Muoti

Smart casual ja tumma puku – mitä pukukoodit tarkoittavat? Katso kuvat ja onnistu asuvalinnassa

Kuinka pukeutua, jos kutsussa lukee tumma puku tai smart casual? Näin vastaavat tyyliasiantuntijat Mirva Saukkola ja Leena Sarvi – ja antavat asuinspiraatiota omilla esimerkeillään.

Teksti:
Christina Boman

Tyyliasiantuntijat Mirva Saukkola ja Leena Sarvi antavat vinkit pukukoodien ratkomiseen.

Kuinka pukeutua, jos kutsussa lukee tumma puku tai smart casual? Näin vastaavat tyyliasiantuntijat Mirva Saukkola ja Leena Sarvi – ja antavat asuinspiraatiota omilla esimerkeillään.

Smart casual, lukee juhlien kutsussa. Monelle se aiheuttaa päänvaivaa, niin kuin toinen yleinen pukukoodi tumma puku.

– Etiketit koetaan usein rajoittavina, mutta pukukoodien idea on helpottaa pukeutumista, ei vaikeuttaa sitä. Niitä voi ajatella kuin liikennesääntöinä, joita noudattamalla kaikkien elämä helpottuu, tyyliasiantuntija ja kirjailija Mirva Saukkola sanoo.

Mitä pukeutumisen liikennesäännöistä sitten olisi hyvä tietää?

Smart casual on yleistyvä pukukoodi, joka sopii moneen tilaisuuteen

Smart casual on tummaa pukua sallivampi pukukoodi. Siihen voi törmätä esimerkiksi after work -henkisissä riennoissa, ja sitä voi noudattaa, kun suuntaa ystäväpariskunnan luo illallistamaan. Myös monet perhejuhlat kuten valmistujaiset suosivat tällaista juhlapukeutumista.

– Miehillä voi olla suorat housut ja pikkutakki tai neule. Solmiota tai rusettia ei tarvita, mutta farkkuja en kuitenkaan suosittele pukemaan, Mirva miettii.

Naisten pukeutumisessa smart casual antaa paljon valinnanvaraa. Muutama seikka on silti hyvä ottaa huomioon, kertoo tyylikonsultti Leena Sarvi.

– Pue päälle ehjät vaatteet ja jätä tarkoituksella rikotut vaatteet tästä lookista pois. Vaikka pukukoodi antaakin paljon vapauksia, kyseessä on kuitenkin aina astetta juhlavampi tilaisuus, Leena muistuttaa.

Mirva Saukkolan smart casual -asu rakentuu juhlavasta puserosta ja alaosasta. Asustamalla saa arvokkuutta.

Smart casual: Näin arkityyli muuttuu asusteilla juhlavaksi

Salliva pukukoodi mahdollistaa leikittelyn myös asusteissa. Tyylikkään pikkumustan seuraksi jalkaan voi vetäistä vaikkapa rouheat maiharit.

– Juhlan luonne kannattaa kuitenkin aina pitää mielessä. Pikkujouluissa maiharit voivat olla mekon kanssa tyylikäs veto, mutta isoäidin syntymäpäiville ne voivat olla liian rohkea valinta, sanoo Mirva.

Smart casual -asuihin juhlavuutta on helppo lisätä asusteilla.

Leena Sarvi muokkaa asun juhlavuutta valitsemalla laukun, korut, kengät ja huivin tilanteen mukaan.

Siistin työasun saa helposti asustettua juhlavaksi, kun töistä siirtyy vaikkapa astetta hienompaan after work -tilaisuuteen. Sama mekko istuu maanantaipalaveriin neuleen ja lenkkareiden kanssa – ja iltarientoihin vaikkapa siistin jakun ja korkkareiden kanssa.

– Sekin jo lisää juhlatunnelmaa, kun arkiset, paksut sukkahousut vaihtaa ohuempiin. Myös kimaltava silmämeikki tekee ihmeitä yleisilmeeseen, Leena vinkkaa.

Housujen seuraksi voi vaihtaa juhlavamman topin ja viimeistellä lopputuloksen kauniilla koruilla tai korkokengillä.

