Ihmissuhteet

Lapsivapaat häät – jos lapset on kielletty, voiko pienen vauvan silti ottaa juhliin? Hääsuunnittelija laukoo suorat sanat

Lapsivapaat häät ovat entistä yleisempiä. Häävieraat monesti pohtivat, miten vauvan kanssa pitäisi toimia. Voiko vauvan ottaa mukaan, jos hääpari toivoo juhlia ilman lapsia? Hääsuunnittelijalla on häävieraalle yksi neuvo.

Teksti:
Milla Puustinen

Lapsivapaat häät ovat entistä yleisempiä. Häävieraat monesti pohtivat, miten vauvan kanssa pitäisi toimia. Voiko vauvan ottaa mukaan, jos hääpari toivoo juhlia ilman lapsia? Hääsuunnittelijalla on häävieraalle yksi neuvo.

Lapsivapaat häät ovat entistä suosituimpia, ja ne herättävät paljon keskustelua. Erityisesti keskustelua näissä ”aikuisten juhlissa” herättää se, miten häävieraiden pienten vauvojen kanssa pitäisi toimia. Joskus lapsivapaissa häissä on sallittu vauvat, mutta ei aina.

Häävieraalla voi olla vastasyntynyt lapsi, joka ei hääjuhlaa ennen ole ollut vanhemmistaan erossa. Vauva voi myös olla vielä täysimetyksessä, jolloin äidin on vaikea olla lapsestaan erossa juhlien ajan. Tai ehkä vauva ei ole aiemmin ollut kenelläkään ulkopuolisella hoidossa, ja hoitoon laittaminen koetaan vaikeaksi. Voiko näissä tilanteissa vauvan ottaa häihin mukaan, vai miten häävieraan tulisi toimia?

Hääsuunnittelija Micu Mäkitalo ymmärtää hyvin, että vastasyntyneen lapsen hoitoon jättäminen hääjuhlan ajaksi voi olla vaikeaa tai mahdotonta. Hänellä on kuitenkin selkeä ajatus, miten häävieraan pitäisi toimia, jos kutsu lapsivapaisiin häihin tulee.

– Peruslähtökohta on, että häihin ovat tervetulleita kaikki henkilöt, joiden nimi lukee kutsukortissa. Jos kutsussa sanotaan, että juhlimme aikuisten kesken, niin silloin alle 18-vuotiaat lapset eivät ole tervetulleita hääjuhlaan, Mäkitalo kertoo.

Mäkitalon mielestä lasten, myös vauvojen, mukaan ottaminen lapsivapaisiin häihin on etikettivirhe.

– Kyse on hääparin spesiaalipäivästä, eikä ole hyvien käytöstapojen ja etiketin mukaista, jos tuo lapsen mukanaan ilman lupaa. Hääpari saa itse viime kädessä päättää, kenet he kutsuvat juhliinsa, Mäkitalo sanoo.

Mäkitalon mukaan vauvan ottaminen juhlaan mukaan ei ole pelkästään etikettivirhe, vaan se voi myös aiheuttaa hankalia tilanteita hääjuhlan järjestäjälle.

– Tällaisessa tilanteessa vauvalle ei ole välttämättä osattu varata istumapaikkaa ja syöttötuolia. Juhlapaikkaan ei myöskään ole osattu varata säilytyspaikkaa rattaille, ja rattaiden kanssa kulkemista ei ole huomioitu itse juhlatilassa. Nämä ovat ikäviä tilanteita kaikille osapuolille, Mäkitalo sanoo.

Lue myös: 5 asiaa, joita hääsuunnittelija ei omiin häihinsä järjestäisi – ”Varma tunnelman tappaja”

Lapsivapaat häät – juhlille ilman lapsia on monia syitä

Mäkitalon mukaan syyt, miksi hääpari haluaa järjestää lapsivapaat häät, ovat moninaiset. Osa pareista ajattelee häiden budjettia. Lapsivieraiden karsiminen kutsuvieraslistalta voi olla keino vähentää häiden vierasmäärää, ja näin pienentää häiden kustannuksia.

Toiset taas haluavat juhlia niin, että kaikki voivat keskittyä itse juhlaan ja nauttia ajasta vain aikuisten kesken. Aikuisille suunnatussa juhlassa myös musiikki ja sen volyymitaso, juomatarjoilu ja moni muu asia voi olla hyvin eri tavalla järjestetty kuin häissä, joissa on mukana lapsia.

– Parhaissa häissä ei ole siitä kiinni, onko niissä lapsia vai ei, vaan tunnelma ratkaisee. Lapset sopivat häihin, mutta he muuttavat juhlan luonnetta erilaiseksi, Mäkitalo sanoo.

Lue myös Kotiliesi.fi: Häät ja juhlaperinteet ovat muuttuneet aikojen kuluessa – musta pyhämekko on vaihtunut valkoiseen pukuun ja morsiuskruunu huntuun

”Minulla on yksi neuvo häävieraalle”

Miten häävieraan pitäisi sitten toimia, jos pohtii vauvan ottamista lapsivapaisiin häihin mukaan?

Mäkitalon mielestä on tärkeää kysyä hääparilta lupa, voiko vauvan ottaa mukaan juhlaan, jos on ilmoitettu, että juhlat on vain aikuisille suunnattu. Kysyminen on aina parempi vaihtoehto kuin se, että vauva otetaan ilmoittamatta paikalle.

Mäkitalo kuitenkin tunnistaa, että hääparin voi olla joskus vaikea kieltää vierasta tuomasta lasta häihin. Erittäin läheiselle vieraalle saattaa olla vaikea vastata kieltävästi.

Tässä tilanteessa Mäkitalo kuitenkin muistuttaa hääpareja siitä, että luvan antaminen voi olla epäkohteliasta muita vieraita kohtaan.

– On epäkohteliasta, jos kaikille muille on sanottu, ettei saa tuoda lapsia ja sitten yksi perhe on sellainen, jolta ei voi kieltää lapsien tuomista, Mäkitalo sanoo.

Mäkitalo on tällaisen kiusalliselta tuntuvan tilanteen monesti ratkonut hääparien kanssa niin, että juhlapari on voinut välittää vieraiden mahdolliset kyselyt suoraan hänelle.

– Olen aina sanonut hääpareille, että voin keskustella vieraiden kanssa kaikista häihin liittyvistä asioista. Jos hääparista tuntuu vaikealle vastata vieraiden kyselyihin lapsivapaista häistä, niin minä olen silloin tarjoutunut olemaan yhteyshenkilönä, Mäkitalo kertoo.

Mäkitalo kuitenkin toteaa, että hyvin harvoin nykyään vieraat soittavat etukäteen ja kysyvät, miksi hääpari järjestää lapsivapaat häät. Vieraat ovat saattaneet pohtia asiaa kotona ja ymmärtäneet, miksi hääpari on tehnyt tällaisen päätöksen. Hääjuhlassa asian kanssa ollaan sitten ihan sujut.

Jos kuitenkin etukäteen mietityttää, voisiko oman vauvan ottaa mukaan, Mäkitalo rohkaisee vierasta kysymään joko hääsuunnittelijalta tai hääparilta suoraan asiasta. Keskustelussa voi avata omaa tilannetta hääparille, ja hääpari voi kertoa omista toiveista ja ajatuksista.

Lopulta kuitenkin häävieraan pitää kunnioittaa hääparin toiveita. Jos hääpari ilmaisee haluavansa järjestää juhlat aikuisten kesken, silloin häävieraan pitää pohtia, voiko hän osallistua juhliin vai ei. Yksi vaihtoehto tässä tilanteessa voisi olla esimerkiksi se, että toinen vanhempi lähtee häihin ja toinen jää lapsen kanssa kotiin, jos lastenhoidon järjestäminen muulla tavoin on vaikeaa.

– Häät on hääparin ainutkertainen juhla, mihin he saattavat käyttää kymmeniä tuhansia euroja. Tällöin vieraiden on tärkeä kunnioittaa hääparin toiveita, Mäkitalo kiteyttää.

X