Vuokaleipä
Maistuvan vuokaleivän salaisuus on luomujauhot ja päälle reilusti sivelty voi. Varaa aikaa valmistukseen kuitenkin useampi tunti.
Ainekset
- 300 g Kylmää vettä
- 3 g tuorehiivaa (3 maustemitallista)
- 8 g (1 1/2 tl) suolaa
- 180 g luomutäysjyvävehnäjauhoja (tai spelttijauhoja)
- 180 g luomuvehnäjauhoja (tai spelttijauhoja)
Valmistusohje
Maukas vuokaleipä pysyy tuoreena jopa pari päivää vähäisen hiivamääränsä vuoksi.
1. Sekoita hiiva ja suola kylmään veteen. Sekoita joukkoon jauhot ja alusta taikinaa koneella noin 10 minuuttia tai käsin noin 15 minuuttia. Peitä liinalla ja anna kohota viileässä huoneenlämmössä 8–10 tuntia.
2. Painele taikinaa kulhossa pariin otteeseen ja asettele se leipävuokaan. Anna taikinan kohota liinan alla vielä kaksi tuntia.
3. Kuumenna uuni 250 asteeseen ja laita uunin pohjalle uunipelti, jolla on vettä (näin uuniin syntyy kosteutta ja kuori rapeutuu). Laita leipä uuniin ja paista noin 10–12 minuuttia, kunnes kuori on rapeutunut ja saanut kunnolla väriä. Laske uunin lämpötilaa 180 asteeseen ja paista leipää vielä noin 20 minuuttia. Leipä on valmis, kun siitä kuuluu koputettaessa ontto ääni. Voit testata kypsyyden myös lämpömittarin avulla: leipä on kypsää 96-asteisena.
4. Kumoa leipä ja anna sen jäähtyä. Leikkaa leivästä paksuja viipaleita ja voitele reilusti voilla. Päällystä leivät vielä joko hapatetulla-, kurpitsa- tai mantelivoilla.
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous