Ruoka

Voileipäkakku on juhlien ikisuosikki - näillä vinkeillä onnistut

Klassinen voileipäkakku on juhlien suolaisen tarjoilupöydän kestosuosikki. Moderneilla täytteillä ja koristelulla retroherkku päivittyy nykyaikaan. Kokosimme parhaat ohjeet sekä vinkit voileipäkakun valmistukseen ja koristeluun.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Lämminsavulohi on kalakakun pääraaka-aine.

Klassinen voileipäkakku on juhlien suolaisen tarjoilupöydän kestosuosikki. Moderneilla täytteillä ja koristelulla retroherkku päivittyy nykyaikaan. Kokosimme parhaat ohjeet sekä vinkit voileipäkakun valmistukseen ja koristeluun.

Voileipäkakku on juhlien kestosuosikki. Täytteet, muoto ja tarjoilutapa vaihtelevat, mutta voileipäkakku pitää taatusti pintansa. Kokosimme tarjolle parhaat voileipäkakkuohjeemme ja vinkit kakun tekoon.

Voileipäkakun kokoaminen

Voit valmistaa kakun vaaleasta tai tummasta paahtoleivästä tai yhdistää vaikka molempia samaan kakkuun. Myös valmis tai itse leivottu vuokaleipä sopii hyvin käytettäväksi. Lohitäytteisen kakun kanssa kannattaa kokeilla myös saaristolaisleipää. Poista leivistä reunat sahateräisellä veitsellä, jolloin lopputulos on siistein. Hukkapalat voit halutessasi paahtaa krutongeiksi tai kuivattaa uunissa ja jauhaa korppujauhoiksi.

hyydytetty rapupiiras

Pohja syntyy perinteisestä poiketen myös jauhetusta leivästä, kuten tässä hienostuneessa rapupiiraassa eli rapuhyytelötortussa. Makeahkon saaristolaisleivän ja suolaisten ravunpyrstöjen yhdistelmä on vastustamaton.

Voileipäkakun kokoaminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin jo pari päivää ennen juhlia, viimeistään edellisenä iltana. Siten se ehtii vetäytyä yön yli jääkaapissa ja tulos on maukas ja mehevä. Helpointa on koota kakku pitkänomaiseen leipävuokaan, mutta myös muut mallit sopivat tarkoitukseen yhtä hyvin, sillä leipäviipaleita voi hieman leikellä ja painella mukautumaan vuoan muotoihin. Vuoraa vuoka talouskelmulla siten, että kelmua jää reilusti reunojen yli. Niillä voit peitellä valmiin kakun.

Voileipäkakku kostutetaan meheväksi

Kostutus on tärkeä, mutta haastava vaihe, sillä sopiva kostutusliemen määrä vaihtelee. Mikäli tarjoilet kakun pian kokoamisen jälkeen, lientä tarvitaan enemmän, jottei kakku jää kuivaksi. Jos kakku vetäytyy jääkaapissa pidempään, kannatta huomioida, että monista täytteistä, kuten kurkusta irtoaa paljon nestettä ja lopputulos voi siten olla vetelä. Alin ja välikerrokset tarvitsevat vähemmän kostutusta, päällimmäiselle sitä kannattaa lisätä reilummin.

Kostutukseen sopivat kasvis- ja lihaliemet, maito tai vedellä laimennettu sitruunamehu. Sitruunaa voi myös lisätä kasvis- tai kalaliemen sekaan piristämään makua.

