Ruoka

Vegaaninen piirakka on helppo valmistaa sekä makeana että suolaisena – poimi talteen parhaat reseptit arkeen ja juhlaan

Vegaaninen piirakka maistuu makeana tai suolaisena, lehtevänä tai pullapohjaisena. Leivonnainen on aina ajankohtainen, kun lastaat sen sesongin parhailla aineksilla.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Vegaaninen piirakka onnistuu suolaisena ja makeana häviämättä maussa perinteiselle.

Vegaaninen piirakka maistuu makeana tai suolaisena, lehtevänä tai pullapohjaisena. Leivonnainen on aina ajankohtainen, kun lastaat sen sesongin parhailla aineksilla.

Vegaaninen piirakka sopii joka tilanteeseen ja tarpeeseen: arkeen ja juhlaan, illanistujaisiin sekä brunsseille. Se muuntuu tarvittaessa moneksi, eikä ole koskaan liian hienoa tai liian vaatimatonta tarjottavaa. 

Lue lisää: Vegaanisen kakun leipomisessa on omat niksinsä – näillä resepteillä ja vinkeillä onnistut

Moni makea ja suolainen piirakka on helppo muuttaa vegaaniseksi vaihtamalla eläinperäiset raaka-aineet kasvipohjaisiin – kerma ja maito kaurapohjaiseen valmisteeseen ja voi maidottomaan margariiniin. Kananmunaa piirakat eivät välttämättä kaipaa lainkaan. Myös vegaanisten ”juustojen” valikoimassa riittää valinnanvaraa.

Jos leivot klassisen mamman marjapiirakan, korvaa rahka vastaavalla soijapohjaisella valmisteella, joka hyytyy uunin lämmössä ilman kananmunaa.

Vegaaninen piirakkapohja

Helpoimmillaan vegaaninen piirakka tehdään kaupan valmistaikinaa hyödyntäen. Tarjolla on vegaaniseen ruokavalioon sopivia makeita ja suolaisia piirakkapohjia. Esimerkiksi lähes kaikki lehtitaikinat valmistetaan ilman eläinperäisiä raaka-aineita, ja niistä syntyy ihanan lehtevä pohja niin makeille kuin suolaisillekin piirakoille. Myös rapea filotaikina sopii vegaanisten piirakoiden valmistukseen. 

Jos leivot alusta alkaen itse, vegaaniseen ruokavalioon sopivia piirakkapohjia voi tehdä helposti hyödyntämällä pohjassa voin sijaan maidotonta margariinia ja jättämällä kananmuna pois. Esimerkiksi murotaikinan voi notkistaa tilkalla kaurajuomaa.

Erityisesti pullapohjainen makea vegaaninen piirakka on helppo tehdä, sillä pullataikina ei eläinperäisiä raaka-aineita kaipaa. Korvaa maito kasvijuomalla tai vedellä, voi rypsiöljyllä tai maidottomalla margariinilla ja jätä kananmuna taikinasta kokonaan pois. Jos kaipaat piirakan reunoihin väriä, voitele ne kananmunan sijaan kahvilla tai soijajogurtilla. Ilman eläinperäisiä raaka-aineita leivottu pulla on itse asiassa perinteistä pullaa mehevämpi ja kuohkeampi. 

Vegaaninen piirakka: Makeat piirakat 

Vegaaninen piirakka on parhaimmillaan, kun sen lastaa sesongin aineksilla. Kesällä leivotaan tietysti pullapohjaista mustikkapiirakkaa koko pellin mitalta. Parhaimmillaan piirakka on tietysti tuoreista mustikoista valmistettuna, mutta sesongin ulkopuolella kannattaa hyödyntää myös pakastealtaan aarteita.

Vegaaninen taateli-kinuskipiirakka on makean ystävän valinta. Iki-ihanalla taateli-kookoskinuskilla kuorrutettu leivonnainen on sekä vegaaninen että gluteeniton.

Myös kaura-vaniljapiirakka sopii gluteenittomaan ruokavalioon ja on aina ajankohtainen, kun lastaat samettisen kauratäytteen päälle sesongin raikkaita makuja: talviaikaan maistuvat viikunat, kesällä makeat marjat.

Vegaaninen piirakka suolaisena

Suolainen vegaaninen piirakka sopii paitsi kahvi- ja buffetpöytään, myös vaikkapa lounastarjottavaksi raikkaan salaatin kanssa.

Galette on rento ranskalainen avopiirakka, jonka täytteeksi voi lastata käytännössä mitä vain. Tämä vegaaninen piirakka sopii erityisesti talvisesonkiin. Ruispohja, mehevä juurestäyte ja pinnalle ripotellut pähkinät ovat ihania yhdessä.

Keltaisten tomaattien piiras on superhelppo tehdä ja onnistuu vegaanisena, kun voitaikinan sijaan valitset kaupan pakastealtaasta lehtevää lehtitaikinaa. Piirakan reunat voi voidella kananmunan sijaan vaikkapa kauraruokakermalla.  

Porkkanapiirakka on satokauden herkkuleivonnainen. Vegaanisen piirakan pohjaan käytetään kasvimargariinia, täytteeseen siirappia sekä kasvisrasvavalmisteita ranskankerman ja tuorejuuston sijasta. Piirakka onnistuu myös gluteenittomasti, joten se maistuu ihan jokaiselle herkkusuulle. 

Lue myös Kotiliesi.fi: Mehevä kasvispiirakka – katso parhaat täytteet, myös gluteenittomiin ja vegaanisiin piirakoihin

X