Onko ruskea sokeri hyvinvoinnin kannalta parempi valinta kuin valkoinen? Kysyimme asiantuntijalta.
Onko ruskea sokeri hyvinvoinnin kannalta parempi valinta kuin valkoinen? Kysyimme asiantuntijalta.
Ravinto

Suositko sinäkin tummaa sokeria valkoisen sijaan? Ravitsemusterapeutti kertoo, onko sokerin värillä väliä

Moni valitsee makeuttamiseen nykyään ruokosokerin, muscovadosokerin tai kookossokerin. Onko ruskea sokeri vähäkalorisempi tai jopa terveellisempi tapa makeuttaa kuin valkoinen sokeri? Ravitsemusterapeutin mukaan erot eri sokerilaatujen välillä ovat vähäiset, ja ennemminkin tulisi kiinnittää huomiota sokerin määrään kuin laatuun.
Teksti: Elina Viitanen Kuvat: iStock

Pöytäsokeri, ruskea ruokosokeri, fariinisokeri, siirappi. Kaikki nämä ovat sokerijuurikkaasta uuttamalla saatua ainetta. Kehollemme sokeri eli glukoosi ei suinkaan ole turhake, vaan polttoaine, jota solut tarvitsevat toimiakseen. Sen sijaan lisättyä sokeria, eli sokeria, jota lisätään ruokaan joko kotikeittiössä tai jo tuotteen valmistusprosessin aikana, tulisi mahdollisuuksien mukaan välttää.

– Suosituksen mukaan lisättyä sokeria tulisi syödä enintään 50 grammaa eli noin puoli desilitraa päivässä. Tämä määrä tulee helposti täyteen esimerkiksi maustetuista jogurteista. Kuitenkin jos syö sopivasti tavallista monipuolista ruokaa, jossa on satunnaisesti mukana lisättyä sokeria, niin ei tarvitse huolestua, Mehiläisen ravitsemusterapeutti Marianna Hölttä painottaa.

Elintarviketeollisuudessa sokeri on suosittu ainesosa, sillä se on halpa raaka-aine ja sillä voidaan lisätä tuotteen säilyvyyttä ja parantaa koostumusta.

– Sokeri on myös turvallinen maku kuluttajalle, sillä se on tuttu jo äidinmaidosta, jossa on sokerinkaltaisia yhdisteitä. Elintarviketeollisuus käyttää hyödykseen tapaamme hakeutua luontaisesti makean ääreen.

Lue myös: Sokeri koukuttaa jokaista eri tavoin – tunnista oma heikko hetkesi ja opi hallitsemaan sokerihimoasi paremmin

Onko ruskea sokeri parempi valinta kuin valkoinen?

Kehoon imeytyvällä sokerilla on samanlainen molekyylirakenne, oli kyseessä sitten valkoinen tai ruskea sokeri, mutta niiden valmistusprosessi on hieman erilainen. Valkoista sokeria käsitellään pidempään kuin ruskeaa sokeria, ja siksi ruskea sokeri sisältää enemmän kivennäis- ja hivenaineita sekä melassia, joka antaa ruskealle sokerille sen ominaisen värin sekä paahteisen, pähkinäisen maun.

– Ravitsemuksellisesti sokerin värillä ei kuitenkaan ole merkitystä, sillä ihmisen käyttämä sokerimäärä on niin pieni, ettei kenenkään keho hyödy ruskean sokerin sisältämistä ravintoaineista, Hölttä sanoo.

Moni on kuitenkin alkanut suosia intiaanisokeria, esimerkiksi muscovadoa, jota valmistetaan puristamalla sokeriruo’on mehu ja kuivaamalla se.

– Nykytrendi on suosia mahdollisimman vähän prosessoitua ruokaa. Valkoinen sokeri nähdään peikkona, koska se on puhdistettu kokonaan, vaikka hyvinvointimme kannalta sillä ei olekaan merkitystä, Hölttä huomauttaa.

Ennemminkin sokerihyllyllä seikkaillessa olisi tärkeä pohtia, mihin käyttötarkoitukseen sokeri on päätymässä. Valkoinen sokeri sopii kaikenlaiseen ruoanlaittoon ja säilöntään, kun taas vaikkapa kookossokerilla saa makuvaihtelua leivontaan.

Lue myös: Tiedätkö, miten erilaisia sokereita kannattaa käyttää? Listasimme vinkit sokerien hyödyntämiseen

Terveellistä sokeria ei ole

Ruskea sokeri ei sisällä merkittävästi vähempää kaloreita kuin valkoinenkaan sokeri, eikä ruskea sokeri myöskään ole sen makeampaa, niin että sitä tulisi käytettyä ruoanlaitossa vähemmän kuin valkoista. Hunaja puolestaan on hieman makeampaa kuin tavallinen sokeri ja siksi monen painonpudottajan suosiossa.

– On kuitenkin hyvä muistaa, että hunaja on hieman painavampaa kuin tavallinen sokeri. Jos päättääkin laittaa teehen yhden sokeriteelusikallisen sijasta yhden teelusikallisen hunajaa, teessä onkin hiukan enemmän imeytyviä hiilihydraatteja ja kaloreita hunajan painon vuoksi. Joillekin hunajan runsas käyttö saattaa aiheuttaa myös vatsavaivoja.

Omaa sokerivalintaa puntaroidessa on hyvä pitää mielessä, mistä sokeri on peräisin ja mitä muita ravintoaineita tuote sisältää. Niin sanottu karppisokeri ei ole terveellinen ratkaisu, sillä se ei sisällä ainoaa kehon sokerista saamaa hyötyä eli glukoosia lainkaan vaan koostuu erilaisista keinotekoisista yhdisteistä. Myöskään makeutusaineet eivät ole hyvinvoinnin kannalta järkevä valinta.

– Makeutusaineiden iso määrä voi vaikuttaa suoliston mikrobistoon. Asiaa tutkitaan parhaillaan, mutta jo nyt näyttäisi siltä, että jos aina valitaan makeutusaineilla täytettyjä tuotteita, se ei välttämättä olekaan hyväksi terveydelle. Joskus voi olla parempi valita se sokerillinen versio.

Kaikista tärkeintä on muistaa kohtuus niin elimistön kuin suunkin terveyden kannalta.

– Kannustan kohtuuteen myös sokerin käytössä. Tällä periaatteella voi joulunakin huoletta nauttia esimerkiksi suklaasta, Hölttä sanoo.

X