Pitääkö aineenvaihdunta hoikkana
Terveys

Voiko aineenvaihduntaansa parantaa? Vältä keinotekoisia makeutusaineita

Ihmisillä on vääristynyt kuva aineenvaihdunnasta, sanoo terveys- ja hyvinvointivalmentaja Mona Leino. Moni hidastaa aineenvaihduntaansa tietämättään päivittäisillä ruokavalinnoillaan. Suoliston kuntoon olisi tärkeää kiinnittää huomiota.
Teksti: Anniina Nirhamo Kuvat: iStock

Voiko omaan aineenvaihduntaansa vaikuttaa?

– Ehdottomasti voi. Ihmisillä on kuitenkin vääristynyt kuva aineenvaihdunnasta. Se on hyvin moninainen systeemi, sanoo terveys- ja hyvinvointivalmentaja Mona Leino.

– Aineenvaihdunnan, terveyden, hyvinvoinnin ja pysyvän painonhallinnan keskeisin asia on ruoka ja ruoasta saatavat ravinteet. Ruoan tulisi olla mahdollisimman vähän prosessoitua. Keinotekoisesti valmistetut, makeutetut juomat hidastavat aineenvaihduntaa. Mikään keinotekoinen ei pidä kehoa tasapainossa. Kevyttuotteet eivät vaikuta positiivisesti painonhallintaan eivätkä terveyteen.

Leino sanoo, että toinen aineenvaihdunnan kannalta tärkeä asia on riittävä veden juominen. Hänen mukaansa mehut ja virvoitusjuomat eivät korvaa vettä nesteytyksessä – ne voivat jopa kuivattaa kehoa.

Aineenvaihdunta on keskeinen asia kehon luonnollisessa toiminnassa.

– Keho ei tule tasapainoon dieeteillä tai nälkäkuureilla, vaan monipuolisella ja värikkäällä ravinnolla, Leino huomauttaa.

Pitääkö toimiva aineenvaihdunta hoikkana?

Usein ajatellaan, että tehokkaasti toimiva aineenvaihdunta tai nopeasti toimiva suoli pitävät hoikkana. Mona Leinon mukaan näin ei kuitenkaan ole.

– Mutta jos kokonaisvaltainen aineenvaihdunta toimii, ihminen voi huomattavasti paremmin. Tämä tarkoittaa sitä, että keho on tasapainossa. Eli se saa riittävästi ruokaa ja ravinteita, ja maksa pysyy puhtaana.

Ruoansulatus ja ravintoaineiden imeytyminen ovat osa aineenvaihduntaa. Siksi suoliston kunto vaikuttaa merkittävästi kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja sitä kautta myös painonhallintaan.

Jos suolisto ei toimi kunnolla eikä siellä oikeanlaista bakteerikantaa, voi ihminen kärsiä muun muassa väsymyksestä, iho-ongelmista ja kivuista. Epätasapainossa oleva suolisto voi vaikuttaa myös mielialaan.

On tärkeää muistaa, että pelkkä hoikkuus ei ole merkki terveydestä ja hyvinvoinnista.

Lue myös:

Lihottaako huono aineenvaihdunta? 10 faktaa aineenvaihdunnasta

Juotko tarpeeksi vettä? 5 helppoa keinoa lisätä veden juontia

Onko aineenvaihduntasi hidastunut? 3 oiretta, jotka kertovat kehon olevan säästöliekillä

9 x vauhtia aineenvaihduntaan

8 vinkkiä – liikunta aktivoi aineenvaihduntaa

X