Terveys

Insuliini häiriintyy ylipainosta – tämän vuoksi painonhallinnan vaikeudet voivat kasautua

Insuliini on elintärkeä hormoni, jota ilman ihminen ei pysty elämään. Lääkäri kertoo, milloin omiin insuliiniarvoihin on syytä kiinnittää huomiota.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
Istock

Insuliini on haiman erittämä hormoni, joka säätelee energia-aineenvaihduntaa.

Insuliini on elintärkeä hormoni, jota ilman ihminen ei pysty elämään. Lääkäri kertoo, milloin omiin insuliiniarvoihin on syytä kiinnittää huomiota.

Insuliini on haiman erittämä hormoni, joka säätelee energia-aineenvaihduntaa eli elimistön sokerin ja rasvan käyttöä ja varastoitumista sekä valkuaisaineiden eli proteiinien rakentumista. Lisäksi se säätelee verensokeria lisäämällä sokerin pääsyä lihassoluihin ja sokerin palamista energiaksi.

– Kyseessä on elintärkeä hormoni, jota ilman ihminen ei pysty elämään, yleislääketieteen erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Simo Rehunen täsmentää.

Jos haima lakkaa tuottamasta insuliinia tai insuliinia erittyy liian vähän, riittämätön insuliini on tällöin korvattava tai sen tuotantoon vaikutettava lääketieteen keinoin. Ilman insuliinia sokeri jää verenkiertoon, eikä pääse verestä solujen polttoaineeksi.

Ylipaino häiritsee insuliinintuotantoa ja voi altistaa diabetekselle

Rehusen mukaansa terve keho säätelee insuliinintuotantoa ja veren sokeripitoisuutta taitavasti itsestään. Sen sijaan, jos omat elämäntavat eivät ole tasapainossa ja vuosien mittaan on kertynyt ylipainoa, voi insuliinin tuotanto tällöin häiriintyä herkemmin.

– Erityisesti ylipaino järkyttää insuliinitasapainoa. Ylipainoisella insuliini ei pääse vaikuttamaan oikealla tavalla ja insuliinia on veressä enemmän.

Kun normaalisti insuliinin tehtävä on siirtää sokeri verestä soluihin, ylipainoisella sokeria jää liikaa verenkiertoon.

– Haima yrittää erittää insuliinia pitääkseen verensokerin tasaisena, mutta insuliini ei siitä huolimatta vaikuta, kuten sen kuuluisi. Jossain vaiheessa haima väsyy ja silloin muodostuu insuliinin puutos, Rehunen kertoo.

"Ylipainon

Aikuistyypin diabeteksessa insuliinia lääkkeenä käytettäessä se voi myös nostaa painoa, sillä se siirtää sokerin verenkierrosta myös lihassoluihin.

– Jos sokeria ei kuluta eli käytännössä jos ei liiku, sokeri varastoituu elimistössä rasvana ja paino nousee. Rasva kertyy kaikkiin elimiin, myös lihaksiin, Rehunen sanoo.

Lue myös: Jumiudutko pinttyneisiin ajatuksiin elämäntapamuutoksesta? Nämä mielen esteet ovat usein onnistumisen tiellä – näin ylität ne

Insuliini rakastaa hyviä elämäntapoja

Ylipainon lisäksi insuliinintuotantoon vaikuttavat muun muassa myös ikä, tupakointi sekä runsas alkoholin käyttö. Rehusen mukaan tehokkain tapa ehkäistä esimerkiksi aikuistyypin diabetesta on huolehtia terveellisistä elämäntavoista.

– Säännöllinen ruokarytmi ja monipuolinen ruokavalio ovat liikunnan ohella eduksi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta, mutta ne vähentävät myös verensokerin turhia heittelyitä. Myös riittävästä unesta ja stressinhallinnasta on syytä huolehtia, Rehunen sanoo.

Myös perintötekijöiden tiedetään altistavan diabeteksen riskille, etenkin jos geneettinen alttius tulee kummankin vanhemman puolelta.

– On kuitenkin hyvä huomioida, että geneettisen alttiuden lisäksi usein myös elintavat, kuten ruoka- ja liikuntatottumukset periytyvät, Rehunen muistuttaa.

Tulisiko oma insuliini ottaa seurantaan ja mittauttaa? Rehusen mukaan kannattaa luottaa omaan kehoon.

”Toisinaan liika itsetutkiskelu aiheuttaa turhaa stressiä.”

– Jos kehittyy insuliininpuutos ja diabetes, sen kyllä huomaa olosta.

Aikuistyypin diabeteksen oireita ovat esimerkiksi väsymys erityisesti aterioiden jälkeen, jalkasäryt, lihaskouristelut sekä uupumus, johon uni ei auta. Tyypin 1 diabeteksessa oireet ovat virtsanerityksen lisääntyminen, jano, tahaton laihtuminen sekä väsymys.

– Jos tuntee olonsa hyväksi ja terveeksi, ei ole syytä huoleen tai tutkimuksiin. Toisinaan liika itsetutkiskelu ja monitorointi voi aiheuttaa vain turhaa stressiä, Rehunen summaa.

X