Voileipäkakun kuorrutus ja täytteet

Perinteisesti voileipäkakun kuorrutteet tehdään majoneesista, mutta sen voi korvata osin tai kokonaan erilaisilla tuorejuustoilla, tahnoilla ja levitteillä. Valmiiksi maustetut tuorejuustot ovat valmiita käytettäväksi sellaisenaan, mutta niitä voi notkistaa tilkalla ranskankermaa tai halutessaan maustaa esimerkiksi tuoreilla yrteillä. Myös hurmaavaa fetajuuston ja turkkilaisen jogurtin yhdistelmää kannattaa kokeilla.

juustoinen voileipäkakku

Myös kasvissyöjät kannattaa huomioida tarjoiluissa. Herkullisella kasvistäytteisellä voileipäkakulla hurmaat vaativammankin vieraan. Esimerkiksi tässä  juustoisessa voileipäkakussa maistuvat raikas fetajuusto ja tuoreet yrtit.

Voileipäkakut onnistuvat tarvittaessa myös täysin vegaanisti, sillä tarjolla on erilaisia soija- ja kaurapohjaisia vaihtoehtoja, jotka maistuvat hyvin myös sekasyöjille.

Vaihtelua makuun saat erilaisilla tahnoilla ja maustekastikkeilla. Kokeile esimerkiksi sinappia, pestoa tai tahinia. Myös pehmeän kermainen avokado sopii hyvin täytteisiin, mutta se kannattaa kostuttaa sitruunamehulla tummumisen estämiseksi.

Valitse täytteet siten, että ne kestävät jääkaapissa säilytystä. Kaloista esimerkiksi savulohi säilyy melko hyvin. Pakastetut katkaravut sen sijaan kannattaa sulattaa ja puristella ylimääräinen neste huolella pois ennen käyttöä.

voileipäkakku

Erilaiset leikkeleet kestävät melko hyvin säilytystä. Tuoreet yrtit sen sijaan kannattaa lisätä koriteeksi vasta juuri ennen tarjoilua, jotta ne näyttävät kauniilta. Tässä voileipäkakussa klassinen basilikan, tomaatin ja mozzarellan pettämätön yhdistelmä valloittaa vaativammankin herkkusuun. Kokeile palvikinkun tai savuporon asemasta myös ilmakuivattua kinkkua.

Voileipäkakun koristelu

Voileipäkakun koristelu kannattaa tehdä vasta juhlapäivän aamuna ja koristeltu kakku säilyttää jääkaapissa varovasti peiteltynä tarjoiluhetkeen asti. Kauniit koristeet syntyvät erilaisista lohi- ja leikkeleruusukkeista sekä kauniisti leikellyistä kasvisviipaleista. Myös tuoreita yrttejä ja syötäviä kukkia kannattaa käyttää. Hyödynnä myös metsien aarteet, kuten ketunleivät, joista saat helposti näyttävän koristelun.

raikas kalavoileipäkakku

Kuorrutus ei ole välttämätön, vaan voileipäkakun reunat voi halutessaan jättää myös trendikkäästi paljaiksi. Runsas ja näyttävä koristelu kruunaa maukkaan herkun. Tässä raikkaassa kalakakussa on kaksi täytettä. Vihreää piristävät piparjuuri, omena ja fenkoli, punaiseen puolestaan antaa potkua ja väriä chili ja tomaatti.

Voileipäkakku kääntyy rullalle

Trendikäs, pienemmän porukan voileipäkakku syntyy, kun kääräiset voileipäkakun rullalle. Täytteiksi sopivat esimerkiksi iki-ihana katkarapu-kala-, poro- tai savulohitäye.

Voileipäkakun tekijän muistilista:

  • Kokoa voileipäkakku hyvissä ajoin, jotta se ehtii vetäytyä jääkaapissa. Tällöin tulos on mehevä ja maukas.
  • Huomioi kostutusliemen määrä. Lientä tarvitaan vähemmän, mikäli kakku vetäytyy jääkaapissa pidempään tai täytteistä irtoaa runsaasti nestettä.
  • Koristeet kannattaa lisätä vasta juhlapäivän aamuna, jotta ne säilyvät tuoreina ja raikkaina.

 

Lue myös Kotiliesi.fi: Juhlat tulossa? Näin valmistat edulliset tarjottavat noutopöytään

 

 

X