Ruokajutut

Helpot juhlaleivonnaiset häihin, ylioppilasjuhliin, valmistujaisiin ja rippijuhliin

Itsetehdyt herkut tekevät kevään pienistä ja suurista juhlista ikimuistoiset. Näitä näyttäviä ja ihananmakuisia leivonnaisia saat tehtyä helposti paljon kerralla.
23.5.2018 Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Paula Kukkonen/Otavamedia

Mehevä sitruskakku

Sitruskakku

Sitruskakku on kuivakakku mehevimmillään. Leivo kakku jo pari päivää ennen juhlaa.

15 palaa

200 g huoneenlämpöistä voita

3 dl sokeria

4 huoneenlämpöistä munaa

4 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 dl paksua jogurttia (10 %)

1 appelsiinin kuori

2 rkl sitruunamehua

Kostutus

11/2 dl puristettua

appelsiini-sitruunamehua

2 rkl sokeria

Pinnalle

tomusokeria +

sitruunamehua

sokerikuulia

Valmistus:

1. Vatkaa voi ja sokeri keskenään. Lisää munat yksi kerrallaan hyvin vatkaten. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos taikinaan vuorotellen jogurtin kanssa.

2. Raasta appelsiinista uloin kuori ja sekoita se taikinaan sitruunamehun kanssa.

3. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun pitkään vuokaan tai rengaskakkuvuokaan.

4. Kypsennä kakkua 180-asteisessa uunissa 50–60 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla kakun keskeltä. Anna kakun jäähtyä haaleaksi. Kumoa kakku vuoasta, huuhdo vuoka ja pane kakku takaisin vuokaan. Kuumenna sokerilla maustettua mehua, kunnes sokeri liukenee. Valuta mehu vuokaan kakun päälle. Anna maustua folioon käärittynä seuraavaan päivään.

5. Kumoa kakku tarjoiluvadille. Koristele kakku tomusokeri-mehukuorrutuksella, appelsiininkuorisuikaleilla ja sokerikuulilla.

Stressinpoistovinkki!

Vältä viime hetken stressi ja tee kakkupohjat, kuivakakku, pikkuleivät ja juustokeksit viimeistelyä vaille valmiiksi jo paria päivää ennen juhlia.

Parmesaani-yrttikeksit

Parmesaani-yrttikeksit

Pienet juustokeksit sopivat juustotarjottimelle, tai ne voi tarjota punaisen tomaattipeston tai oliivitahnan kanssa.

noin 24 kpl

120 g vastaraastettua

parmesaania

1/2 tl sormisuolaa

2–3 tl silputtua rosmariinia tai timjaminlehtiä

2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

100 g huoneenlämpöistä voita

Pinnalle

1 keltuainen + tilkka vettä

pinjansiemeniä

seesaminsiemeniä

Valmistus:

1. Sekoita juustoraaste, suola, yrtit, vehnäjauho ja leivinjauhe voihin.

2. Pyörittele taikina noin 18 cm:n pituiseksi tangoksi. Kääri taikina kelmuun ja anna kovettua jääkaapissa täysin. Leikkaa sen jälkeen taikina puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Pane viipaleet leivinpaperilla peitetylle pellille.

3. Sekoita 1 keltuainen ja tilkka vettä keskenään. Sivele keksien pinnat keltuaisella. Ripottele päälle siemeniä. Halutessasi voit lisätä koristeeksi myös pieniä timjaminoksia.

4. Paista keksit 200-asteisen uunin keskitasolla kullanruskeiksi. Paistoaika on noin 8 minuuttia. Jäähdytä keksit ritilän päällä ja säilytä tiiviissä rasiassa tarjoiluun asti.

Manteli-vadelmatäytekakku

Mehevän ja gluteenittoman mantelipohjan täytteenä on vadelmia ja suklaavaahtoa.

