Ruoka

Parhaat boolit – helpot ja raikkaat juomat kesän juhliin

Kesän parhaat boolit ovat pirteän raikkaita, kepeitä ja helppoja tehdä. Kokosimme vinkit boolintekoon ja parhaat booliohjeet.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Istockphoto, Colourbox.com, Skoy, Boolit.fi, Altia

Booli on helppo tervetulojuoma.

Kesän parhaat boolit ovat pirteän raikkaita, kepeitä ja helppoja tehdä. Kokosimme vinkit boolintekoon ja parhaat booliohjeet.

Parhaat boolit ovat kauniita ja virkistäviä, tunnelman kohottajia. Booli on kätevä juhlajuoma, sillä se on helppo valmistaa ja siitä riittää juotavaa isollekin joukolle juhlavieraita.

Parhaat boolit nostavat tunnelmaa

Parhaat boolit ovat raikkaita ja kevyitä. Kannattaa säilyttää myös maltti boolia tehdessä, sillä yksinkertainen on kaunista myös juomissa. Rakenna juoma esimerkiksi yhden marjan tai hedelmän mukaan. Hedelmäisen raikas juoma on useimpien mieleen etenkin kesäkuumalla.

kesäinen booli

Paljonko boolia tarvitaan?

Boolia suunnitellessa on hyvä olla selvillä tilaisuuden henkilömäärästä. Mittaa kuinka paljon boolia astiaan mahtuu ja ryhmittele yhden astiallisen ainesosat valmiiksi yhteen. Näin juhlan jatkuessa on helppo sekoittaa kaikki ryhmän juomat yhteen ja taas on maljallinen boolia valmiina – eikä boolin maku kärsi kiireestä. Hiilihappoiset juomat, kuten kuohuviini, siideri ja virvoitusjuomat, lisätään booliin vasta juuri ennen tarjoilua.

Yksi annos boolia henkilöä kohden on 1,5-2 dl. Muista tarjottavista juomista riippuen boolia on hyvä varata ainakin 2-3 annosta juhlavierasta kohden.

Tee boolin jääpalat mehusta

Viilennä ajoissa kaikki boolin ainesosat ja laita booliin runsaasti jäitä, jotka olet valmistanut boolin makumaailmaan sopivasta mehusta. Kun jäät sulavat, booli ei vesity, vaan maut säilyvät ryhdikkäinä koko tarjoilun.

Boolin  viereen voi laittaa tarjoiluastiaan lime- tai sitruunaviipaleita, jolloin jokainen voi lisätä hapokkuutta booliin makunsa mukaan.

Boolin voi koristella juhlan henkeen ja väreihin sopivaksi. Hyviä koristeita ovat esimerkiksi marjat, hedelmät, syötävät kukat ja lehdet.

Boolin kaava

Helpoin tapa pilata booli, on laittaa siihen liikaa alkoholia. Boolin peruskaavaa voi kuvata yksinkertaiseksi drinkiksi, jota on tehty isompi määrä. Boolin peruskaavan mukaan,  booliin tarvitaan alkoholia, makuainetta ja pidentäjää. Makuaine voi olla likööri tai mehu.

Perusboolin ohje:

  • 1 plo väkevää (50 cl) 
  •  (1 plo/ 50 cl makeaa alkoholia, esim. likööriä)
  • 1 – 1,5 l mehua
  • 1,5-2 l hiilihapollista juomaa

Kesäjuhlien parhaat boolit hehkuvat väreissä

Raikas ja kohtuullisesti alkoholia sisältävä karpalobooli on hyvä valinta kevään juhliin.

Tropiikin booli on helppo valmistaa ja maistuu kesäisen raikkaalta. Voit valmistaa boolin myös kannuun puolittamalla kaikkien ainesten määrän.

Todella helppo Fresita-kannu valmistuu mansikkaisesta Fresita-kuohuviinistä sekä Fantasta. Sekoita molempia puolet ja puolet.

Herukka cup tuo väriä juhlapöytään. Tämän villin boolin koristeita voi vaihdella kauden marjoilla ja hedelmillä.

Love coach -booli sopii hempeisiin juhliin. Reseptistä syntyy noin 15 annosta Love coach -boolia. Boolin alkoholipitoisuus on noin 15 %.

Banaanilta ja yrteiltä maistuva likööri, Pisang Ambon, on eksoottisen hedelmäboolin makupohjana. Tuorepuristettu limemehu ja valkoviini tuovat booliin raikkautta. Boolin alkoholipitoisuus on noin 15 %.

Cosmopolitan on klassikkodrinkki, jonka kerrotaan saaneen alkunsa 1970-luvulla useiden eri baarimikkojen toimesta, mutta kuten kaikilla suosikkiresepteillä, myös tällä on monia syntytarinoita. Perinteisesti se tehdään vodkasta, triple sec – likööristä, karpalomehusta ja vastapuristetusta limemehusta. Tässä se taipuu myös Cosmobooliksi.

Parhaat boolit voivat olla alkoholittomia

Muista varata autoilijoille ja muille kevyemmän linjan suosijoille alkoholiton juomavaihtoehto. Voit kattaa boolimaljan viereen esimerkiksi kuohuvia juhlajuomia, maustettuja kivennäisvesiä tai jääteetä.

Juhlijan ei tarvitse enää tyytyä pelkkään veteen tai virvoitusjuomiin. Kun valmistat alkoholillisen boolin lisäksi myös alkoholittoman juoman, tarjoat vieraillesi saman juhlafiiliksen kuin muullekin juhlaväelle. Kesän trendikkäimmät juomat ja parhaat boolit voi siis tehdä myös täysin ilman alkoholia.

Boolin kanssa maistuvat suolaiset suupalat

Boolin seurana voit tarjota myös jotain pikkunaposteltavaa, kuten sormisyötäviäpieniä voileipiäpaahdettuja pähkinöitä ja tapenade-tahnalla päällystettyjä leipiä.

Lähteet: Altia ja Boolit.fi

Lue myös Kotiliesi.fi: Näin tehdään alkoholiton raparperibooli

Artikkelia on muokattu 19.4.2023 klo 19:30

X