Lifestyle

Häät tulossa – 27 ideaa ja vinkkiä hääpukuun, herkkuihin, musiikkiin... Katso Annan suuri hääsuunnittelijan listaus!

Kaipaatko inspiraatiota hääpuvun valintaan tai vinkkejä häämenun suunnitteluun? Lue kattava tietopaketti häistä.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Morsiuskimpun heitto on perinteinen ohjelmanumero häissä.

Kaipaatko inspiraatiota hääpuvun valintaan tai vinkkejä häämenun suunnitteluun? Lue kattava tietopaketti häistä.

Häät ovat juhla, johon liittyy paljon suunniteltavaa ja muistettavaa. Koostimme avuksi kattavan paketin häätietoa niin morsiusparille kuin häävieraallekin.

Suunnittele häät huolella

Häiden suunnittelu alkaa vieraslistan koostamisesta, päivämäärän valitsemisesta ja juhlapaikan sekä mahdollisesti myös kirkon varaamisesta.

Suunnitteluun voi pyytää avuksi kaasoa, bestmania tai muuta läheistä.

Huolellisella suunnittelulla moni asia ei voi mennä pieleen. Vaikka jokainen hääpari saa järjestää juuri heidän näköisensä juhlat, tiettyjä asioita voi olla syytä harkita kahdesti. Hääsuunnittelija kertoo viisi olennaisinta asiaa, joita hän ei tekisi, jos olisi järjestämässä omia häitään.

Lue myös Kaksplussan juttu: Häät lasten kanssa vai ilman – kaksi hääparia kertoo, miksi valitsivat toisin: ”Jos lapset viihtyvät, niin aikuisetkin”

Vinkkejä hääpuvun, kampauksen ja meikin valintaan

Hääpuvun hankinta voi olla häihin valmistautumisen tähtihetkiä, mutta se on myös hääprojektin vaikeimpia valintoja.

Hääpuku kannattaa hankkia hyvissä ajoin tietystä syystä: mekko ei ole sillä vielä valmis, että sen valitsee liikkeessä.

Morsiamen ei välttämättä tarvitse valita perinteistä, valkoista häämekkoa. Muotiasiantuntija Sami Sykkö antaa yksinkertaiset nyrkkisäännöt, kuinka moderni morsian onnistuu valitsemaan omannäköisensä asun. Designer Anne-Mari Pahkala suunnittelee hääpukuja, jotka muuttavat näkemyksesi morsiuspuvuista – sopisiko sinun tyyliisi juhlia häät uniikissa asussa?

Katso myös kuvat upeista hääpuvuista eri vuosikymmeniltä!

Hääpuku voi mietityttää myös siitä näkökulmasta, kuinka paljon yhden käyttökerran asuun viitsii panostaa. Juhlapuvun ei kuitenkaan tarvitse häiden jälkeen jäädä kaappiin muistoksi, vaan sen voi laittaa myyntiin tai tuunata uuteen käyttöön.

Kaunis meikki ja hääkampaus viimeistelevät kokonaisuuden. Onko valintasi kenties niskanuttura, vintage-rullat 50-luvun tyyliin tai lainekiharat lyhyisiin hiuksiin?

Entä haluatko luonnollisen juhlameikin, klassisen juhlameikin vai etsitkö meikkiä, joka toimii hyvin silmälasien kanssa?

Häät ja ruoka

Häiden menu suunnitellaan vierasmäärän mukaan. Muista myös tarkistaa erityisruokavaliot ja allergiat.

Jos pitopalvelun sijaan päätätte valmistaa ruoat itse, tarkista Annan juhlaoppaasta, kuinka paljon juhliin on hyvä varata tarjottavaa.

Perinteisiä hääruokia ovat muun muassa voileipäkakut, erilaiset salaatit, graavilohi, karjalanpiirakat sekä leivonnaiset ja kakut.

Musiikki ja häät kuuluvat yhteen

Häissä on kiva olla muutakin ohjelmaa kuin ruokailua ja rupattelua.

Esimerkiksi häävalssi, hääbingo, tietovisa, kenkäleikki, morsiuskimpun heitto, puheet ja musiikkiesitykset ovat suosittuja ohjelmanumeroita häihin. Jos kappaleen valitseminen häätanssiin tuottaa valinnanvaikeutta, katso, löytyisikö teille sopiva häälaulu suosituimmat hääbiisit-listalta.

Häävieras: näillä täsmävinkeillä et yli- tai alipukeudu

Onko sinut kutsuttu häihin, muttet oikein tiedä, mitä laittaisit päälle? Näillä täsmävinkeillä et enää alipukeudu tai ylipukeudu juhlissa koskaan! On hyvä muistaa, että valkoinen väri on perinteisesti varattu morsiamelle, mutta esimerkiksi valkoinen jakku on pukeutumisneuvojan mukaan ihan käypä valinta.

Pohditko, täytyykö häihin laittaa kesälläkin sukkahousut vai voiko häät juhlia paljain säärin? Tyyliasiantuntijan mukaan on tiettyjä tilaisuuksia, joissa etiketistä olisi hyvä pitää kiinni.

Tapakouluttaja ja tyyliasiantuntija Mirva Saukkola listaa myös tärkeimmät muistisäännöt, joiden avulla luovit häissä tilanteessa kuin tilanteessa.

Aiotko pitää häissä puheen? Lue asiantuntijan 6 hyvää vinkkiä vaikuttavan puheen pitämiseen.

Lue myös Kotilieden juttu: Onnittele hääparia kauniilla runolla – valitse sopiva juhlavärssy lukijoiden suosikeista

X