn laatuun kannattaa satsata. Lisäksi on hyvä mittauttaa omega-6:n ja omega-3:n välinen suhde, jos epäilee, että rasvahapot eivät ole tasapainossa, iho kuivuu ja solukalvot ovat joustamattomia, jolloin ravinto ei imeydy hyvin ja tulee puutoksia.

Lue myös Seura.fi: Laihduttaako ketodieetti oikeasti? Listasimme ketodieetin hyödyt ja haitat – lue 12 faktaa

11. Voiko ketodieetti olla jatkuvasti päällä?

– Kyllä. Silloin, kun elimistö saadaan hoidettua siihen kuntoon, että se käyttää rasvoja energianlähteenä, on kyse terveyttä edistävästä tilasta. Ketodieetti muodostuukin varmasti monelle kokeilijalle elämäntavaksi.

X