(gluteeniton)

15 palaa

200 g pehmeää voita

3 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

4 huoneenlämpöistä munaa

4 dl mantelijauhetta

11/2 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

Kostutus

3 rkl mantelilikööriä

3 rkl vettä

Suklaatäyte

2 dl vispikermaa

100 g vaniljarahkaa

150 g maito-, valko- tai

tummaa suklaata

Väliin

500 g vadelmia

Koristeeksi

hopeakuulia

Valmistus:

1. Leivo pohja täyttämistä edeltävänä päivänä. Jos haluat kakkuun neljä kerrosta, käytä 15 sentin kokoista kakkuvuokaa; kolmikerroksinen kakku tulee 18–20 sentin kokoisesta vuoasta. Peitä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Voitele reunat.

2. Vatkaa pehmeä voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita ne munavaahtoon. Kaada taikina vuokaan.

3. Paista kakkua 175-asteisen uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. Peitä kakun pinta leivinpaperilla, jos se alkaa tummua liikaa. Anna kakun jäähtyä jonkin aikaa, ennen kuin irrotat sen vuoasta. Pese vuoka ja pane kakku siihen takaisin. Peitä foliolla siihen asti, kunnes täytät kakun.

4. Leikkaa kakku 3–4 osaan. Kostuta pohjat likööri-vesiseoksella. Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää joukkoon rahka. Pilko suklaa mikronkestävään astiaan. Kuumenna miedolla teholla ensin 1 minuutti, sitten 30 sekuntia kerrallaan. Sekoita kuumennusten välillä. Valuta haalea suklaa kermaseokseen ohuena nauhana samalla hyvin vatkaten.

5. Jaa vadelmat ja puolet suklaatäytteestä kakkupohjille. Levitä loput täytteestä kakun pinnalle. Koristele pinta hopeakuulilla. Halutessasi voit lisätä koristeeksi myös syötäviä kukkia.

Ranskalaiset sitruunavohvelit

Ranskalaiset sitruunavohvelit

Suupalan kokoiset ranskalaiset vohvelit voi tehdä täyttämistä vaille valmiiksi jo useita päiviä ennen juhlaa.

noin 24 kpl

200 g huoneenlämpöistä voita

31/2 dl vehnäjauhoja

3/4 dl kylmää vettä

Pinnalle

hienosokeria

Sitruunatäyte

100 g maustamatonta

tuorejuustoa

11/2 dl lemon curdia

Valmistus:

1. Paloittele voi kulhoon, lisää vehnäjauhot. Nypi seos tasaiseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa taikinaa, ettei sitä tule sitkeää.

2. Taputtele taikina leivinpaperin päällä suorakaiteen malliseksi palaksi. Kääri taikina ensin paperiin, sitten muovikelmuun. Anna taikinan levätä ja jähmettyä jääkaapissa 1–2 tuntia.

3. Jaa taikina kahteen palaan. Kauli palat jauhotetulla alustalla noin 2 mm:n paksuisiksi suorakaiteen muotoisiksi levyiksi. Jaa levyt taikinapyörällä 4 x 4 cm:n kokoisiksi neliöiksi. Nosta neliöt leivinpaperilla peitetylle pellille. Ripottele päälle ohut kerros hienosokeria.

4. Paista vohveleita 200-asteisessa uunissa 8–10 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita. Jäähdytä pohjat ritilän päällä.

5. Pelkät pohjat voi tehdä etukäteen ja pakastaa tai säilyttää tiiviissä rasiassa. Täytä vohvelit kuitenkin vasta vähän ennen tarjoilua, jotta ne säilyttävät rapeutensa. Vatkaa tuorejuusto sileäksi. Sekoita joukkoon lemon curd. Levitä puolelle pohjista reilu kerros täytettä. Nosta päälle toinen puolikas.