Molemmat tyylitaiturit kannustavat myös hankkimaan vaatekaappiin hieman väriä.

– Suomalaiset pukeutuvat aina mustaan. Leikittely, värien ja kimalteiden käyttö on juhlissa enemmän kuin sallittua. Pikkumusta voi hyvin olla vaikka pikkusininen tai -punainen, Mirva kannustaa.

Juhlavaatteissa saa olla väriä. Smart casual -pukukoodin ilmettä voi piristää värikkäillä asusteilla.

Tumma puku on juhlallinen mutta salliva

Tumma puku on yleinen pukukoodi, joka pätee yleisimpiin juhlatilaisuuksiin, kuten häihin, juhlaviin syntymäpäiviin tai virallisempiin cocktail-tilaisuuksiin. Se on pukukoodina rajoittavampi kuin smart casual, mutta ei nimestään huolimatta määrittele naisen asun väriä.

Musta mekko on klassinen valinta, jota voi piristää myös värikkäillä koruilla tai muilla asusteilla.

– Monille naisille tumma puku voi olla harhaanjohtava termi. Sillä viitataan miesten tummaan pukuun, eli yhtenäiseen kokopukuun, eikä esimerkiksi housuihin ja irtotakkiin. Miehen asuun kuuluu myös kauluspaita ja solmio tai rusetti, Mirva sanoo.

Pukukoodi määritellään miehen asun mukaan, mutta naisten pukeutumisessa sillä ei viitata juhlavaatteen väriin vaan juhlavuusasteeseen. Juhlava asukokonaisuus voi rakentua kauniista leningistä tai vaikkapa juhlavasta housupuvusta.

– Myöskään helman pituutta ei tässä pukukoodissa ole määritelty, vaikka usein tällaisiin juhlatilaisuuksiin valitaan lyhyempi helma, Leena Sarvi muistuttaa.

Hyvänä esimerkkinä tästä toimivat suosiota nostaneet maksihelmat, joita voi yhtä lailla hyödyntää tumman puvun raameissa. Paljastavat iltapuvut sen sijaan kannattaa jättää kaappiin.

Vaikka tumma puku yhdistetään cocktail-tilaisuuksiin, ei etiketti määrittele helman pituutta. Juhlaan voi hyvin pukea myös kokopitkän leningin.

Lue myös: Pikkujoulujen tyylikkäin? Jos bilemuoti on korona-ajan jälkeen mysteeri, lunttaa tästä – asuideat päästä varpaisiin

Kengät viimeistelevät juhlatyylin

Tumma puku -koodin siisti ja huoliteltu juhla-asu kaipaa myös siihen sopivia asusteita.

– Itse en lompsisi tällaisiin juhliin lenkkareissa tai ison kauppakassin kanssa. Sen sijaan valitsisin ylle sirot, juhlavat kengät ja pienen laukun, Mirva sanoo.

Kengät voivat olla esimerkiksi korkokengät tai ballerinat ja laukkuna siro clutch. Moni yhdistää korkokengät juhlavaan pukeutumiseen, mutta mikään juhlatilaisuus ei vaadi käyttämään korkoja.

– Kenkien kanssa saa leikitellä, kunhan yleisilme on siisti. Helmojen kanssa voi pukea myös sirot, sisätiloihin sopivat saapikkaat, joissa on siro korko, Leena vinkkaa.

Talveen sijoittuva juhlakausi on usein loskainen. Siksi on hyvä turvautua vaihtokenkiin.

– Mieti kuitenkin, missä kuljetat vaihtokenkiä – mikään ei ole tyylittömämpää kuin kääriä ne muovipussiin, Leena lisää.

Tyylikkäät ja asukokonaisuuteen huolella valitut kengät viimeistelevät juhlatyylin – myös kodeissa vietettävissä juhlissa.

– Sukkasillaan oleminen ei juuri nosta juhlatunnelmaa, Leena toteaa.

Myös matalat kengät kuten sirot ballerinat voivat olla juhlavat.
X