Savulohi-parsapiirakka

savulohi-parsapiirakka

Mehevän parsa-savulohipiirakan pohja on tehty valmistaikinasta.

noin 20 palaa

1 pkt (400 g) rukiista

piirakkataikinaa

1 nippu vihreää parsaa

100 g tuoretta pinaattia

3 kevätsipulia

1 nippu tilliä

200 g kylmäsavulohta

3 kananmunaa

2 dl ranskankermaa

1 dl ruokakermaa tai maitoa

3/4 tl suolaa

1/2 tl mustapippuria

150 g juustoraastetta

Valmistus:

1. Sulata piirakkataikina huoneenlämmössä. Kuori parsat tarvittaessa. Leikkaa parsoista pois kuiva tyviosa. Keitä parsoja 5 minuuttia kevyesti suolalla maustetussa vedessä. Jäähdytä parsat kylmällä vedellä ja leikkaa varret sentin paloiksi.

2. Kiehauta pinaatti vähässä vedessä, huuhdo siivilässä kylmällä vedellä, puserra kuivaksi ja silppua karkeasti.

3. Silppua kevätsipulit, tilli ja lohi. Sekoita munat, ranskankerma ja maito tai ruokakerma keskenään. Mausta suolalla ja pippurilla.

4. Kauli taikina joko pyöreään (halk. 30 senttiä) tai suorakaiteen muotoiseen (n. 25 x 35 senttiä) piirakkavuokaan. Nosta taikina vuokaan ja pistele haarukalla. Esipaista pohjaa 200-asteisen uunin keskitasolla 10 minuuttia.

5. Levitä pinaatti-, lohi-, sipuli- ja tillisilput sekä parsapalat pohjan päälle. Ripottele pinnalle juustoraaste. Kaada päälle muna-kermaseos.

6. Kypsennä piirakkaa uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Anna sen jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Viinirypäle-pistaasitorttu

viinirypäle-pistaasitorttu

Viinirypäletorttu on hyydytetty keksimurupohjan päälle. Pistaasipähkinät antavat tortulle rapeutta.

10 palaa

Pohja

50 g sulatettua voita

1 pss (175 g) Keksimuru Crushia

Täyte

5 liivatelehteä

1 prk (2,5 dl) vaahtoutuvaa

vaniljakastiketta

1 dl tomusokeria

200 g sitruunatuorejuustoa

1 limetin kuori ja mehu

1/2 dl vettä

Pinnalle

150 g viinirypäleitä

25 g pistaasipähkinöitä

1 dl hyytelösokeria

2 dl vettä

Valmistus:

1. Peitä 20–22 sentin kokoisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Sekoita voisula keksimuruihin ja painele seos vuoan pohjalle.

2. Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Sekoita tomusokeri tuorejuustoon ja pehmennä seos sähkövatkaimella. Kääntele joukkoon vaniljakastike. Mausta täyte raastetulla limetinkuorella ja limettimehulla.

3. Puserra liivatteet kuiviksi. Kuumenna 1/2 dl vettä kiehuvaksi ja liuota liivatteet veteen. Anna liuoksen jäähtyä hetki ja lisää se juustotäytteeseen ohuena nauhana samalla sekoittaen. Kaada täyte pohjan päälle. Anna kakun hyytyä jääkaapissa 2 tuntia.

4. Puolita viinirypäleet. Rouhi pähkinät karkeasti. Sommittele viinirypäleistä terttu kakun pinnalle. Ripottele pähkinärouhe kakun reunoille. Valmista hyytelöseos pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä hyytelö kakun pinnalle. Anna hyytyä noin 1 tunti.

Skoolaa kevään juhlissa!

• Freixenet Prosecco Extra Dry on lähes kuiva ja hedelmäinen italialainen kuohuviini, 14,94 e.

• Ranskalainen André Delorme de Bourgogne Blanc de Blancs Brut -kuohuviini hurmaa pehmeillä kuplillaan, 19,98 e.

• Pongrácz Méthode Cap Classique Rosé Brut on eteläafrikkalainen kuiva ja marjaisa kuohuviini, 15,99 e.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *